Μερικές νόστιμες ιδέες που θα κάνουν τη διαφορά στο σαρακοστιανό τραπέζι.

 

Καθαρά Δευτέρα χωρίς θαλασσινά δεν γίνεται. Από τους πιο αγαπημένους θαλασσινούς μεζέδες όλο το χρόνο, οι γαρίδες έχουν πάντα ιδιαίτερη θέση στο σαρακοστιανό τραπέζι και αποτελούν τη βάση για πολλά λαχταριστά πιάτα. Εμείς προτείνουμε, εσείς επιλέγετε ποια από τις παρακάτω συνταγές ταιριάζει στο δικό σας τραπέζι.

 

Γαρίδες σκορδάτες

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

 

  • 500 γρ. γαρίδες
  • 125 ml ελαιόλαδο
  • 4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. πάπριπα
  • 60-90 ml κονιάκ
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε το σκόρδο για περίπου 1 λεπτό.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τις γαρίδες, το κονιάκ, το χυμό λεμονιού και την πάπρικα. Ανακατεύουμε και σοτάρουμε ανακατεύοντας για περίπου 3 λεπτά μέχρι να γίνουν ροζ οι γαρίδες.

Μεταφέρουμε τις γαρίδες με τη σάλτσα τους σε πιάτο, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης  Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Επιστρέφει στο Mega και ετοιμάζει νέα σειρά

 

Γαριδομακαρονάδα

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

 

  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 1 κιλό γαρίδες μέτριες, πλυμένες και καθαρισμένες
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 ντομάτες στον τρίφτη
  • 1 κ.σ. τοματοπελτέ
  • ½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το σκόρδο και τις γαρίδες μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν ροζ χρώμα.

Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον πελτέ, την πάπρικα και τον μαϊντανό. Βράζουμε για 8-10 λεπτά.

Στο μεταξύ βράζουμε τα σπαγγέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό. Μόλις γίνουν al dente, τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις γαρίδες.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε πιατέλα πασπαλίζοντας εάν θέλουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

 

Γιουβέτσι με γαρίδες

 

 

Υλικά (για 4 άτομα)

 

  • 500 γρ. γαρίδες, πλυμένες και καθαρισμένες
  • 1 πακέτο κριθαράκι
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 4 κ.σ. ντομάτα κονκασέ ή χυμό
  • λίγο μπούκοβο
  • λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι

 

Διαβάστε επίσης  Θρίλερ με 68 θανάτους σε γηροκομείο στα Χανιά: Η οικογένεια που ξεκίνησε την έρευνα - Τι ψάχνουν οι αρχές

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γυαλίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο και λίγο μπούκοβο και σοτάρουμε λίγο ακόμη μέχρι να βγάλει το άρωμά του.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε και το κριθαράκι να γυαλίσει. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε 5 κούπες βραστό νερό και πασπαλίζουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βάζουμε το πυρέξ στον φούρνο για 10 λεπτά.

Βγάζουμε το πυρέξ από τον φούρνο και βάζουμε μέσα στο γιουβέτσι τις γαρίδες. Ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ρουφήξει τα υγρά του, να ψηθούν οι γαρίδες και να μελώσει το γιουβέτσι.

 

Πηγή: reader.gr