Την επόμενη φορά που θα ανοίξεις ένα μπουκάλι, καλό θα ήταν να γνωρίζεις κάποια πράγματα.

 

Το κρασί είναι ένα από τα σταθερότερα beverages της ιστορίας, κάτι που σχεδόν όλοι πίνουν και πάντοτε ένας ιδανικός συνοδοιπόρος του φαγητού. Γύρω από το όνομά του έχουν κατά καιρούς κυκλοφορήσει χιλιάδες μύθοι και θρύλοι. Αρκετοί εξ΄ αυτών έχουν μία επαφή με την πραγματικότητα. Οι περισσότεροι όμως απέχουν μίλια. Όπως οι παρακάτω.

 

Είναι ζωντανός οργανισμός

Όχι, δεν είναι. Οι μύκητες πεθαίνουν μετά τη ζύμωση και ουσιαστικά μιλάμε για ένα ‘νεκρό’, αποσυντιθέμενο πράγμα. Αν υπάρχει κάτι που ζει μέσα σε μία φιάλη μετά τη λήξη της ζύμωσης, αυτό πιθανότατα θα είναι βακτήρια. Και κάτι τέτοιο είναι κακό – μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε αυτόν που θα το πιει.

 

Τα κόκκινα ωριμάζουν καλύτερα

Αν μιλάμε για τον χρόνο που ξοδεύει ένα κρασί στο fermenting και το aging σε ανοξείδωτο χάλυβα ή δρύινα βαρέλια πριν από την απελευθέρωσή του, τότε ναι, αυτό έχει νόημα. Αλλά αν δεν πρόκειται για ένα κρασί με μεγάλη πολυπλοκότητα και ισχυρές τανίνες, δεν πρόκειται να βελτιωθεί πολύ όταν κυκλοφορήσει στα ράφια των καταστημάτων.

Διαβάστε επίσης  The 5-Factor Diet: Αυτή είναι η αγαπημένη δίαιτα του Χόλιγουντ - Tην εμπιστεύονται Lady Gaga, Κιμ Καρντάσιαν, Τζένιφερ Χάντσον

 

 

Όταν δοκιμάζεις, θα πρέπει να στροβιλίσεις αρκετές φορές στο στόμα σου

Αυτό συμβαίνει για να αναδειχθούν οι ιδιότητες ή τα ελαττώματα του κρασιού. Αν είσαι επαγγελματίας γευσιγνωστής κρασιού και χρειάζεται να δοκιμάσεις 50 ετικέτες σε ένα πρωί, τότε κάτι τέτοιο ίσως είναι χρήσιμο. Αλλά σε ένα τραπέζι; Ίσως κάτι τέτοιο φανεί αστείο. Πιες απλά μία γουλιά και αποφάσισε.

 

Πρέπει πάντοτε να μυρίζεις το φελλό

Γιατί; 9 στις 10 φορές δεν θα σου πει απολύτως τίποτα για τη φιάλη. Ο σκοπός της παρουσίασης του φελλού ήταν μία απάτη που συνέβαινε πριν αρκετά χρόνια, ώστε κατώτερα κρασιά να δημιουργήσουν προσδοκίες και hype στον υποψήφιο πελάτη.

 

 

Όσο ακριβότερο, τόσο καλύτερο

Η υψηλή ποιότητα δεν συνεπάγεται πάντοτε και την υψηλότερη τιμή. Και για να μην το πηγαίνουμε μακριά, κάποια από τα κορυφαία ελληνικά κρασιά των τελευταίων ετών συναντώνται σε εξαιρετική αναλογία ποιότητας/ τιμής.

 

Πηγή: esquire.com.gr