Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι η εμφάνιση δεν είναι το παν.

 

Το τι βρίσκει ο κάθε άνθρωπος ελκυστικό είναι φυσικά προσωπική υπόθεση. Σύμφωνα όμως με την επιστήμη υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που θεωρούνται ελκυστικά από όλους. Η εμφάνιση δεν είναι το παν. Και όσο κλισέ και αν ακούγεται αυτή η ατάκα, εν τέλει ισχύει και μάλιστα με επιστημονικές αποδείξεις.

Όπως διαβάζουμε σε πρόσφατο άρθρο του Reader’s Digest, η επιστήμη είναι «το κλειδί για την ανθρώπινη έλξη». Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και το σώμα λειτουργούν με τρόπους που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν, καθορίζοντας τι κάνει τους άλλους ελκυστικούς στα μάτια μας. Διαβάστε παρακάτω ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που είστε ελκυστικοί.

 

Η μύτη… ξέρει

Είναι γνωστό ότι η σωματική οσμή είναι καθοριστική για την ερωτική έλξη. Η Agata Groyecka-Bernard, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Βρότσλαβ στην Πολωνία και οι συνάδελφοι της, ανέλυσαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας τριάντα χρόνων για την ανθρώπινη έλξη, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα για το πώς ανταποκρινόμαστε στο φυσικό άρωμα ενός ατόμου αλλά και στη φωνή του. Για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι ενώ μας ελκύουν οπτικά άτομα με παρόμοιους γονότυπους, όταν είναι να έρθουμε πιο κοντά με κάποιον τείνουμε να προτιμάμε τη μυρωδιά ενός συντρόφου με διαφορετικό γενετικό υπόβαθρο. Σύμφωνα με έρευνες, η μυρωδιά αλλά και ο τόνος της φωνής ενός ατόμου μπορούν να σας εντυπωσιάσουν από την πρώτη φορά, ακόμα κι αν δεν το αντιλαμβάνεστε.

Διαβάστε επίσης  Τσίκνο Street Party with Andreasondecks @ Καπενέκης Fish Market (07/3)

 

Ο τρελός χορός των ορμονών

Η φυσική έλξη προς το άτομο που μας ενδιαφέρει πολλές φορές είναι μυστήρια και έχει να κάνει και με τις ορμόνες που απελευθερώνονται στο σώμα μας. Όπως υποστηρίζει η Alicia A. Walf, Senior Lecturer στο Τμήμα Γνωστικών Επιστημών στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο Rensselaer στη Νέα Υόρκη, οι ορμόνες αυτές παίζουν ρόλο στην κοινωνική συμπεριφορά των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Στη δική της έρευνα, η Walf διερεύνησε τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς σε θηλαστικά όπως τρωκτικά, όπου οι δεσμοί μεταξύ ορμονών και κοινωνικών συμπεριφορών είναι πιο καθιερωμένοι. Παρά τη διαφορά μεγέθους, πιστεύεται ότι οι άνθρωποι λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο. «Μοιάζει πολύ με τον ενθουσιασμό μας όταν αντιμετωπίζουμε ένα απολαυστικό… άγχος, όπως όταν κάνουμε βόλτα με τρενάκι στο λούνα παρκ- η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη εμπλέκονται στην ανθρώπινη έλξη» εξηγεί η Walf.

 

 

Το να το παίζετε δύσκολοι… λειτουργεί

Πολλοί θεωρούν ότι αν το παίξουν δύσκολοι, γίνονται πιο ελκυστικοί στα μάτι των άλλων. Βοηθάει όμως αυτό πραγματικά; Έρευνα του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2020 στο Journal of Social and Personal Relationships, υποστηρίζει ότι βοηθάει. «Οι άνθρωποι που είναι πιο εύκολοι να τους προσελκύσεις, μπορεί να θεωρηθούν πιο απελπισμένοι», εξηγεί η Gurit Birnbaum, κοινωνική ψυχολόγος και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό τους κάνει να φαίνονται λιγότερο ελκυστικοί από αυτούς που δεν δείχνουν αμέσως το ενδιαφέρον τους», προσθέτει η ίδια.

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 (μέρος β) - by GAS Motosport Culture

 

Η χαρά του να δίνεις

Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι οι γενναιόδωροι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν περισσότερους φίλους. Τώρα, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, έρχεται να προσθέσει ότι οι γενναιόδωροι και δοτικοί άνθρωποι είναι και πιο ελκυστικοί. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, ελκυστικότητα και γενναιοδωρία συμπορεύονται καθώς τα στοιχεία θέλουν τους πιο γοητευτικούς ανθρώπους να είναι συνήθως γενναιόδωροι και, αντιστρόφως, όσους δίνουν τον δεύτερο χιτώνα τους να αξιολογούνται ως πιο ελκυστικοί.

Με πληροφορίες από Reader’s Digest

 

Πηγή: reader.gr