Οι «γραμμές ταχείας κυκλοφορίας» μεταξύ ταξιδιωτών – Το «πράσινο διαβατήριο» και η συμφωνία Ελλάδας – Ισραήλ

Aγώνας δρόμου από την κυβέρνηση και προσωπικά από τον πρωθυπουργό για να συμφωνήσουν οι χώρες της Ε.Ε. -και όχι μόνο- στην ανάγκη ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, που φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο προς την κανονική ζωή. Η σχετική πρόταση που κατατέθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «αγκαλιάζεται» από την Κομισιόν, προκειμένου να υπάρξει επακεκκίνηση της κανονικότητας

Πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Το πιστοποιητικό θα έχει τη μορφή κωδικού QR και θα περιλαμβάνει όλες τις πληροφορίες για τον εμβολιασμό, όπως εάν έχουν γίνει και οι δύο δόσεις, από ποιο εμβόλιο, αλλά και οι σχετικές ημερομηνίες. Ο συνασπισμός εταιρειών, που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία, βασίζεται σε μια εργασία που έγινε από ένα από τα μέλη του, το The Commons Project, για να αναπτύξει ένα διεθνώς αποδεκτό ψηφιακό πιστοποιητικό προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιδιώτες έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε Covid-19.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Η εφαρμογή επιτρέπει στους επιβάτες να ανακτούν τα αποτελέσματα από τεστ κορoνοϊού από τους παρόχους υγείας τους και στη συνέχεια τους δίνει έναν κωδικό επιβεβαίωσης που τους επιτρέπει να επιβιβάζονται σε ορισμένες διεθνείς πτήσεις. Με παρόμοιο τρόπο θα λειτουργεί και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού.

Τι είναι το «πράσινο διαβατήριο»;

Στο «πράσινο διαβατήριο» που αποτελεί προάγγελο του πιστοποιητικού εμβολιασμού αναφέρθηκαν χθες ο πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του, με το οποίο οι Ισραηλινοί πολίτες θα μπορέσουν να επισκεφθούν την Ελλάδα χωρίς περιορισμούς, χωρίς υποχρεωτική καραντίνα, μόλις αρθεί η καραντίνα.

Επισημαίνεται ότι, εκτός των μετακινήσεων εντός της Ε.Ε., η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει ότι με εύκολο τρόπο θα μπορεί να υπάρχει διακίνηση πολιτών μέσω ψηφιακών πιστοποιητικών εμβολιασμού από τρίτες χώρες. Σε αυτό το project εργάζονται από κοινού Ελλάδα – Ισραήλ, ενώ εκτιμάται ότι το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα μπορεί να προσφέρει τέτοια βεβαίωση για ταξίδια προς την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης  Μια "άλλη" Τσικνοπέμπτη στο Kapenekis Fish Market!

«Αναμένω ότι αυτό που θα κάνουμε με το Ισραήλ θα είναι, ουσιαστικά, δοκιμαστικό για το τι μπορούμε να κάνουμε με άλλες χώρες. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταξίδια μόλις αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό. Οι πολίτες είναι κουρασμένοι, θέλουν να ταξιδέψουν, δεν ταξίδεψαν πολύ πέρυσι», τόνισε σχετικά ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Προσβλέπω σε αυτά τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, “γραμμές ταχείας κυκλοφορίας”, όπως κι αν τα αποκαλέσετε, ουσιαστικά πρόκειται για ένα εύκολο αποδεικτικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει την είσοδο στη χώρα χωρίς επιπλέον περιορισμούς».

πηγή: http://newsbeast.gr