Επαναλειτουργούν και τα κέντρα περιποίησης – Υπό προϋποθέσεις οι μετακινήσεις εκτός δήμων – Αρχαιολογικοί χώροι, πάρκα και παιδικές χαρές: Τι ισχύει – Δεύτερες σκέψεις για λιανεμπόριο

 

Με αυστηρά μέτρα επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και περιποίησης άκρων, όπως και οι εξωτερικοί αρχαιολογικοί χώροι, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή μετά το πράσινο φως των λοιμωξιολόγων.

Για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και περιποίησης άκρων επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις. Αν κάποιος δηλαδή μένει στη Φιλοθέη και θέλει να πάει σε κομμωτήριο στην Κηφισιά, μπορεί στέλνοντας τον κωδικό 6 στο 13033 ή έχοντας συμπληρώσει τη βεβαίωση τύπου Β.

Τους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν οι πολίτες να τους επισκέπτονται έως τρία άτομα με εξαίρεση τις οικογένειες. Η συγκεκριμένη μετακίνηση θα γίνεται με τον κωδικό 6 στο 13033 και χωρίς χρήση αυτοκινήτου.

Η σωματική άσκηση επιτρέπεται και εκτός δήμου και πέρα των 2 χιλιομέτρων μόνο με τα πόδια ή με το ποδήλατο, καθώς εξακολουθεί να απαγορεύεται η μετακίνηση από δήμο σε δήμο με το αυτοκίνητο. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν μπορούν να στείλουν στο 13033 τον κωδικό 6 για σωματική άσκηση και να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε άλλο δήμο για να αθληθούν εκεί.

Οι μετακινήσεις με τον κωδικό 6 γίνονται μόνο πεζή ή με το ποδήλατο, χωρίς να υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός εφόσον πρόκειται για άσκηση.

Η ώρα έναρξης του μέτρου της απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα έχει αλλάξει και ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί της επομένης όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

 

Πιο αναλυτικά από σήμερα λειτουργούν ξανά:

 

-Κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων.
-Υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα με χρήση μάσκας και χρήση του κωδικού 6 και χωρίς αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.
-Δημόσια πάρκα, με επίσκεψη έως τριών ατόμων, εκτός εάν αφορά σε οικογένειες, και πάλι με χρήση του κωδικού 6 και μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο.

 

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 (μέρος β) - by GAS Motosport Culture

Στις εκκλησίες, μπορεί να τελεστεί λειτουργία με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου (26 Μαρτίου). Τέλος, επιτρέπεται, πλέον, η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με χρήση του κωδικού 6.

 

 

Δεύτερες σκέψεις για λιανεμπόριο

Στο πλαίσιο αυτό η προσοχή πλέον στρέφεται στο λιανεμπόριο το οποίο αποτελεί μία εκπεφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης να είναι το επόμενο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Η ημερομηνία που έχει τεθεί ως στόχος για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 29η Μαρτίου, ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή την στιγμή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία σχετικά με συγκεκριμένες ημερομηνίες. Έτσι, όπως διαφαίνεται, εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά αυτή την εβδομάδα, την ερχόμενη Παρασκευή στην συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, δεν θα δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Σε αυτή την περίπτωση ο σχεδιασμός της κυβέρνησης μετατίθεται για μία εβδομάδα μετά, δηλαδή για τις 5 Απριλίου, ενώ κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στο protothema.gr σημειώνουν ότι «εάν οι επιστήμονες υποδείξουν πως χρειαζόμαστε ακόμα μία εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει». Μπορεί να αποτελεί πλέον ανάγκη να ανοίξει σταδιακά η κοινωνία και η οικονομία, αλλά είναι ξεκάθαρο πως το δόγμα είναι το «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» προκειμένου να παγιωθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας πως αφήνουμε πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας μία και καλή.

Προς επίρρωσιν των παραπάνω, ο καθηγητής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας εκτίμησε πως είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα ημερησίως. «Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Διαβάστε επίσης  Issue 787

Όσον αφορά, τώρα, στον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, αυτή την στιγμή υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο, που εκφράζεται κυρίως από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι, όταν έρθει η ώρα, το λιανεμπόριο να λειτουργήσει κανονικά με μόνους περιορισμούς, την χρήση του 13032 και τον ανώτατο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα βάσει τετραγωνικών. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν αποτελεί θέσφατο, καθώς εάν οι επιστήμονες κρίνουν την ερχόμενη ή την επόμενη εβδομάδα πως το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει, για να διασφαλιστεί πως δεν θα έχουμε πισωγύρισμα, τότε θα επιλεγεί ο δοκιμασμένος τρόπος του click away.

Είτε στην μία, πάντως, είτε στην άλλη περίπτωση το 13032 θεωρείται σίγουρο πως θα μπει στην ζωή μας. Οι πολίτες θα στέλνουν SMS και θα έχουν την δυνατότητα να βγουν για τα ψώνια τους μία φορά την ημέρα και για χρονικό διάστημα τριών ωρών.

 

Οι δύο πυλώνες

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βασίζεται, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ σε δύο πυλώνες.

Ο πρώτος αφορά στην ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και στον καλύτερο έλεγχο μέσα από την στρατηγική του self testing η οποία δίνει πλέον την δυνατότητα στην χώρα δυνητικά να έχει έως και 10.000.000 τεστ την εβδομάδα. Ο δεύτερος τώρα, αφορά στην μερική και σταδιακή αποσυμπίεση της κοινωνίας με μέτρα τα οποία θα δίνουν στους πολίτες μία ανάσα ελευθερίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τα self tests παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Όπως μεταφέρουν στο protothema.gr κυβερνητικά στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων περί χαλάρωσης των μέτρων του lockdown, η αναμενόμενη ραγδαία αύξηση των διενεργούμενων τεστ αναμένεται να αυξήσει και τον ανακοινώσιμο αριθμό κρουσμάτων. Στο πλαίσιο αυτό βασικός παράγοντας στις αποφάσεις από εδώ και στο εξής θα είναι κατά κύριο λόγο η εικόνα του ΕΣΥ και όχι τα κρούσματα.

Διαβάστε επίσης  20 χρόνια Energy Fitness party at Bras de Freres!

 

Εστίαση και σχολεία

Η διαφαινόμενη παράταση στην ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου φέρνει πιο πίσω και το πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση. Η αρχική σκέψη για τις 14 Απριλίου συμπαρασύρεται και αυτή για μία με δύο εβδομάδες αργότερα και έτσι πλέον αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα καφέ και τα εστιατόρια μόνο με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρό πλαίσιο όσον αφορά στον αριθμό ατόμων που αποτελείται η κάθε παρέα.

Την ίδια ώρα, θέμα συζήτησης είναι φυσικά και τα σχολεία. Το βασικό σενάριο θέλει τους μαθητές να επιστρέφουν στις αίθουσες τους τις πρώτες μέρες του Απριλίου. Μάλιστα εκπεφρασμένος στόχος είναι αυτό να αφορά στους μαθητές όλων των βαθμίδων και όχι μόνο του Λυκείου όπως είχε αφήσει να διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα.

Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως θέλουν το υπουργείο Παιδείας, ακούγοντας τους ειδικούς, να δει τα σχολεία να πηγαίνουν «πακέτο» με το λιανεμπόριο και να μετατίθεται το άνοιγμά τους για μία με δύο εβδομάδες εάν αυτό κριθεί απαραίτητο λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας της χώρας.

Επισήμως πάντως τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί σίγουρο, αφού όπως είπε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Σίσση Γκίκα στο Open την Κυριακή, δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα γίνει αυτό αφού δεν υπάρχει καμία εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.

 

Πηγή: protothema.gr