Η Φλόριντα φλερτάρει με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Δεν αντιλαμβάνεται όμως πως αυτοί μπορεί να εξελιχθούν σε καταστροφή.

 

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα -αλλά ταυτόχρονα και μακριά από την πραγματικότητα– τα φώτα θα ανάψουν στις 23 Ιουλίου 2021 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, για την τελετή έναρξης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων της σύγχρονης ιστορίας. Η διεξαγωγή τους μετατέθηκε κατά ένα χρόνο λόγω των γνωστών συνθηκών αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα γίνουν. Ή πιο ορθά, πως θα γίνουν στο Τόκιο.

 

Η περίπτωση της Φλόριντα

Στις 25 Ιανουαρίου, ο Chief Financial Officer της Πολιτείας της Φλόριντα (ΗΠΑ) Jimmy Patronis έστειλε επιστολή στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στον πρόεδρό της Thomas Bach, ζητώντας να έχουν στο μυαλό τους τη συγκεκριμένη περιοχή των ΗΠΑ, σε περίπτωση που η Ιαπωνία δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει τους αγώνες το προσεχές καλοκαίρι.

 

 

Πολλά δημοσιεύματα κάνουν λόγο για την ανησυχία των ηγετών της Ιαπωνίας όσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, λόγω της πανδημίας. Θα ήθελα να σας ζητήσω να δώσετε στην Φλόριντα την ευκαιρία να φιλοξενήσει τη διοργάνωση” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Patronis, που τόνισε ασφαλώς και το επιτυχημένο παράδειγμα της Φούσκας του ΝΒΑ που στήθηκε στο Ορλάντο, το περασμένο καλοκαίρι, για τη διεξαγωγή του τελικού τουρνουά του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του πλανήτη.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Ενώ οι πιο πολλές από τις σημαντικότερες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κλείσει τις οικονομικές τους δραστηριότητες, εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε έναν Κυβερνήτη που γνωρίζει πως να κρατά τις ισορροπίες μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας. Ο Κυβερνήτης DeSantis συνεργάζεται άψογα με τον ιδιωτικό τομέα και έχει φροντίσει ώστε να υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια και μέριμνα για όλες τις ευπαθείς ομάδες. Προχωρά γρήγορα και αποφασιστικά προς κάθε κατεύθυνση” γράφει στη συνέχεια ο Patronis.

 

 

Κάνει επιπροσθέτως αναφορά στις εγκαταστάσεις και τις τουριστικές ατραξιόν -όπως τα πάρκα της Disney- που “είναι ανοιχτές και λειτουργούν με ασφάλεια, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών“.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Ακόμα ένας δυνατός χειμώνας φτάνει στο τέλος του! (25/4 - 28/4)

 

Μία αμφιλεγόμενη κίνηση

Κάποιοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την κίνηση του Jimmy Patronis, τολμηρή. Άλλοι, υπέρμετρα φιλόδοξη. Αρκετοί όμως, μίλησαν για τρέλα. Σε μία πρόσφατη έρευνα, το 80% των ερωτηθέντων Ιαπώνων δήλωσε αντίθετο με τη διεξαγωγή της διοργάνωσης στην Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου το επόμενο καλοκαίρι. Πριν μερικές ημέρες, reports από διεθνή δίκτυα έκαναν αναφορές για μυστικές συνελεύσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης, που κατέληγαν στο συμπέρασμα πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα φέρουν “απαράδεκτους υγειονομικούς κινδύνους“.

Οι Times του Λονδίνου προχωρούν ένα βήμα πιο πέρα, σημειώνοντας πως η ιαπωνική κυβέρνηση θεωρεί ότι οι Αγώνες είναι καταδικασμένοι και πως η χώρα θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες της για να αναλάβει την αντίστοιχη διοργάνωση, το 2032. Έπειτα, μπαίνει στην εξίσωση το οικονομικό κομμάτι. Οι Ιάπωνες υπολόγιζαν αρχικά το κόστος στα $15.400.000.000. Μετά την πανδημία, το ποσό αυτό ξεπέρασε τα 25 δισ. δολάρια, όπως αναφέρει το Associated Press.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος πως αυτά τα ποσά είναι ικανά να βυθίσουν ή να προκαλέσουν ισχυρότατους τριγμούς σε οποιαδήποτε εθνική οικονομία (δεν είναι και τόσο μακριά το 2004, για να μιλήσουμε και για τα του οίκου μας), πολύ περισσότερο σε μία τόσο ιδιαίτερη χρονική περίοδο και συνθήκη, όπως αυτή που βιώνει ο πλανήτης το τελευταίο ένα έτος. Το πρόβλημα εντοπίζεται ακριβώς εκεί. Ο Patronis σε κανένα σημείο της επιστολής του δεν κάνει λόγο για οργανωμένο πλάνο, οικονομική μελέτη και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε μία σοβαρή και υπεύθυνη προσέγγιση. Κοινώς, δεν αναφέρεται πουθενά ποιος, πώς και πότε θα πληρώσει για όλα αυτά.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

 

 

Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι σίγουρα τιμή για οποιαδήποτε πόλη την αναλάβει. Ενίοτε, μπορεί να εξελιχθεί και σε έναν τρόπο αναβάθμισης ολόκληρου του προορισμού, όπως για παράδειγμα συνέβη με την Βαρκελώνη, το 1992. Οι Ο.Α. όμως μπορούν εύκολα να οδηγήσουν και στο κενό. Σε μία (οικονομική) τρύπα που η ανάβαση προς το φως είναι δύσκολη. Αν όχι απίθανη.

 

Πηγή: esquire.com.gr