Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων βρήκε χθες μια σολωμόντειο λύση, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση θρίλερ, για να μην τραβήξει την πρίζα κοινωνίας και οικονομίας, αν και οι επόμενες μέρες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες.

 

 

Δεν είχε υπάρξει, μέχρι χθες το απόγευμα, συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τόσο μακρά και τόσο έντονη. Κι όμως, στο τέλος, όπως σε αρκετές αντίστοιχες περιπτώσεις, βρέθηκε μια μέση λύση, μια χρυσή τομή, προκειμένου και να περιοριστεί η κινητικότητα που ευνοεί τη διασπορά του ιού και να μην τραβηχτεί εντελώς από την πρίζα το καλώδιο της οικονομικής δραστηριότητας.

Η μέρα χθες, πάντως, για το Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε με δύσκολους οιωνούς. Και αυτό γιατί, κατά τη διάρκεια του πρωινού καφέ, κατέστη σαφές ότι η μέρα θα ήταν δύσκολη, μιας και αρκετοί λοιμωξιολόγοι ετοιμάζονταν να θέσουν στην επιτροπή ζήτημα κυρίως για το λιανεμπόριο και, σε έναν βαθμό, και για τα σχολεία. Και μπορεί στο κυβερνητικό επιτελείο να ήταν αναφανδόν υπέρ της διατήρησης και της αγοράς, αλλά και των σχολείων σε λειτουργία, εν τούτοις, όμως, αρκετές φορές τα πράγματα, ιδίως νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, ήταν εξαιρετικά οριακά, με αρκετούς λοιμωξιολόγους να κάνουν εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις. Ενδεικτικό, δε, είναι και το γεγονός ότι το «μπλόκο» στην επιτροπή ώθησε την ενημέρωση που ήταν προγραμματισμένη για τις 18:00 να λάβει, εν τελεί, χώρα μιάμιση ώρα αργότερα, στις 19:30. Παρά ταύτα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η εισήγηση της επιτροπής δεν ψηφίστηκε με οριακή, αλλά με καθαρή πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

 

Μια λύση που βολεύει

Κυβερνητικό στέλεχος με άμεση γνώση των διεργασιών περιγράφει τη λύση, στην οποία κατέληξαν οι λοιμωξιολόγοι, ως «σοφή». Από τη μια, αυστηροποίησαν το καθεστώς για τα Σαββατοκύριακα, κλείνοντας τα πάντα και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Καταστήματα και κομμωτήρια δεν θα λειτουργήσουν, ενώ τα σούπερ μάρκετ θα κλείσουν στις 17:00. Το ίδιο στέλεχος αναφέρει ότι δεν ήταν μια απόφαση χωρίς κόστος, υπό την έννοια ότι το Σάββατο είναι ίσως η μέρα με τον καλύτερο τζίρο για την αγορά. Αποφασίστηκε, όμως, να θυσιαστεί, προκειμένου να μην επικρατήσει η σκληρή άποψη της πλήρους αναστολής λειτουργίας στο λιανεμπόριο που θα ήταν ίσως η χαριστική βολή για αρκετές επιχειρήσεις.

Από την άλλη και μετά από έντονη επιχειρηματολογία εντός της Επιτροπής, δόθηκε μια παράταση χρόνου τις εργάσιμες ημέρες στις «κόκκινες» Αττική και Θεσσαλονίκη. Τα σχολεία, ήτοι τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά, δεν κλείνουν, προς ανακούφιση παιδιών και γονέων, ενώ και το λιανεμπόριο θα παραμείνει σε λειτουργία με τη μορφή του click away. Το click inside για τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών απαλοίφεται, αν και τα καταστήματα αυτά έκαναν μόλις το 30% του αντίστοιχου περυσινού τζίρου, κάτι που καταδεικνύει ότι η κινητικότητα που τα αφορούσε δεν ήταν υπερβολική.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

 

Τελευταία ευκαιρία

Από τη συνεδρίαση της επιτροπής χθες, πάντως, κατέστη σαφές ότι, αν τις επόμενες μέρες υπάρξει μια έξαρση κρουσμάτων και μια ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, οι λοιμωξιολόγοι δεν θα διστάσουν να «τραβήξουν την πρίζα», προκειμένου να μην ξεφύγουν τα πράγματα στο σύστημα υγείας. Με άλλα λόγια, το ολικό lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί από σήμερα στην Πάτρα, τη Χαλκίδα και τον Άγιο Νικόλαο, είναι στο τραπέζι, εφόσον υπάρξει έξαρση κρουσμάτων και προδιαγραφεί επαυξημένη πίεση στις ΜΕΘ. Μάλιστα, η αξιολόγηση δεν θα γίνει σε βάθος δύο εβδομάδων, όσο, δηλαδή, διαρκούν τα μέτρα που αποφασίστηκαν χθες, αλλά, αν είναι απαραίτητο με βάση τα στοιχεία και νωρίτερα, την ερχόμενη εβδομάδα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, δε, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα, αλλά από την άλλη καλούνται να σταθμίσουν τόσο τις οικονομικές συνέπειες, όσο και τις ψυχολογικές αντοχές της κοινωνίας, αναζητώντας μια εύθραυστη ισορροπία.

 

Πηγή: reader.gr