Η χώρα μας ήδη εκδίδει τα δικά της πιστοποιητικά για όσους πραγματοποίησαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ έχει προχωρήσει και στη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ, στις συζητήσεις με την Βρετανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πιέζει για την επίσπευση της διαδικασίας για να μη χαθεί και η τουριστική σεζόν του 2021.

 

Σε κίνηση αναδίπλωσης στο ζήτημα του πιστοποιητικού εμβολιασμού προχώρησε χθες η Άγκελα Μέρκελ, ως ένα απαραίτητο εργαλείο που πρέπει να εφαρμοστεί για τις μετακινήσεις στην Ε.Ε., και ως μια χρήσιμη «επιπρόσθετη πληροφορία». Στην ίδια γραμμή τείνει η πλειοψηφία των ηγετών της Ένωσης. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να ταξιδεύει μόνο όποιος έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για αυτό δεν έχει ληφθεί καμία πολιτική απόφαση», σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Ωστόσο, με τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού που υπάρχουν ακόμη στην Ευρώπη, δεν θα μπορούσε κάτι τέτοιο να έχει άμεση εφαρμογή κι εναπόκειται στα κράτη-μέλη να εναρμονίσουν τα συστήματα υγείας τους για να προετοιμαστούν για τις απαιτήσεις ενός τέτοιου κοινού πιστοποιητικού, όπως τονίστηκε χθες κατά την διάσκεψη των ευρωπαίων ηγετών.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

«Η προσδοκία είναι ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι. Δεν είμαι προγραμματίστρια τεχνικός, άρα δεν μπορώ να το εγγυηθώ, έτσι όπως δεν μπορώ να εγγυηθώ την παράδοση εμβολίων. Η πολιτική εντολή είναι να έχει επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες – έχω μιλήσει για τρεις μήνες – και για αυτό πιστεύω ότι όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ εργάζονται προκειμένου να επιτευχθεί σε εύλογο χρόνο», σημείωσε η καγκελάριος.

«Θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για την εφαρμογή, εάν θέλουμε να έχουμε ένα πράσινο και αποτελεσματικό πιστοποιητικό έως το καλοκαίρι» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, η χώρα μας ήδη εκδίδει τα δικά της πιστοποιητικά για όσους πραγματοποίησαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ έχει προχωρήσει και στη διμερή συμφωνία με το Ισραήλ, στις συζητήσεις με την Βρετανία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πιέζει για την επίσπευση της διαδικασίας για να μη χαθεί και η τουριστική σεζόν του 2021.

Διαβάστε επίσης  Τσίκνο Street Party with Andreasondecks @ Καπενέκης Fish Market (07/3)

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, την ίδια στιγμή που στην ίδια κατεύθυνση πιέζουν και όλες οι χώρες του Νότου. Οι οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται στην τουριστική βιομηχανία, εκφράζουν στο σύνολο τους, μεγάλη προσμονή για την γρήγορη εφαρμογή της διαδικασίας.

«Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σημειώνεται πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημέρωσε πως η Κομισιόν έχει ήδη προσεγγιστεί από εταιρείες όπως η Apple και η Google που θέλουν να συμμετάσχουν στην έκδοση του πιστοποιητικού.

Τέλος, υπέρ της εισαγωγής ενιαίου ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα είναι έτοιμη εντός περίπου 12 εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 788: You Never Know..

 

Πηγή: insider.gr