Ανησυχία από τις “απειλητική” αύξηση των κρουσμάτων στο νησί – Περισσότερα από τα μισά εντοπίζονται στο Ρέθυμνο

 

«Υπό έλεγχο» φαινόταν πως ήταν η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Κρήτη ως τα χθες.

Με τον ΕΟΔΥ όμως να ανακοινώνει 71 νέα κρούσματα στο νησί, πράγμα που αρχίζει να εμπνέει ανησυχία, το νησί μας μπαίνει αυτόματα στην “κόκκινη” λίστα, ενώ την ίδια ώρα η πιθανότητα για καθολικό lockdown φαίνεται να μας πλησιάζει απειλητικά.

Ειδικά μάλιστα το γεγονός ότι 42 κρούσματα εντοπίζονται στο Ρέθυμνο θέτει αμέσως τον νομό σε δυσμενή θέση για την πιθανότητα να βρεθεί πολύ γρήγορα στο “βαθύ κόκκινο” στον υγειονομικό χάρτη, ενώ και τα 24 νέα κρούσματα που εντοπίζονται στο Ηράκλειο μπορούν από τη μια στιγμή στην άλλη να ανατρέψουν όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Στο Λασίθι, με τον Άγιο Νικόλαο να συνεχίζει να βρίσκεται στο κόκκινο επίπεδο, εντοπίζονται 4, ενώ στα Χανιά χθες καταγράφηκε μόλις ένα κρούσμα κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για επιβολή αυστηρού lockdown στην Αττική από σήμερα Πέμπτη, και την εξειδίκευση των μέτρων που θα ισχύουν, άρχισαν να εμφανίζονται στο προσκήνιο τα σενάρια για παράτασή του μέχρι τον Μάρτιο, αλλά και για διεύρυνσή του σε άλλες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, όπου και εκεί νοσηλείες, κρούσματα και μεταλλάξεις παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση.

Διαβάστε επίσης  Issue 787

Η κυβέρνηση πήρε μια δύσκολη απόφαση, προχωρώντας στην επιβολή του αυστηρού lockdown στην Αττική για δυόμισι εβδομάδες. Τα νέα μέτρα με κλειστά σχολεία, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια, καθώς και αύξηση της τηλεργασίας στο Δημόσιο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να παραταθούν.

Τα σενάρια αυτά ενισχύθηκαν και από το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι ακολουθεί ένα δίμηνο κατά το οποίο η “βεντάλια” των περιορισμών θα ανοίγει και θα κλείνει.

 

Μια ανάσα από lockdown Ρέθυμνο και Αχαΐα; Αύριο η απόφαση για Θεσσαλονίκη

Εισήγηση για καθολικό σκληρό lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Ρεθύμνου αποφάσισαν οι επιδημιολόγοι αλλά η τελική απόφαση, όπως και για τη Θεσσαλονίκη, θα ληφθεί αύριο Παρασκευή (12.02.2021).

Οι περιοχές ,σύμφωνα με το newsit, οι οποίες και προκαλούν ανησυχία και τις “συνοδεύει” η λέξη lockdown είναι: Αττική, όπου οι εισαγωγές και οι νοσηλείες έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα, η Αχαΐα, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη. Χαρακτηριστικό του συναγερμού που έχει σημάνει στο υπουργείο Υγείας είναι το γεγονός πως συζητείται η ενεργοποίηση των ιδιωτικών κλινικών για τη στήριξη του ΕΣΥ.

 

Ανησυχία στο Οροπέδιο Λασιθίου

Από χθες πάντως, “συναγερμός” έχει σημάνει και στο Οροπέδιο Λασιθίου, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού σε μαθητή λυκείου. Αποτέλεσμα ήταν να προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας στο σύνολό τους οι σχολικές μονάδες του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, καθώς ο συγκεκριμένος μαθητής λυκείου την περασμένη Δευτέρα επέβαινε σε σχολικό λεωφορείο μαζί με δεκάδες μαθητές από νηπιαγωγείο και τάξεις δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Υποβλήθηκε προχθές Τρίτη το πρωί σε μοριακό τεστ, το οποίο και βγήκε θετικό, και βρίσκεται πλέον σε καραντίνα στο σπίτι του.

Διαβάστε επίσης  New entry coming soon: Νεοκαφενές Acacia του Αγα στο Κοντομαρί

Ως συνέπεια, όπως έγινε γνωστό και με ανάρτηση του δημάρχου Οροπεδίου κ. Στεφανάκη στο Facebook, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και του δημάρχου, κλείνουν από χθες Τετάρτη έως και αύριο Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες του συγκεκριμένου δήμου, στις οποίες και έγιναν χθες απολυμάνσεις. Στην περιοχή υπάρχει ανησυχία αλλά και προβληματισμός. Ο δήμαρχος υπογράμμισε επίσης πως έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτης, ενώ θα γίνουν μαζικά τεστ του στο προσωπικό των υπηρεσιών.

 

Στα Ανώγεια

Θετικά κρούσματα κορωνοϊού διαγνώστηκαν χθες και σε κατοίκους του δήμου Ανωγείων, προκαλώντας μεγάλη αγωνία. Συγκεκριμένα, χθες Τετάρτη, στη διάρκεια διενέργειας ελέγχων ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 (rapid test) σε 600 κατοίκους, από κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα Ανώγεια Ρεθύμνου, εντοπίστηκαν 13 θετικά κρούσματα. Σημειώνεται πως, σύμφωνα και με τον δήμαρχο της περιοχής κ. Κεφαλογιάννη, την περασμένη Κυριακή στα Ανώγεια διαγνώστηκαν 8 άτομα θετικά σε COVID. Ως εκ τούτου, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και τα σχετικά δείγματα θα σταλούν για μοριακό έλεγχο. Οι κάτοικοι που διαγνώστηκαν θετικοί, σύμφωνα και με το υγειονομικό πρωτόκολλο, μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία της ιχνηλάτησης.

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

«Η φυσιογνωμία των κρουσμάτων είναι τέτοια που συγκλίνουμε προς την άποψη να υπάρξει αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων, αλλά δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για να το αποφασίσουμε», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

 

Έκλεισε το ΕΚΗ

Κλειστό για μία τουλάχιστον εβδομάδα θα είναι το Εργατικό Κέντρου του Ηρακλείου μετά τον εντοπισμό πέντε κρουσμάτων κορωνοϊού. Και τα πέντε σχετίζονται με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ σε rapid tests που έγιναν σε εργαζόμενους δε φάνηκε ο ιός να έχει επεκταθεί σε άλλα σωματεία και συνδικαλιστικούς φορείς ή εργαζόμενους.

Παρ’ όλα αυτά, νωρίς το πρωί προχθές Τρίτη στο Εργατικό Κέντρο έγινε απολύμανση. Μεταξύ των ασθενών είναι και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης, που παρά την τήρηση των μέτρων, όπως επισήμανε, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και ήδη βρίσκεται σε καραντίνα, με τα συμπτώματα της COVID-19 ωστόσο να είναι μέχρι στιγμής ελαφρά. Θα τηρηθεί το πρωτόκολλο, όπως ορίζεται, και θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει προκειμένου να προστατευτούν εργαζόμενοι, φορείς και επισκέπτες του Εργατικού Κέντρου, όπως διευκρίνισε ο οργανωτικός γραμματέας.

 

Πηγή: neakriti.gr