Στην επανέκδοση του εντύπου βεβαίωσης μετακίνησης εργαζόμενου από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα πρέπει να προχωρήσουν όλοι οι μισθωτοί από την σήμερα Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2021, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή νέο έντυπο βεβαίωσης μετακίνησης στο «ΕΡΓΑΝΗ» το οποίο θα «χτυπάει» όταν ένας εργοδότης προσπαθεί να βγάλει βεβαίωση σε εργαζόμενους που δεν εργάζονται στον χώρο εργασίας τους.

 

Καθώς στο προηγούμενο lockdown του Νοεμβρίου η κίνηση στους δρόμους ήταν «κανονική» και δεν παρέπεμπε σε συνθήκες αυστηρής καραντίνας, η κυβέρνηση αποφάσισε να εισάγει νέες προϋποθέσεις στις μετακινήσεις των εργαζομένων, αφαιρώντας από ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων τη δυνατότητα να κυκλοφορούν με βεβαιώσεις μετακίνησης.

Η νέα βεβαίωση αναμένεται να έχει προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, ενώ μέχρι σήμερα το πεδίο αυτό μπορούσε να το συμπληρώσει ο εργοδότης. Διατηρείται το 14ήμερο για την ισχύ της βεβαίωσης.

 

Αναλυτικότερα, από τα νέα έντυπα αποκλείονται όσοι εργαζόμενοι βρίσκονται:

 

  • σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
  • τηλεργασίας και
  • νόμιμης άδειας

 

και οι οποίοι θα μπορούν πλέον να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι Βεβαιώσεις χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ https://eservices.yeka.gr/ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση/εργοδότη.

Διαβάστε επίσης  Issue 787

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Για την ομαλή μετάβαση στα νέα έντυπα Βεβαίωσης Κίνησης του Εργαζόμενου δίνεται μεταβατικό διάστημα εφαρμογής και χρήσεως μέχρι και την 17/2/2021 και ώρα 06:00΄. Για το διάστημα από 15/2/2021 και ώρα 06.00΄ έως και 17/2/2021 και ώρα 05:59΄, οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται από και προς την εργασία τους με τα παλαιά έντυπα φόρμες – άδειες κυκλοφορίας εργαζομένου.

Με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή από τον ιστότοπο https://forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει υποχρεωτικά το έντυπο να συνοδεύεται από τη φορολογική ταυτότητα τους, η οποία παρέχεται μέσω του TAXISNET (στοιχεία Μητρώου Φυσικού Προσώπου και Επιχειρηματικής Δραστηριότητας).

Τέλος, με νέο έντυπο μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ θα μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Αποσαφηνίζεται ότι τις δυο πρώτες ημέρες της εφαρμογής του νέου πλαισίου, τη Δευτέρα 15 και την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021, θα γίνονται έλεγχοι και συστάσεις προς τους εργαζομένους από τις αρμόδιες αρχές. Από το πρωί της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου (6 π.μ.) το μέτρο θα εφαρμοστεί με τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης  Issue 788

 

Για εργαζόμενους

 

 

Για ελεύθερους επαγγελματίες- αυτοαπασχολούμενους

 

 

Αναφορικά με τις βεβαιώσεις κίνησης των εργαζομένων διευκρινίζεται πως:

 

  • Σε περίπτωση κατά την οποία η εξ’ αποστάσεως εργασία παρέχεται εκ περιτροπής, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του ειδικού σκοπού εντύπου Ε4.1.
  • Σε περίπτωση κατά την οποία η εργασία παρέχεται με κυλιόμενο ωράριο, ο εργοδότης δύναται να εφοδιάζει τον εργαζόμενο με απόσπασμα του καταχωρημένου στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» προγράμματος εργασίας.

 

Επιπλέον, για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αμείβονται και ασφαλίζονται με εργόσημο, από τη Δευτέρα 15/2/2021 τίθεται σε εφαρμογή νέο έντυπο «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΕΡΓΟΣΗΜΟ». Το έντυπο αυτό εκδίδεται μέσω του ιστότοπου forma.gov.gr/.

 

Αναστολές συμβάσεων

Οι δηλώσεις προαναγγελίας των αναστολών συμβάσεων εργασίας μηνός Φεβρουαρίου 2021 για επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, ολοκληρώθηκαν χθες Κυριακή.

Εάν επιχείρηση προβεί σε υποβολή δηλώσεων, μετά τις 14/2/2021, θα μπορεί να υποβάλει μόνον προαναγγελίες αναστολών συμβάσεων εργασίας και όχι για προγενέστερες ημερομηνίες.

 

Άδειες για δυο δωρεάν τεστ covid τον μήνα

Το υπουργείο Εργασίας προωθεί πρόγραμμα για δωρεάν τεστ κορονοϊού σε εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, από μέρα σε μέρα τίθεται σε λειτουργία ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (ergasiatesting.gov.gr ) όπου οι εργοδότες θα δηλώσουν τους εργαζόμενους που απασχολεί η επιχείρησή τους, ώστε να μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για δύο δωρεάν τεστ covid-19 τον μήνα. Το πρόγραμμα θα αφορά επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 788: You Never Know..

Υπενθυμίζεται πως «εργαζόμενος ο οποίος επιλέγεται για δωρεάν έλεγχο κατά του κορονοϊού COVID-19, κατόπιν δήλωσης συμμετοχής του στην ειδική πλατφόρμα που λειτουργεί προς τον σκοπό αυτό, και εφόσον η ώρα διενέργειας του ελέγχου ορίζεται εντός του νομίμου ωραρίου εργασίας του, δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του για τρεις (3) ώρες με άδεια του εργοδότη του, χωρίς περικοπή των αποδοχών του.

Ο εργαζόμενος, υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργοδότη του το μήνυμα (sms) που του έχει αποσταλεί από την αρμόδια αρχή, στο οποίο προσδιορίζονται η ημερομηνία, ο τόπος διεξαγωγής (διεύθυνση του κέντρου ελέγχου) και η ώρα του προγραμματισμένου ελέγχου, καθώς και βεβαίωση πραγματοποίησής του. Το μήνυμα (sms) που έχει αποσταλεί στον εργαζόμενο από την αρμόδια αρχή υπέχει και θέση δικαιολογητικού μετακίνησης κατά τη διάρκεια των ισχυόντων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας».

 

Πηγή: insider.gr