Τι προβλέπουν για εργαζόμενους, κλειστές επιχειρήσεις και επιδότηση δανείων

 

Νέο πακέτο στήριξης της αγοράς ανακοινώνει την ερχόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες «ζυγίζοντας» όμως και τις αντοχές των κρατικών ταμείων.

Με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, το «μενού» των μέτρων που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα θα περιλαμβάνει μέτρα όπως τα εξής:

 

· Μηδέν ενοίκιο για κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή και τον Απρίλιο: η απαλλαγή θα επεκταθεί και τον Μάρτιο και θα καλύψει εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις Εστίασης, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού, Μεταφορών
· Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 για περισσότερους και με περισσότερα χρήματα: τουλάχιστον 1.000 ευρώ αντί 500 που ίσχυσε στην 6η. Και σχεδιάζεται “by pass” στον «κόφτη» που ίσχυσε στην Επιστρεπτέα 6 και εξαιτίας του οποίου έχασαν την επιδότηση επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, εστίασης και τουρισμού. Επιδιώκεται να μη συμβεί ξανά αυτό για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές με κρατική εντολή.
· Αναδρομικά δώρο 30% ή 50% για τις Επιστρεπτέες 1-3 αν είχαν πτώση τζίρου 15% ή 30% και άνω αντίστοιχα
· Αποζημιώσεις εργαζομένων για αναστολές συμβάσεων σε κλειστές (και μόνον) επιχειρήσεις
· Παράταση στο πρόγραμμα Συν-Εργασία με το οποίο ο εργοδότης πληρώνει μισό μισθό για μισό ωράριο, ενώ το κράτος συμπληρώνει 30% του μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές έως τον πλήρη μισθό του εργαζόμενου.
· Επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζόμενους, οι οποίες είχαν ζημιές το 2020: θα αφαιρούνται από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα πλήρωναν στους προσεχείς 8 μήνες μέχρι τέλος του έτους, ένα μεγάλο μέρος από τα πάγια έξοδα που πλήρωσαν ως δαπάνες λειτουργίας τους, όπως λογαριασμοί, ενοίκια κι ασφαλιστικές εισφορές –εφόσον δεν επιδοτήθηκαν ήδη για όλα αυτά.
· Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» για την 8μηνη επιδότηση μέχρι 90% (από Μάιο ως Δεκέμβριο) των δόσεων δανείων σε πληττόμενες επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών ακόμη.

 

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)
Πηγή: newmoney.gr