Τώρα μπορείς να μάθεις και ίσως δε χαρείς με το αποτέλεσμα.

 

Έχεις ποτέ σταματήσει το σκρολάρισμα στο Instagram συνειδητοποιώντας ότι χαζεύεις στην εφαρμογή ώρες ολόκληρες χωρίς να έχεις ιδέα το πώς πέρασαν; Ενδεχομένως να μην αισθάνθηκες πολύ καλά με τον εαυτό σου, τύψεις να σε κυρίευσαν και να σου υποσχέθηκες πώς αυτό δε θα ξανασυμβεί. Αν ναι, υπάρχει τρόπος για να εξακριβώσεις πόσο χρόνο ξόδεψες στο κινητό σου και να πράξεις αναλόγως. Ιδού το πώς θα το κάνεις και κυρίως, πώς θα μπορέσεις να τον διαχειριστείς καλύτερα.

 

Πώς να τσεκάρεις πόση ώρα ξοδεύεις στο iPhone

 

Ακολούθησε τα εξής βήματα: Settings > Screen time > Επίλεξε: See all activity

Εδώ μπορείς να δεις τις πιο πολυχρησιμοποιημένες εφαρμογές με βάση το χρόνο, τις κατηγορίες στις οποίες περνάς περισσότερη ώρα στη συσκευή σου (π.χ social media, παραγωγικότητα, οικονομικά κλπ), τα δεδομένα που σπαταλάς επίσης, όταν ξεκλειδώνεις το κινητό σου για να το χρησιμοποιήσεις κ.α.

Διαβάστε επίσης  Βραδιά εγκαινίων για το iReady Service & Accessories!

 

Πώς να τσεκάρεις την ψηφιακή σου “ισορροπία” σε λογισμικό Android

 

Τα περισσότερα κινητά Android διαθέτουν τη λειτουργία Digital Balance ως αντίστοιχο του Screen Time των συσκευών Apple. Χρειάζεται περισσότερη “δουλειά”, μιας και την πρώτη φορά που θα ανοίξεις την εφαρμογή θα πρέπει να δημιουργήσεις προφίλ, όμως στην πορεία θα καταλάβεις ότι άξιζε τον “κόπο..

Ακολούθησε τα εξής βήματα: Settings > Digital balance > στα digital balance tools επίλεξε > Show your data

 

Πώς να “αυτοπεριοριστείς”

 

Για τους χρήστες iPhone

Settings > Screen time > App limits > Add limit> Τσεκάρεις τις επιλογές για κάθε εφαρμογή, κατηγορία και site που θες να εφαρμόσεις κάποιο περιορισμό >Next στην πάνω δεξιά γωνία > Add limit στο κάτω μέρος της σελίδας.

Tip: Μπορείς επίσης να προσαρμόσεις τα χρονικά όρια για κάθε εφαρμογή βάσει των ημερών της εβδομάδας.

 

Για τους χρήστες Android

Settings > Digital Balance> Επιλογή > επίλεξε το Set timer δίπλα στην εφαρμογή που θέλεις να περιορίσεις > Επίλεξε πόσο χρόνο μπορείς να αφιερώσεις σε κάθε εφαρμογή και μετά επιβεβαίωσε το

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

 

Οι παρενέργειες του screen time

Προφανώς το να ξεχνιέσαι στο κινητό δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, ωστόσο όπως όλα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερο όταν γίνεται με μέτρο και όχι συνέχεια. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η μείωση του χρόνου που αφιερώνεις στο binge watching στο YouTube και το Twitter για παράδειγμα, είναι μία πολύ καλή ιδέα και ενδεχομένως να είναι καλύτερα εφαρμόσιμη στην περίπτωση που απλώς έχεις το νου σου να μην το παρακάνεις.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου υγεία, να έχεις λιγότερες πιθανότητες για να γίνεις παχύσαρκος, να εστιάσεις σε εξωτερικές δραστηριότητες, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου και τις σχέσεις σου με τα κοντινά σου πρόσωπα. Συνήθως όλα τα παραπάνω είναι εφικτά, αν δεν ξεπερνάς τις δύο ώρες μπροστά από την οθόνη σου.

 

Πώς να το καταφέρεις χωρίς “τεχνική υποστήριξη”

 

Μετά από μία μίνι συνεννόηση, κάνε μία ανεπίσημη συμφωνία με τους φίλους και την οικογένειά σου ότι δε θα το παρακάνετε με τα μηνύματα. Η αλληλοϋποστήριξη μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει.
Θέσε μικρούς στόχους: Αν ξοδεύεις 8(!) ώρες στο κινητό σου καθημερινά, μείωσέ τις σε 6 την πρώτη εβδομάδα και μετά συνέχισε βδομάδα παρά εβδομάδα μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πήγαινε μία βόλτα: Βγαίνοντας έξω, εκκρίνονται ενδορφίνες με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι πολύ πιο ευδιάθετος από ό,τι βλέποντας βιντεάκια στο TikTok.
Δημιούργησε απαγορευτικές ζώνες: Είτε στο οικογενειακό τραπέζι είτε στο δωμάτιό σου, καθιέρωσε σημεία στα οποία δε μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου. Σαφέστατα, κάπως έτσι θα περνάς περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τους δικούς σου, αλλά και εξίσου ποιοτικό ύπνο.

 

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères σημαίνει live διασκέδαση για όλους! (28/3 - 07/4)
Πηγή: esquire.com.gr