Να «ξεκλειδώσουν» άγνωστους προϊστορικούς ιούς έως και 50.000 ετών επιχειρούν Ρώσοι επιστήμονες από κουφάρια αρχαίων ζώων που έχουν καταψυχθεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική ομάδα των επιστημόνων λαμβάνει δείγματα από προϊστορικά ζώα που έχουν βρεθεί διατηρημένα σε πάγους τα τελευταία χρόνια. Εργάζονται με τρίχες ή άλλα απομεινάρια εξαφανισμένων μαμούθ και τριχωτών ρινόκερων, καθώς και προϊστορικών σκύλων, αλόγων, αλκών, τρωκτικών και λαγών. Το αρχαιότερο εξ αυτών πιστεύεται ότι είναι 50.000 ετών.

Το πείραμα αυτό εκτελείται στο Vector State Research Center of Virology and Biotechnology, που ήταν ερευνητικό εργοστάσιο βιολογικού πολέμου που ιδρύθηκε από τον σοβιετικό ηγέτη Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Το Ινστιτούτο που βρίσκεται κοντά στο Νοβοσιμπίρσκ στη Σιβηρία αναπτύσσει επί του παρόντος το δεύτερο εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη Ρωσία για να ανταγωνιστεί το πιο γνωστό Sputnik V.

 

Πηγή φωτογραφίας: Siberian Times

 

Οι επιστήμονες πήραν 50 δείγματα την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου από αρχαία «θηρία» και αναμένουν να συγκεντρώσουν κι άλλα από κουφάρια που βρίσκονται στο Μουσείο Μαμούθ του Βορειοανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Ρωσίας στο Γιακούτσκ, την ψυχρότερη πόλη του κόσμου.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères σημαίνει live διασκέδαση για όλους! (28/3 - 07/4)

«Θέλουμε να βρούμε προϊστορικούς ιούς που καθιστούν δυνατή την έναρξη της ανάπτυξης της παλαιο-ιολογίας στη Ρωσία» δήλωσε η Δρ Ολέσια Οκλοπκόβα.

Ο στόχος είναι να «διεξαχθεί προηγμένη έρευνα» στην «εξέλιξη των ιών», αλλά οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η έρευνα σε αρχαία ζώα θα μπορούσε να προκαλέσει τη δημιουργία μικροβίων-«ζόμπι».

Δείγματα ελήφθησαν από τα λείψανα ενός αλόγου Verkhoyansk ηλικίας 4.450 ετών, που βρέθηκαν το 2009 από έναν σκύλο Tumat, ένα τέλεια διατηρημένο μουμιοποιημένο κουτάβι, που βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας μετά από περισσότερα από 12.400 χρόνια, ένα δεύτερο κουτάβι Tumat και ένα πουλάρι 42,170 ετών. Έλαβαν επίσης βιολογικό υλικό από το κουφάρι ηλικίας 28.800 ετών του αρχαιότερου μαμούθ στον κόσμο.

Με πληροφορίες από Daily Star

 

Πηγή: reader.gr