Σήμερα εκδίδεται -εκτός απροόπτου- η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε 100.000 επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες που η δραστηριότητά τους έχει πληγεί καίρια από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Η ΚΥΑ θα εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών και θα περιλαμβάνει τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί το επίδομα σε γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, οικονομολόγους, γεωτεχνικούς, λογιστές κ.α.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει κάποιος επαγγελματίας από τους παραπάνω κλάδους το επίδομα θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των εσόδων του (πιθανότατα κατά 20%) για την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ θα υπάρξει εισοδηματικό «ταβάνι» για το οικογενειακό εισόδημα του 2020.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες που πληρούν τα κριτήρια θα πρέπει να κάνουν δύο ηλεκτρονικές αιτήσεις, στην ΕΡΓΑΝΗ και στο myBusinessSupport, προκειμένου να το λάβουν.

Αρχικά θα πρέπει οι δυνητικά δικαιούχοι να έχουν υποβάλλει δήλωση για τα έσοδά τους κατά την περίοδο αναφοράς του 2020 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια να υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση- αίτηση στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

Θα ακολουθήσει αυτοματοποιημένος έλεγχος για το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η ενίσχυση (με διασταύρωση των σχετικών στοιχείων στις πλατφόρμες της ΕΡΓΑΝΗΣ και της ΑΑΔΕ).

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει διαμηνύσει στους επικεφαλής των επιστημονικών φορέων πως η στόχευση του μέτρου αφορά στους επιστήμονες που έχουν ανάγκη (με έμφαση στους νέους και αυτούς που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα), γι’ αυτό και θα θεσπιστούν κριτήρια για την χορήγηση της ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα:

 

  • θα τεθεί «πλαφόν» στο οικογενειακό εισόδημα για το 2020,
  • απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η μείωση των εσόδων των δυνητικά δικαιούχων για την περίοδο Απριλίου- Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

 

Εκτός επιδόματος μένουν οι έμμισθοι επιστήμονες, προκειμένου να ενισχυθούν οι νέοι με δραστηριότητα έως 5 έτη και όσοι πλήττονται επαγγελματικά.

Οι δαπάνες που προκαλούνται από την καταβολή της ενίσχυσης καλύπτονται από τον κλάδο του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων, δηλαδή από τις δικές τους εισφορές για τον κλάδο ανεργίας.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη, δεν θα έχει καμία κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά και δεν προσμετράται στο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

 

Πηγή: insider.gr