Βαρόμετρο οι επόμενες 2 εβδομάδες με τον αριθμό κρουσμάτων και διασωληνομένων.

 

Η επιδημιολογική κατάσταση που θα επικρατήσει τις επόμενες δέκα ημέρες και τα δεδομένα που θα έχουν στη διάθεση τους οι λοιμωξιολόγοι θα κρίνουν αν θα επιτραπούν τελικά οι μετακινήσεις μεταξύ νομών την περίοδο του Πάσχα. Ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη που παραχώρησε στο “Star” ξεκαθάρισε πως την απόφαση θα την πάρουν οι ειδικοί, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να μπορέσουν οι πολίτες να επισκεφθούν τους τόπους καταγωγής τους. “Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό“.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να πάρει ο ίδιος την πολιτική απόφαση, προκειμένου να μπορέσουν οι πολίτες να μεταβούν τις ημέρες του Πάσχα στα χωριά τους.Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι “όχι”. Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς και όποτε έχουμε αποκλίνει είναι για θέματα τα οποία θεωρώ ότι ήταν ήσσονος σημασίας“. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει από την αρχή της πανδημίας πως ακολουθεί κατά γράμμα τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων ακόμα και αν σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποφάσεις τους ήταν διαφορετικές από τις προτάσεις του Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

 

Το σενάριο που εξετάζεται

Το ζήτημα των μετακινήσεων ενόψει του Πάσχα απασχολεί την κυβέρνηση, καθώς εκτιμά πως θα άλλαζε την ψυχολογία της κοινωνίας που έχει κουραστεί από τα περιοριστικά μέτρα. Από την άλλη όμως η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τον υψηλό αριθμό των διασωληνομένων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο χαλάρωσης.

Γι’ αυτό τον λόγο αναζητούνται τρόποι μήπως και υπάρξει το ενδεχόμενο για ορισμένες περιπτώσεις να επιτραπούν οι μετακινήσεις στην περιφέρεια. “Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε περιοχές που θα είναι λιγότερο επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες“, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

 

Γιατί δεν ανοίγει η εστίαση το Πάσχα

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως η εστίαση θα ανοίξει μετά το Πάσχα και εξήγησε τους λόγους που οι λοιμωξιολόγοι είναι αρνητικοί. “Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιείς τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που πήρε η κυβέρνηση για τον κλάδο που έχει υποστεί την μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από την πανδημία. “Το κάναμε τώρα ώστε εφόσον οι επιχειρήσεις, που πιστεύω ότι αυτός είναι ένας ρεαλιστικός στόχος, ανοίξουν ξανά μετά το Πάσχα, να έχει τρέξει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, να έχουν πάρει τα λεφτά, να μπορούν να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόγραμμα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους“.

 

Πηγή: esquire.com.gr