Το I Got a Story to Tell είναι μία ωδή στον αδικοχαμένο βασιλιά της ραπ με τη βοήθεια του P.Diddy.

 

Biggie Smalls, Big Poppa, The Black Frank White ή απλώς Biggie. Ο Notorious B.I.G. ή κατά κόσμον Christopher Wallace λίαν συντόμως θα αποκτήσει ντοκιμαντέρ – φόρο τιμής στη μνήμη του με τίτλο Biggie: I Got a Story to Tell στο Netflix. Πρόκειται για μία ωδή σε έναν από τους σπουδαιότερους ράπερ για τα μουσικά δεδομένα που δολοφονήθηκε το 1997 σε ηλικία 24 ετών. Πίσω από την παραγωγή του φιλόδοξου αυτού πρότζεκτ κρύβεται ο καλός του φίλος και πρώην συνεργάτης του Sean Combs (P. Diddy) με τη σύμφωνη γνώμη και βοήθεια της μητέρας του.

Το trailer του ντοκιμαντέρ επισημαίνει πως κάθε ήρωας κρύβει μία δική του ιστορία, αλλά στην περίπτωση της ανεξιχνίαστης δολοφονίας του Notorious B.I.G. υπάρχουν πολλά παραπάνω που δεν έχουν ειπωθεί ποτέ. Γεννημένος στο Μπρούκλιν το 1972 ως Christopher George Latore Wallace, ως έφηβος ζύγιζε 170 κιλά και το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να ραπάρει. Στο λύκειο βρέθηκε μαζί με τους DMX, Busta Rhymes και Jay-Z, όμως εκείνος γνώριζε από νωρίς ότι είχε ταλέντο στη slow rap και τις παρανομίες. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να συλληφθεί ουκ ολίγες φορές για παράνομη οπλοκατοχή, εμπόριο κοκαΐνης, ενώ κάπου στο ενδιάμεσο δημιούργησε και το πρώτο του demo. Ο τότε artist manager Sean Combs τον ανακάλυψε και έτσι εξασφάλισε το πρώτο του συμβόλαιο με την Bad Boy Records.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

 

 

Το remix του στο Real Love της Mary J. Blidge ήταν η πρώτη του επιτυχία. Εκείνη την περίοδο, υιοθέτησε το ψευδώνυμο The Notorious B.I.G. και με αυτό έγινε πασίγνωστος ως πρωτοπόρος της επονομαζόμενης hardcore hip-hop, της οποίας μετέπειτα εκπρόσωποι ήταν και οι Wu-Tang Clan και Run-DMC.

 

H αντιπαλότητα ανατολικής και δυτικής ακτής

Το 1995, ο Notorious B.I.G. ήταν το μεγαλύτερο όνομα στην αμερικανική ραπ όσον αφορά στις πωλήσεις, ωστόσο η σπουδαία αυτή επιτυχία συνοδεύτηκε από μία ακόμη πιο μεγάλη “έχθρα” μεταξύ των ράπερς της ανατολικής και δυτικής ακτής. Ο Biggie Smalls ήταν κάτι σαν το αντίθετο του Tupac Shakur που είχε επίσης μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη, αλλά η δισκογραφική του είχε ως βάση το Λος Άντζελες, τη δυτική ακτή δηλαδή.

 

 

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1996, ο Tupac δέχθηκε πέντε πυροβολισμούς ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του ιδιοκτήτη της δισκογραφικής εταιρείας του και ξεψύχησε λίγα λεπτά αργότερα. Οι κατηγορίες βάρυναν τους ράπερς της ανατολικής ακτής, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ο B.I.G. ήταν εκείνος που έδωσε τα όπλα στους δολοφόνους του Shakur. Μετά από μισό χρόνο, έπεσε και εκείνος νεκρός, ενώ δε βρέθηκαν ποτέ οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

 

Το ντοκιμαντέρ

Θυμίζουμε ότι μέχρι το βράδυ της 9ης Μαρτίου 1997 ο Wallace είχε κυκλοφορήσει μόλις δύο προσωπικούς δίσκους: Το Ready To Die και το Life After Death (το οποίο βγήκε λίγες ημέρες μετά το θάνατό του). Στο κύκνειο άσμα (album) του, συμπεριλήφθηκε και το single Ηypnotize με το γνωστό καταγγελτικό ύφος του ράπερ να κλέβει την παράσταση στο ομώνυμο video clip. Στην πραγματικότητα, μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ ο P.Diddy θέλει απλώς να τιμήσει το φίλο του, όχι να παίξει το ρόλο του Sherlock Holmes ή του δικαστή.

 

 

Μην περιμένεις λοιπόν, τίποτα περισσότερο από αφήγηση των προβληματικών παιδικών του χρόνων, της μετέπειτα καριέρας του και της σύντομης πορείας του ως πατέρας. Προβάλλονται συνεντεύξεις του P. Diddy και της μητέρας του Wallace, καθώς και μπόλικο αρχειακό υλικό με φωτογραφίες, εμφανίσεις και συνεντεύξεις του εκλιπόντος. Το Biggie: I Got a Story to Tell κάνει πρεμιέρα στο Netflix στις 1 Μαρτίου του 2021, σχεδόν 24 χρόνια μετά το θάνατο του 24χρονου τότε ράπερ.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

 

Πηγή: esquire.com.gr