Συνεχής είναι ο προβληματισμός στους ειδικούς για τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

 

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 2.588 κρούσματα, αλλά αυτό που προβληματίζει είναι η αύξηση στο ποσοστό μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού έχει αυξηθεί από 40% έως 60%, ενώ έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» στα νοσοκομεία όπου μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών που εισάγονται.

«Τα κρούσματα είναι πολλά, όπως και οι εισαγωγές. Μας προβληματίζουν οι ηλικίες των ασθενών γιατί πέφτει ο μέσος όρος» είπε η κα Παγώνη επαναλαμβάνοντας ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση πολέμου».

«Το χειρότερο είναι η ενδοοικογενειακή μετάδοση. Ελάχιστες όμως είναι οι εισαγωγές ηλικιωμένων, λόγω και των εμβολιασμών. Η εισαγωγή ασθενών άνω των 80 έχει μειωθεί κατά 80%», πρόσθεσε.

 

Οι σκέψεις των ειδικών για το Πάσχα

Οι ειδικοί θα συνεδριάσουν προκειμένου να κάνουν μία εκτίμηση της κατάστασης, όμως με τους τελευταίους ημερήσιους απολογισμούς των κρουσμάτων, έχουν ήδη αποκλείσει, όπως και η κυβέρνηση, το ενδεχόμενο χαλάρωσης κι άλλων μέτρων. Ήδη έχει σβήσει κάθε σενάριο για άνοιγμα στο λιανεμπόριο αυτή την εβδομάδα, ενώ ορισμένοι θεωρούν πως πριν τις 12 Απριλίου δεν πρέπει να γίνει κανένα άνοιγμα.

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 (μέρος β) - by GAS Motosport Culture

Κάποιοι μάλιστα, όπως ο καθηγητής Ν. Θωμαϊδης, κρατούν τις επιφυλάξεις τους για το αν θα είναι σε θέση να ανοίξει η αγορά πριν το Πάσχα.

Ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι αν υπάρξει ύφεση αυτή τη βδομάδα και διαμορφωθεί τάση μείωσης, θα υπάρχουν καλά νέα για το Πάσχα. «Είμαστε οριακά για το Πάσχα, το να μπορέσουμε να έχουμε άνοιγμα και ελεύθερες μετακινήσεις. Χρειαζόμαστε περίπου ένα μήνα για να μειωθεί σημαντικά το ιικό φορτίο» είπε χαρακτηριστικά.

 

Τις αμφιβολίες του για άνοιγμα πριν το Πάσχα εξέφρασε και ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Είναι λίγο πρόωρο να δούμε αν μπορούν να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα. Έτσι μεταδόθηκε ο ιός σε όλη την Ελλάδα. Για να γίνει κάποιο άνοιγμα πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Έχουμε τη μετάλλαξη που έχει αυξήσει τη μεταδοτικότητα του ιού, αλλά έχουμε και το εμβόλιο, και το αυξημένο testing. Εγώ δεν μπορώ 40 ημέρες πριν το Πάσχα να έχω άποψη για το τι θα γίνει τότε», είπε.

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από την επόμενη εβδομάδα. «Τα κρούσματα λογικά θα αρχίσουν να ελαττώνονται από την επόμενη εβδομάδα. Η θετικότητα είναι πολύ υψηλή. Χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία και ο κόσμος πρέπει να εξακολουθήσει να τηρεί τα μέτρα, τις αποστάσεις, τις μάσκες, να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Λέω συνέχεια για τις μικρές κωμοπόλεις και τα χωριά, όπου με γάμους και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις διασπείρεται ο ιός, που δείχνει πόσο γρήγορα μεταδίδεται ο ιός. Γίνεται επίθεση του ιού, σε περιοχή που δεν είχε καθόλου κρούσματα» σχολίασε.

Κορωνοϊός: Τάση σταθεροποίησης δείχνουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει από αυτή την δύσκολη εβδομάδα στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, είναι οι τάσεις σταθεροποίησης που δείχνουν οι δείκτες της πανδημίας. Μπορεί οι διασωληνωμένοι να ξεπέρασαν για πρώτη φορά χθες το όριο των 700 (706), ωστόσο αρμόδιες πηγές κάνουν λόγο για ισορροπία στον αριθμό εισαγωγών και εξιτηρίων τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε επίσης  Τα Σαββατοκύριακα στον Αμπαδιώτη είναι live!

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό covid19.gov.gr, την Τρίτη 23 Μαρτίου το «ισοζύγιο» ήταν 543 εισαγωγές σε νοσοκομεία και 452 ασθενείς που πήραν εξιτήρια. Όλα αυτά με 80% κάλυψη των κλινών COVID.

 

Κορωνοϊός: 2.588 κρούσματα, 1.317 στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ χθες για το προηγούμενο 24ωρο, ανιχνεύτηκαν 2.588 κρούσματα καθώς και 52 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 706. Από την αρχή της πανδημίας έχουν ανιχνευτεί 247.992 μολύνσεις, ενώ 7.701 είναι ο απολογισμός των θυμάτων.

Όσον αφορά την κατανομή των κρουσμάτων χθες, η Αττική για άλλη μία ημέρα κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό με 1.317 περιστατικά, εκ των οποίων τα 366 αφορούν το κέντρο της Αθήνας. 195 περιστατικά διαπιστώθηκαν στα βόρεια προάστια και 173 στον δυτικό τομέα Αθηνών. Τέλος, ο Πειραιάς καταγράφει 189 κρούσματα κορωνοϊού.

Εκτός Λεκανοπεδίου, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 315 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 100 νέες μολύνσεις διαπιστώθηκαν στην Αχαΐα. 71 νέα περιστατικά κατέγραψε η Λάρισα και 59 η περιφέρεια Κοζάνης.

 

Πηγή: iefimerida.gr