Πάνω από 50 «λουκέτα» σε Κολωνάκι και Γκάζι – Οριστικό κλείσιμο για δεκάδες επιχειρήσεις και στην περιφέρεια – Σε άμεσο κίνδυνο 330.000 θέσεις εργασίας – Ενθαρρυντικά, ωστόσο, τα μηνύματα από το λιανεμπόριο

 

Τέλος στις ελπίδες των επαγγελματιών της εστίασης για γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα έβαλε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ουσιαστικά το άνοιγμα της εστίασης για το τελευταίο στάδιο της επιχείρησης «επιστροφή στην κανονικότητα». Κι ενώ η επανέναρξη του κλάδου φαίνεται να «παγώνει» προς ώρας, η εικόνα εγκατάλειψης είναι έκδηλη σε κεντρικά σημεία, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας με κατεβασμένα ρολά, αλλά, ακόμη χειρότερα, με ενοικιαστήρια και πωλητήρια.

Τα πρώτα «λουκέτα» σε καταστήματα εστίασης είναι γεγονός. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), κ. Γ. Καββαθά, στο κέντρο της Αθήνας, γύρω από τη Σκουφά και τη Βαλαωρίτου, έκλεισαν οριστικά 40 – 50 εστιατόρια και καφέ. Ανάλογη η εικόνα και στο Γκάζι, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από 10 λουκέτα σε καταστήματα που λειτουργούσαν ως εστιατόρια ή μπαρ. Λουκέτα όμως εντοπίζονται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έχουν κλείσει γύρω στα 40 καταστήματα, αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Ρόδος.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 788: You Never Know..

 

 

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που διατυπώθηκε προ ημερών και από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη, για άνοιγμα της εστίασης μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τη βοήθεια θερμαντικών σωμάτων, από τα τέλη Φεβρουαρίου περίπου, βρίσκει τους εστιάτορες αντίθετους, ενώ κι ο ίδιος ο κ. Καββαθάς δηλώνει ότι καλύτερα να μείνει κλειστή η εστίαση, καθώς το άνοιγμα των καταστημάτων μόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι μια μη βιώσιμη λύση.. Όπως έχει πει χαρακτηριστικά «η δική μας θέση είναι ότι αν δεν μπορεί να λειτουργήσει το 50% του εσωτερικού χώρου της συνολικής δυναμικότητας του καταστήματος δεν υπάρχει λόγος να ανοίξει … στην εστίαση απασχολούνται 330.000 άτομα, ενώ έμμεσα, αφορά ένα εκατομμύριο κόσμο». Όπως λοιπόν συντείνουν ότι το άνοιγμα της εστίασης δεν αναμένεται να γίνει πριν από τον Μάρτιο.

«Δεν βιάζονται να ανοίξουν. Θέλουν, όταν ανοίξουν, να είναι βέβαιοι ότι δεν θα ξανακλείσουν», είπε, σχολιάζοντας τη θέση που εκφράζουν οι εστιάτορες, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του χειμερινού τουρισμού, κάνοντας λόγο για «κοινωνικό κανιβαλισμό».

Διαβάστε επίσης  Issue 787

 

 

Την ίδια ώρα, από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού φάνηκε ότι χάνεται και η ιστορία με το άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε μετακινήσεις από νομό σε νομό, κάτι που δεν κρίνεται ακόμη ως ασφαλής κίνηση από τους ειδικούς.

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα έρχονται αυτή τη στιγμή από το λιανεμπόριο. Η εικόνα της αγοράς είναι καλή, ενώ, όπως αναφέρουν οι επαγγελματίες του κλάδου σημειώνεται μια αύξηση τζίρου της τάξης του 30% με 50% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.

 

 

Στην αυξημένη κίνηση στα μαγαζιά συντείνει και ο βελτιωμένος καιρός των τελευταίων ημερών, ωστόσο το θετικό είναι ότι δεν καταγράφονται κρούσματα παραβατικότητας και καταπάτησης των μέτρων από τα κλιμάκια των ελεγκτών. Όπως φαίνεται ο φόβος για ένα τρίτο λουκέτο του λιανεμπορίου που θα λειτουργούσε ως «ταφόπλακα» για τον κλάδο ωθεί καταστηματάρχες, αλλά και καταναλωτές να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας κατά γράμμα.

Το μεγάλο στοίχημα πάντως για το άνοιγμα των καταστημάτων, θα κριθεί αυτό το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης  Food Trucks at Street Food Festival Crete!

 

Πηγή: newmoney.gr