Οι ιαπωνικές υγειονομικές αρχές είναι ανήσυχες ότι τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού προκαλούν ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο βρίσκεται εν τη γενέσει του ενώ απομένουν μόλις 109 ημέρες μέχρι τους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

 

Τα παραλλαγμένα στελέχη φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικά και μπορεί να είναι ανθεκτικά στα εμβόλια, τα οποία εξακολουθούν να μην είναι ευρέως διαθέσιμα στην Ιαπωνία. Η κατάσταση είναι χειρότερη στην Οσάκα, όπου οι μολύνσεις έκαναν νέα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η περιφερειακή κυβέρνηση να επιβάλει στοχευμένα μέτρα lockdown για έναν μήνα από σήμερα.

Ένα παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, έχει επικρατήσει στην περιφέρεια της Οσάκα, μεταδιδόμενο ταχύτερα και γεμίζοντας τις νοσοκομειακές κλίνες με πιο σοβαρά κρούσματα από τον αρχικό ιό, σύμφωνα με τον Κότζι Ουάντα, σύμβουλο της κυβέρνησης για την πανδημία. «Το τέταρτο κύμα θα είναι μεγαλύτερο», λέει ο Ουάντα, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Υγείας και Πρόνοιας του Τόκιο. «Χρειάζεται να αρχίσουμε να συζητούμε πώς θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα στοχευμένα μέτρα για την περιοχή του Τόκιο».

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 (μέρος β) - by GAS Motosport Culture

 

Πιο στοχευμένα τα μέτρα τώρα από τους αξιωματούχους

Η Ιαπωνία είχε κηρύξει πέρυσι δύο φορές κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, η πιο πρόσφατη αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά καθώς είχε πλήξει τη χώρα το τρίτο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας. Αξιωματούχοι επιλέγουν τώρα πιο στοχευμένα μέτρα που επιτρέπουν στις τοπικές κυβερνήσεις να μειώνουν τις ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων και να επιβάλλουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Η Οσάκα ματαίωσε τις τελετές με την ολυμπιακή δάδα στην περιφέρειά της, όμως ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα έχει επιμείνει ότι η Ιαπωνία θα πραγματοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπως έχει προγραμματίσει. Ο Σούγκα δήλωσε χθες, Κυριακή, ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Οσάκα μπορεί να επεκταθούν στο Τόκιο και αλλού, εφόσον χρειαστεί.

Σήμερα καταγράφηκαν στο Τόκιο 249 νέα κρούσματα, πολύ κάτω από την κορύφωση του Ιανουαρίου με περισσότερα από 2.500 κρούσματα. Στην Οσάκα αναφέρθηκε το Σάββατο αριθμός ρεκόρ 666 κρουσμάτων. Η αληθινή έκταση των κρουσμάτων με παραλλαγμένα στελέχη είναι άγνωστη, καθώς μόνο ένα μικρό κλάσμα των θετικών τεστ για Covid-19 υποβάλλονται στη μελέτη γονιδιώματος που είναι απαραίτητη για να βρεθούν οι παραλλαγές.

Διαβάστε επίσης  Τα Σαββατοκύριακα στον Αμπαδιώτη είναι live!

 

Σε διάστημα εβδομάδων η νέα αύξηση των κρουσμάτων

Έκθεση του υπουργείου Υγείας την περασμένη εβδομάδα έδειξε πως 678 κρούσματα παραλλαγμένων στελεχών, που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, έχουν ανακαλυφθεί σε όλη τη χώρα και σε αεροδρόμια. Οι μεγαλύτερες συστάδες αυτών των κρουσμάτων εντοπίσθηκαν στην Οσάκα και στη γειτονική νομαρχία Χιόγκο.

Όμως ένα άλλο στέλεχος, γνωστό ως Ε484Κ, μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο. Περίπου 70% των ασθενών με κορονοϊό που υποβλήθηκαν σε τεστ τον περασμένο μήνα σε νοσοκομείο του Τόκιο, είχαν τη μετάλλαξη που είναι διαφορετική από τα παραλλαγμένα στελέχη που ταυτοποιήθηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική, μετέδωσε χθες, Κυριακή, το δημόσιο ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Η νέα αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε σε διάστημα εβδομάδων μετά την άρση από την κυβέρνηση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ τα μέτρα προτεραιότητας που ανακοινώνονται τώρα έχουν στόχο να σταματήσουν μια απροσδόκητη αύξηση των κρουσμάτων με παραλλαγμένα στελέχη, δήλωσε ο Μακότο Σιμοαραΐσο, κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για την απάντηση της Ιαπωνίας στην Covid-19.

Διαβάστε επίσης  New entry coming soon: Νεοκαφενές Acacia του Αγα στο Κοντομαρί

 

Πηγή: iefimerida.gr