Τα βήματα του σωστού σπιτικού μπάρμπεκιου για να τιμήσετε την Τσικνοπέμπτη όπως της αξίζει.

 

Η Τσικνοπέμπτη έφτασε και η επιλογή που έχουμε φέτος είναι μία: τσίκνισμα στο σπίτι, σε στενό κύκλο. Ακόμα κι έτσι όμως μπορούμε να στήσουμε ένα σκηνικό απολαυστικής κρεατοφαγίας για να τιμήσουμε τη μέρα όπως πρέπει. Υπάρχει καλύτερο πράγμα από ένα ζουμερό καλοψημένο κρέας στη σχάρα; Τα καλά νέα ότι μπορείτε κι εσείς να το πετύχετε αν ακολουθήσετε τα παρακάτω tips.

 

Η πρώτη ύλη

Η ποιότητα της πρώτης ύλης είναι σημαντική για κάθε νόστιμο φαγητό. Το πρώτο μυστικό λοιπόν είναι η σωστή επιλογή κομματιού κρέατος από τον χασάπη σας, ο οποίος μπορεί να σας συμβουλεύσει για το κατάλληλο είδος, το πάχος μιας μπριζόλας κ.ά. Όταν μιλάμε για μπάρμπεκιου, θέλουμε κομμάτια τα οποία δεν περιέχουν κολλαγόνο και σκληρούς ιστούς. Ενδεικτικά κάποια τέτοια κομμάτια είναι η σπαλομπριζόλα, το Ribeye και το T-Bone.

 

Η μαρινάδα

Κάτι πολύ βασικό για να γίνει το κρέας νόστιμο και ζουμερό είναι η μαρινάδα. Ακόμα και μια απλή μαρινάδα δίνει έξτρα γεύση στο κρέας, το κάνει πιο τρυφερό καθώς διασπά τους ιστούς και δεν το αφήνει να στεγνώνει στο ψήσιμο. Μία καλή μαρινάδα θα πρέπει να περιέχει μυρωδικά, μπαχαρικά και κάποιο οξύ (τα πιο αποτελεσματικά οξέα είναι αυτά της ντομάτας και των προϊόντων της, του χυμού λεμονιού και του ξιδιού). Αν έχετε τον χρόνο, αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για 2-3 ώρες (στο ψυγείο). Μπορείτε να κρατήσετε λίγο από το μείγμα της μαρινάδας και να αλείφετε με αυτό το κρέας όσο ψήνεται στη φωτιά. Αυτό το βοηθάει να διατηρείται μαλακό.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

 

Η θερμοκρασία του κρέατος

Το τρίτο μυστικό είναι η σωστή θερμοκρασία του κρέατος πριν το ψήσιμο. Αν βάλετε τα κρεατικά κατευθείαν από το ψυγείο στη σχάρα, θα δυσκολευτείτε να πετύχετε τον επιθυμητό βαθμό ψησίματος στο εσωτερικό τους. Βγάλτε το κρέας από το ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το ψήσετε και αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και να μαλακώσει. Δώστε του αυτό τον χρόνο κι εκείνο θα σας ανταμείψει με τη γεύση του.

 

Το ψήσιμο

Ανεξάρτητα από το πώς θέλετε το κρέας σας ψημένο, σίγουρα θέλετε να έχει μια ωραία, τραγανή κρούστα εξωτερικά και να είναι ζουμερό μέσα. Αυτό ωστόσο δεν θα το πετύχετε αν η φωτιά σας είναι χαμηλή. Ξεκινήστε με δυνατή φωτιά. Αν ψήνετε με κάρβουνο, ανάψτε τα κάρβουνα τουλάχιστον 30΄πριν ξεκινήσετε να ψήνετε. Το κρέας πρέπει να ψηθεί σε υψηλή θερμοκρασία έτσι ώστε να δημιουργηθεί κρούστα και να διατηρήσει τους χυμούς του για να βγει ζουμερό στο τέλος του ψησίματος. Αν και οι απόψεις διίστανται σχετικά με το ποσό συχνά πρέπει να γυρνάμε το κρέας όσο ψήνεται, εσείς να θυμάστε ότι αυτό που θέλετε είναι να έχει μια ομοιόμορφα τραγανή κρούστα. Προσοχή: να χρησιμοποιείτε πάντα λαβίδα για να το γυρνάτε και να μην το τρυπάτε με πιρούνι για να μην χάνει τους χυμούς του. Επίσης, να θυμάστε ότι το κρέας συνεχίζει να ψήνεται ακόμα και όταν βγει από τη σχάρα, οπότε καλό είναι να το βγάλετε από τη φωτιά λίγο πριν φτάσει στο αποτέλεσμα που θέλετε.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

 

Αλάτι πριν ή μετά;

Οι περισσότεροι ψήστες συμφωνούν ότι πρέπει να αλατίζουμε προς το τέλος του ψησίματος ή μετά από αυτό, γιατί το αλάτι τραβάει τις υγρασίες από το κρέας και το σκληραίνει. Χρησιμοποιήστε χοντρό θαλασσινό αλάτι ή άλλα σπέσιαλ αλάτια για να δώσετε μια φίνα αλμυρή νότα και εξαιρετική γεύση στα ψητά σας. Επίσης, εκτός από αλάτι, προσθέστε λεμόνι και μυρωδικά της αρεσκείας σας που θα απογειώσουν τη γεύση.

 

Μετά το ψήσιμο τι

Εκτός από τον ψήστη, χρειάζεται και το κρέας «ξεκούραση»! Μετά το ψήσιμο αφήνουμε το κρέας να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου (σε πιατέλα σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο) για να κατανεμηθούν οι χυμοί σε όλη τη μάζα του κρέατος, ώστε να παραμείνει ζουμερό και μαλακό. Όσο και να σας τρέχουν τα σάλια, κάντε υπομονή για περίπου 5-7 λεπτά. Ακόμα ένα μυστικό είναι το κόψιμο που πρέπει να γίνεται πάντα κάθετα προς τις ίνες του κρέατος για να μας δώσει έτσι ένα ακόμα πιο μαλακό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

Καλά ψησίματα!

 

Πηγή: reader.gr