Για ποιους θα είναι υποχρεωτικά τα self tests και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους για το άνοιγμα της αγοράς.

 

Τα self tests θα είναι από τον Απρίλιο η νέα πραγματικότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Φαίνεται δε πως τελικά θα αποτελέσουν το “όχημα” για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, καθώς όπως αποδείχθηκε το παρατεταμένο lockdown δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ και ο εμβολιασμός όσων είναι άνω των 60 ετών δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν το Μάιο.

Η προμήθεια σε πρώτη φάση αφορά 10 εκατομμύρια τεμάχια και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών λήξει σήμερα το βράδυ. Την Κυριακή, στις 10:00 θα ανοίξουν οι φάκελοι των προσφορών, όπως αναφέρεται στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Πρακτικά, τα self tests αναμένονται στα φαρμακεία μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις αρχές της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για το άνοιγμα της πλατφόρμας selftesting.gov.gr για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος, μέσω της οποίας θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.

Διαβάστε επίσης  White Party 2024: Η πόλη ντύνεται στα λευκά για ένα μεγάλο party!

Σημειώνεται πως εάν τελικά αποφασιστεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων στις 5 Απριλίου, τα τεστ θα πρέπει να είναι ήδη διαθέσιμα, καθώς ο έλεγχος θα είναι υποχρεωτικός μια φορά την εβδομάδα τόσο για τους μαθητές που θα επιστρέψουν στη διά ζώσης εκπαίδευση, τόσο και για τους εκπαιδευτικούς.

 

Πρώτα testing, μετά άνοιγμα

Σύμφωνα με την Αριστοτέλους, όσοι δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοΐα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, τις επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, θα υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης.

Επιπλέον, “για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια” όπως δήλωσε στη χθεσινή ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self-test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ, παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωσή του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Διαβάστε επίσης  SouthBreak Jam 2024 is coming!

Κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για δύο μήνες με την επίδειξη του ΑΜΚΑ ενώ για να αποφευχθεί ο συνωστισμός εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στους πολίτες έως 67 ετών, καθώς αποτελούν την εργασιακά ενεργή ομάδα του πληθυσμού.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ, που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή, θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

 

Πηγή: esquire.com.gr