Τον διορισμό υπουργού Μοναξιάς αποφάσισε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας προκειμένου να περιορίσει τα φαινόμενα κοινωνικής περιθωριοποίησης των πολιτών και τον αριθμό αυτοκτονιών στη χώρα, καθώς εν μέσω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση του κορονοϊού, τα ποσοστά αυτοκτονίας αυξήθηκαν για πρώτη φορά έπειτα από 11 χρόνια.

 

 

Μόνο τον Οκτώβριο, οι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία ήταν περισσότερες σε σχέση με τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στο σύνολο του 2020. Ενδεικτικά, κατεγράφησαν 2.153 θάνατοι από αυτοκτονίες και 1.765 από τον Covid-19.

Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, ο πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, όρισε ως υπουργό Μοναξιάς τον Τετσούτσι Σακαμότο, ο οποίος είχε προηγουμένως στο χαρτοφυλάκιό του την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και την προώθηση της ανάπτυξης των περιφερειών.

Η μοναξιά και η αυτοαπομόνωση είναι ζητήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τη χώρα, με τους μηχανικούς να έχουν δημιουργήσει ρομπότ που κρατούν το χέρι, ενώ άλλοι πληρώνουν ανθρώπους απλά για να τους κρατούν συντροφιά. Το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο στις γυναίκες, καθώς 879 γυναίκες αυτοκτόνησαν τον Οκτώβριο, ποσοστό αυξημένο κατά 70% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019.

Διαβάστε επίσης  Food Trucks at Street Food Festival Crete!

Σημειώνεται πως η Ιαπωνία δεν είναι η πρώτη χώρα με υπουργείο Μοναξιάς. Το 2018, το Ηνωμένο Βασίλειο Μοναξιά είχε θεσπίσει αντίστοιχο χαρτοφυλάκιος, μετά από στοιχεία του 2017 που ανέφεραν ότι πάνω από 9 εκατ. Βρετανών βιώνουν και αντιμετωπίζουν συχνά ή συνέχεια αισθήματα μοναξιάς.

 

Πηγή: insider.gr