Η εβδομάδα που ξεκινά αποτελεί crash test για το αν η Αττική θα φλερτάρει με το βαθύ κόκκινο. Ανησυχητικοί οι πρώτοι δείκτες, με την κυβέρνηση να είναι σε ετοιμότητα δια παν ενδεχόμενον.

 

Με μια σειρά δεικτών να δίνουν το μήνυμα ότι τις επόμενες μέρες τα κρούσματα θα αυξηθούν και η πίεση στο σύστημα υγείας θα μεγαλώσει, στην κυβέρνηση είναι σε κατάσταση συναγερμού ενόψει ενός πιθανού τρίτου κύματος (ή τη συνέχεια του δεύτερου, όπως λένε αρκετοί επιστήμονες), με το ενδεχόμενο νέων μέτρων να μην φεύγει από το τραπέζι, ακόμα και για τις επόμενες ημέρες. Η πρόσφατη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, άλλωστε, έδειξε ότι υπάρχουν αρκετοί, οι οποίοι είναι της άποψης ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα. Αν τα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες μέρες συντείνουν σε αυτό το συμπέρασμα, δεν πρέπει να αποκλειστεί κανένα σενάριο.

Υπό αυτό το πρίσμα και τις επόμενες μέρες στο κυβερνητικό επιτελείο θα παρακολουθούν και θα αξιολογούν τα δεδομένα μέρα-μέρα, καθώς τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της Αττικής δεν είναι ενθαρρυντικά και, ούτως ή άλλως, σε αντιπαραβολή με τις αρχές του δεύτερου κύματος, το σύστημα δεν ξεκινά από το μηδέν, αλλά από το 60% πληρότητα.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: El Chacal goes Street Food Festival Heraklion

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι, αν από τις πρώτες μέρες της εβδομάδας παρατηρηθεί επιδημιολογική έξαρση, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς στην κυβέρνηση θέλουν να προλάβουν μια πιθανή έξαρση που θα έχει ως αποτέλεσμα υπέρμετρη πίεση στο σύστημα. Με την Αττική, δε, να είναι η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, στην κυβέρνηση δεν θέλουν, σε καμία περίπτωση, να γίνει ο,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο.

Στην κυβέρνηση, άλλωστε, είναι σε εγρήγορση λόγω της διάγνωσης του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού σε αρκετές περιπτώσεις γονιδιακού ελέγχου, κάτι που σημαίνει ότι σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να έχει υπάρξει ταχύτερη διασπορά της νόσου. Εφόσον κάτι τέτοιο συνεχίσει να παρατηρείται, είναι σαφές ότι και οι επιλογές της κυβέρνησης θα είναι περιορισμένες, ενώ και οι επόμενες συζητήσεις στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα γίνουν υπό ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες. Τούτου δοθέντος, δεν θα πρέπει τις επόμενες μέρες, αν είναι επιδημιολογικά επιβεβλημένο, οι επιστήμονες να βρεθούν προ νέων διλημμάτων για το αν πρέπει να κλείσουν κι άλλες δραστηριότητες ή και να υπάξουν την Αττική στην κατηγορία του «βαθέος κόκκινου», όπως έγινε στην περίπτωση της Πάτρας. Το σενάριο αυτό, ακόμα, δεν θεωρείται το πιθανότερο, προς τα μέσα της εβδομάδας, όμως, θα υπάρχει ευκρινέστερη εικόνα για την κατεύθυνση των πραγμάτων.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

 

Πηγή: reader.gr