Είναι ανάμεσα στις εισηγμένες εταιρίες που εν μέσω πανδημίας όχι μόνο δεν είδε τα οικονομικά αποτελέσματά της να πλήττονται αλλά αντιθέτως εμφάνισε αντοχές, επέδειξε αυξητική τάση στα μεγέθη, ενώ η μετοχή της βρέθηκε σε υψηλά σχεδόν 20εταίας και σε αποτίμηση σχεδόν 430 εκατ. ευρώ που θα ζήλευαν άλλα μεγάλα ονόματα της επιχειρηματικής ζωής της χώρας που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο.

 

 

Ο λόγος για τα Πλαστικά Κρήτης, συμφερόντων της οικογένειας Λεμπιδάκη, την πολυεθνική βιομηχανία πλαστικών με έδρα το μεγάλη νησί της Ελλάδας, που όπως και άλλες επιχειρήσεις κατάφεραν να δείξουν αντοχές μέσα στην υγειονομική και οικονομική κρίση. Και αυτό γιατί και η Πλαστικά Κρήτης είχε την τύχη, κατά άλλους το πλεονέκτημα, να δρα σε τομείς οι οποίοι δεν επηρεάστηκαν, ή τουλάχιστον δεν εμφάνισαν μείωσαν ζήτησης, σε συνδυασμό βέβαια και με άλλες παραμέτρους που έπαιξαν τον ρόλο τους. Όπως ήταν για παράδειγμα η μείωση στις τιμές πρώτων υλών που συνέβαλε στη συγκράτηση του κόστους και στην διεύρυνση των περιθωρίων κερδοφορίας ή η ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων τα προηγούμενα έτη που έδωσαν ώθηση στον τζίρο.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Έτσι, η Πλαστικά Κρήτης, βάσει πρόσφατων δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, ειδικότερα στο 9μηνο του 2020, εμφάνισε σε επίπεδο ομίλου κύκλο εργασιών στα 231,6 εκατ. ευρώ (+5,3%), EBITDA ύψους 57,3 εκατ. ευρώ (+18,2%), αποτελέσματα προ φόρων (EBT) στα 50,2 εκατ. ευρώ (+19%). Η εισηγμένη στην ανακοίνωση των μεγεθών της σημείωνε ότι «η κεφαλαιακή διάρθρωση, η δανειακή θέση καθώς και τα λοιπά μεγέθη της κατάστασης χρηματοοικονομικής θέσης του ομίλου βελτιώθηκαν περαιτέρω κατά το γ΄ τρίμηνο της χρήσης 2020», ενώ διατηρούσε επαρκή ρευστότητα για την κάλυψη των επιχειρηματικών αναγκών η οποία επιτυγχάνεται μέσω της λειτουργικής κερδοφορίας των επιχειρηματικών μονάδων.

Τα ταμειακά διαθέσιμα είχαν ανέλθει στις 30 Ιουνίου 2020 περίπου στα 72 εκατ. ευρώ με το δανεισμό να διαμορφώνεται σε χαμηλότατα επίπεδα. Ο όμιλος έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις και αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούν το σύνολο των υποχρεώσεων (στο 6μηνο είχε μακροπρόθεσμες δανειακές στα 4,4 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμες δανειακές στα 7,9 εκατ. ευρώ). Τα ίδια κεφάλαια προσέγγιζαν τα 290 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι για το σύνολο του περασμένου έτους η διοίκηση του ομίλου των Πλαστικών Κρήτης ανέμενε αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, βάσει της κεφαλαιοποίησης στο ταμπλό των 430 εκατ. ευρώ η μετοχή θα διαπραγματεύεται με μονοψήφιο p/e, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στα υψηλά 20ετίας. Ειδικότερα η μετοχή κινείται στα 15,7 ευρώ, με υψηλά να έχει «γράψει» στα 15,9 ευρώ. Προ 6μήνου βρίσκονταν κάπου στα 13-13,6 ευρώ ενώ στα χαμηλά του Μαρτίου 2020 είχε βρεθεί και στα 9 ευρώ.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Επιπρόσθετα, η εταιρεία είναι από αυτές που προχωρούν σε αγορές ιδίων μετοχών, με τις συναλλαγές λογικά να έχουν γίνει σε χαμηλότερα επίπεδα (μέση τιμή κτήσης) καθώς ο τίτλος διαπραγματεύεται στα υψηλά του. Πάντως, αναφορικά με τη μετοχή υπάρχει στην αγορά ένας συγκεκριμένος προβληματισμός. Ο λόγος για τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα που συχνά εξαντλείται στην διακίνηση μερικών δεκάδων ή εκατοντάδων τεμαχίων ενώ λίγες είναι οι συνεδριάσεις στις οποίες αλλάζουν χέρια 5,10,15 ή 20 χιλιάδες κομμάτια, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εμπορευσιμότητα του τίτλου που έτσι κι αλλιώς δεν διακρίνεται για το διευρυμένο free float. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2020 η Πλαστικά Κρήτης διένειμε στους μετόχους της μέρισμα 0,3652 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται σε μερισματική απόδοση 2,32%.

Ο όμιλος στο πρώτο «μισό» του 2020 είχε ολοκληρώσει ή προωθήσει επενδυτικές κινήσεις τόσο στην Ελλάδα (Κρήτη) όσο και στο εξωτερικό, όπως σε Πολωνία (π.χ. ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση 5 γραμμών παραγωγής), Ρουμανία, Κίνα (π.χ. ολοκληρώθηκε η κατασκευή μεγάλων αποθηκευτικών χώρων 10.800 τ.μ., ξεκίνησε η κατασκευή νέου χώρου μεταποίησης, ξεκίνησε η κατασκευή του νέου εργοστασίου σε οικόπεδο 46,6 στεμμάτων και εκτιμώμενου κόστους 18 εκατομμύρια ευρώ).

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères σημαίνει live διασκέδαση για όλους! (28/3 - 07/4)

 

Η Πλαστικά Κρήτης, ιδρύθηκε το 1970 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών προϊόντων στη χώρα μας, με ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό και διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της εξάγεται σε περισσότερες από 75 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα η εταιρία διατηρεί θυγατρικές εταιρίες και παραγωγικές εγκαταστάσεις σε έξι χώρες του εξωτερικού, στη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Κίνα.

 

Πηγή: insider.gr