Σε έντονες διεργασίες βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Τουρισμού στην προσπάθεια του να επιχειρήσει ένα πιλοτικό άνοιγμα της τουριστικής αγοράς ακόμα και πριν την ημερομηνία στόχο της 14ης Μαΐου.

 

Οι πρωτοβουλίες για την επαναλειτουργία του ελληνικού τουρισμού πριν τον Μάιο, επικεντρώνονται στις κατ’ ιδίαν επαφές με διάφορες χώρες, αρχής γενομένης από χώρες των Βαλκανίων. Αφετηρία αποτέλεσε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη στη Σερβία την Κυριακή. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο κ Θεοχάρης θα έχει σειρά επαφών με κυβερνητικούς αξιωματούχους, τουριστικού πράκτορες και επιχειρηματίες με στόχο να βρεθούν τρόποι διευκόλυνσης της τουριστικής ροής από την βαλκανική χώρα.

«Η επίσκεψή μας στη Σερβία εντάσσεται στο σχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, σε πρώτη φάση, στην προσέλκυση επισκεπτών από τις χώρες της Βαλκανικής» δήλωσε, μεταξύ άλλων, με αφορμή την επίσκεψή του ο κ Θεοχάρης. Να θυμίσουμε ότι προ πανδημίας τη χώρα μας επέλεγαν κάθε χρόνο για τις διακοπές τους πάνω από 1 εκατομμύριο Σέρβοι.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

Το ενδεχόμενο του πιλοτικού ανοίγματος της τουριστικής αγοράς πριν την προκαθορισμένη ημερομηνία άφησε ανοιχτό ο ίδιος ο υπουργός Τουρισμού σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ προτού αναχωρήσει για το Βελιγράδι. «Εάν όλα εξελιχθούν καλά στο “μέτωπο” της Covid-19, με την πρώτη “χαραμάδα” η Ελλάδα θα είναι σε θέση να υποδεχτεί τουρίστες και νωρίτερα» επεσήμανε, χαρακτηριστικά. Αντίστοιχα και ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε στις διμερείς συζητήσεις με διάφορες χώρες για πιλοτικό άνοιγμα του τουρισμού από τον ερχόμενο μήνα.

Σημειωτέον ότι και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Ρουμανία ο κ. Θεοχάρης είχε αναφέρει ότι η χώρα μας φιλοδοξεί να υποδεχτεί Ρουμάνους τουρίστες πριν από το Πάσχα. «Πριν το Πάσχα θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε μεγάλο αριθμό Ρουμάνων τουριστών στην Ελλάδα. Για να ζήσουμε όλοι μαζί την έναρξη της πορείας που θα μας οδηγήσει ξανά στην κανονικότητα». Εκ μέρους της η ρουμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας και Τουρισμού κ. Claudiu Nasui ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα είναι ένας αγαπημένος προορισμός για τους Ρουμάνους και προσπαθούμε να διευκολύνουμε την πρόσβασή τους σε διακοπές που τους αξίζουν». Κατά την διάρκεια της επίσκεψης συζητήθηκε η δυνατότητα αμοιβαίας αναγνώρισης των εγγράφων, με σκοπό να διασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση των τουριστών και στις δύο χώρες και η δυνατότητα ελεύθερης κυκλοφορίας με απόδειξη PCR τεστ, τεστ αντισωμάτων και πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19. Η χώρας μας αποτελεί παραδοσιακά την πρώτη επιλογή των Ρουμάνων με 1,4 εκατ. τουρίστες από την χώρα να επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Η στροφή προς Ανατολάς από πλευράς της χώρας μας βασίζεται εν μέρει και στην δυνατότητα οδικής μετάβασης των τουριστών από τις χώρες των Βαλκανίων στην Ελλάδα, παράγοντας που σύμφωνα με έρευνες ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας των ταξιδιωτών.

Πέρα βέβαια από τις Βαλκανικές χώρες και το Ισραήλ – οι προϋποθέσεις εισόδου των Ισραηλινών τουριστών στη χώρα μας καθορίστηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το ελληνικό υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις για την σταδιακή απελευθέρωση των ταξιδιών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Στόχος των προαναφερθέντων κινήσεων είναι η επίτευξη του 50% τζίρου του 2019, ο οποίος είχε φτάσει τα 18,2 δισ., το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών. Ωστόσο το 2020 οι αφίξεις τουριστών περιορίστηκαν σε μόλις 7,5 εκατ. ευρώ. Εισφέροντας στα ταμεία τουριστικά έσοδα 4,28 δισ.

 

Πηγή: insider.gr