Ο αντίκτυπος ενός 6ωρου συνεδρίου μέσω Zoom αντιστοιχεί σε 1,3 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Όσοι και όταν καις 700 κιλά κάρβουνο.

 

Η τηλεργασία – ή αν προτιμάς η δουλειά από το σπίτι- μπήκε πολύ δυναμικά, απροσδόκητα και άμεσα στη ζωή μας από τη στιγμή που η πανδημία της Covid-19 έκανε την εμφάνισή της. Επιπροσθέτως, το γεγονός πως δεν μπορείς να δεις στις περισσότερες περιπτώσεις φίλους και γνωστούς από κοντά, έχει δημιουργήσει νέα ήθη και έθιμα στην επικοινωνία. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν σε κάτι πολύ συγκεκριμένο: Οι βιντεοκλήσεις έχουν γίνει πια για τα καλά μέρος της καθημερινότητάς μας.

Αν σε νοιάζει ωστόσο η υγεία του πλανήτη, την επόμενη φορά που θα θέλεις να οργανώσεις ένα συνέδριο μέσω Zoom ή άλλες βιντεοκλήσεις, ξανασκέψου το: Θα μπορούσε να απελευθερώσει στο περιβάλλον περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο παράγεται με την καύση αρκετών τόνων κάρβουνου. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας έρευνας που διεξήχθη για να υπολογίσει τον αντίκτυπο των virtual events στο περιβάλλον, τη στιγμή που βιώνουν μία άνευ προηγουμένου έκρηξη λόγω της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης  Αυτά τα ζώδια θα έχουν την καλύτερη εβδομάδα

 

Το πείραμα της AirMiners

Πιο συγκεκριμένα, μία περιβαλλοντική οργάνωση, η AirMiners, ανέπτυξε ένα μοντέλο για τον υπολογισμό του οικολογικού αποτυπώματος ενός event που οργάνωσε μέσω Zoom. Το εν λόγω συνέδριο διήρκεσε περίπου 6 ώρες και είχε 200 συμμετέχοντες.

 

 

Τα ευρήματα ήταν αναπάντεχα: εκπέμφθηκαν 1,3 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, όσοι και αν ταξίδευες με το αυτοκίνητό σου για πάνω από 5 χιλιάδες χιλιόμετρα. Βέβαια, αν και η ποσότητα παραμένει τεράστια, είναι μικρότερη από αυτή που θα παρήγαγαν οι συμμετέχοντες αν λάμβαναν μέρος στο συνέδριο με φυσική παρουσία.

 

Ο αντίκτυπος

Κι ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι οι ψηφιακές συστοιχίες διακομιστών είναι ενεργοβόρες ή ότι η παραγωγή του Bitcoin καίει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει η Αργεντινή και λίγο λιγότερη από αυτή που καταναλώνει η Νορβηγία, κανείς δεν είχε σκεφτεί τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στο περιβάλλον η κατάχρηση των βιντεοκλήσεων που κάνουμε τους τελευταίους μήνες.

 

 

Πλέον, έχεις έναν ακόμη λόγο, λοιπόν, για να απορρίψεις μία χωρίς νόημα κλήση από έναν ενοχλητικό συνάδελφο.

Διαβάστε επίσης  Τα νέα μέτρα στήριξης για Απρίλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση

 

Πηγή: esquire.com.gr