Ως αναπροσαρμογή των μέτρων χαρακτήρισε το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και του λιανεμπορίου, ο πρωθυπουργός στη Βουλή – Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση συνωστισμού, θα επανέλθουν οι περιορισμοί

 

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς, είπε πως «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

«Δεν μιλάμε για άνοιγμα – Μη δούμε πάλι συνωστισμό»

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε πως η χαλάρωση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο δεν είναι άνοιγμα.

«Είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους επιστήμονες πήρε μία σειρά αποφάσεις. Πρώτον τα Σαββατοκύριακα να επιτρέψει τις διαδημοτικές μετακινήσεις για ατομική άσκηση ή αναψυχή. Για να μη συνωστίζονται σε μία περιοχή.Θα αποκτούσε ταξικά χαρακτηριστικά αν το συνεχίζαμε για πολύ, αδικώντας όσους δεν ζουν σε προάστιο» είπε.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να «ξανακλείσουν» όλα πάλι.

«Να μην δούμε συνωστισμό» είπε.

«Με τον ίδιο τρόπο που μειώθηκαν οι περιορισμοί, μπορούν και να επανέλθουν εάν δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι δεν θα δούμε τέτοια φαινόμενα».

 

«Μόνο ένα μέλος της Επιτροπής διαφώνησε για το λιανεμπόριο»

Όπως είπε, για το άνοιγμα του λιανεμπορίου συμφώνησαν όλα τα μέλη της Επιτροπής με εξαίρεση έναν: «Έχει αποδειχτεί ότι το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει προσεκτικά. Και είναι καλύτερο να εκτονώνονται οι πολίτες ψωνίζοντας αντί να μαζεύονται στα σπίτια βγάζοντας τις μάσκες.

Μπορεί και υγειονομικά να έχει το μέτρο θετικά αποτελέσματα, υπό την προϋπόθεση ότι θα οδηγήσει και σε αναπροσαρμογή συμπεριφοράς των πολιτών.Αμέσως μετά θα πρέπει να εξετάσουμε και την επαναλειτουργία της εκπαίδευσης, με πρώτα τα Λύκεια» πρόσθεσε.

 

Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται

«Η τελευταία επίθεση του κορονοϊού χτυπά σφοδρά όλη την Ευρώπη» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμπληρώσει ότι «εδώ στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε με μέτρα που λάβαμε τον Φεβρουάριο. Το ΕΣΥ άντεξε και η προσπάθεια συνεχίζεται».

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Μιλώντας στη συνέχεια για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως: «Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή

 

Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας»

«Η ΕΕ οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να υποχρεώσει τις εταιρείες να φανούν συνεπείς σε όσα έχουν υπογράψει. Ακόμη και εάν χρειαστεί να απαιτήσουν απαγόρευση εξαγωγών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή ανέφερε τα εξής:.

«Απέναντι στην πανδημία υπάρχουν τρεις στρατηγικές: η μία των αυταρχικών καθεστώτων, των οριζόντιων περιορισμών. Η άλλη, η ανοσία της αγέλης και η τρίτη αυτή που ακολούθησε η Ευρώπη. Ο δρόμος της ευρωπαϊκής δημοκρατίας που έχει το τίμημα της συνεννόησης».

Διαβάστε επίσης  Issue 788

Και συμπλήρωσε με νόημα: «Εγώ είμαι εδώ για να αναζητήσω συνθέσεις. Η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν και βγαίνουν πιο ώριμες και πιο δυνατές. θέλω να συζητήσω μαζί σας τον τρόπο που θα ανοίξουμε τον τουρισμό. Κάποιοι εδώ χλεύασαν το πράσινο πιστοποιητικό» αλλά όπως σημείωσε το συγκεκριμένο ζήτημα έτυχε τελικά θερμής αποδοχής στην ΕΕ. «Έχουμε την μεγάλη πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».

 

 

Πηγή: reader.gr