Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου στην Ασία αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. H Κίνα μόνο καταναλώνει 6.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18%

 

Πριν από μερικά χρόνια το ελαιόλαδο δεν έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην Ασία . Μάλιστα εάν πηγαίνατε σε ένα ιταλικό εστιατόριο στο Τόκιο θα ακούγατε τους πελάτες να ζητούν να μην μπει ελαιόλαδο στο φαγητό τους.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπιζε ο γνωστός Ιάπωνας σεφ Σινόμπου Ναμαέ. Πώς θα αφαιρούσε από τα ιταλικά πιάτα που έφτιαχνε ένα από τα κύρια και πιο μεσογειακά συστατικά τους; Σήμερα, ο σεφ δηλώνει: «οι άνθρωποι στο Τόκιο λατρεύουν το ελαιόλαδο».

Τα τελευταία χρόνια, η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου στην Κίνα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις άτομα ηλικίας 25-35 ετών που έχουν ταξιδέψει στο εξωτερικό δηλώνουν πως έχουν δοκιμάσει το ελαιόλαδο και τους αρέσει πολύ. Σήμερα, η Κίνα καταναλώνει 6.000 τόνους ελαιόλαδο κάθε χρόνο, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 18%.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

Μάλιστα, φέτος η χώρα κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια του 5ου διεθνούς διαγωνισμού «Athene international olive oil competition» που πραγματοποιήθηκε στα Σπάτα. Πρόκειται για το κινεζικό λάδι Xiangyu Coratina, της εταιρείας Longnan Xiangyu Olive Development, από τη Γκανσού της Λονγκνάν που προέρχεται από την ποικιλία ελιάς κορατίνα, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη ιταλική ποικιλία στον κόσμο. Το 2020, η εταιρεία εξήγαγε για πρώτη φορά λάδι στη Νότια Κορέα.

Στην Ιαπωνία, η αυξανόμενη ζήτηση για ελαιόλαδο ώθησε τους τοπικούς παραγωγούς να επενδύσουν στην παραγωγή του. Η χώρα κατάφερε να κερδίσει μάλιστα οκτώ βραβεία στον παγκόσμιο διαγωνισμό ελαιόλαδου NYIOCC το 2020.Το 2019, εξήγαγε 276,23 τόνους ελαιόλαδου σημειώνοντας αύξηση 209% από το 2018 και αύξηση 545% από το 2014.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το «ασιατικό ελαιόλαδο» κατώτερης ποιότητας σε σύγκριση με το Μεσογειακό.

 

Πηγή: newmoney.gr