Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προωθεί σχέδια για δανεισμό έως 40 δισ. ευρώ καθώς το κόστος του να κρατάει «ζωντανή» την οικονομία αδειάζει τα ταμεία του κράτους και οι διαδηλώσεις ασκούν πίεση στη κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

 

H κυβέρνηση θα χρειαστεί μεταξύ 35 και 40 δισ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, από την αποπληρωμή των αναστολών εργασίας έως την διατήρηση της ενίσχυσης επιχειρήσεων και οικογενειών.

Αμέσως μετά τις αναφορές, τα ιταλικά ομόλογα έπεσαν με την απόδοση του 10ετούς να σκαρφαλώνει έως 5 μονάδες βάσης στο 0,71%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαρτίου. Τα spreads με τα ίσης διάρκειας γερμανικά ομόλογα, επίσης αυξήθηκαν.

Η Ιταλία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την πανδημία και η οικονομία ζημιώθηκε σοβαρά με τον δείκτη της παραγωγής να χάνει περίπου 9% πέρυσι. Η κυβέρνηση ξόδευσε πάνω από 130 δισ. ευρώ έως τώρα για να στηρίξει την οικονομία, εκτινάσσοντας το δημόσιο χρέος στο 155,6% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία και επαγγελματίες της εστίασης που απαιτούν την άρση του lockdown αντιμετωπίζοντας οικονομική καταστροφή.

Ο Ντράγκι επίσης πιέζεται και από το εσωτερικό της κυβερνητικής συμμαχίας για να είναι γενναιόδωρος με τα νέα μέτρα ενίσχυσης. Ο ηγέτης της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να ξοδέψει ακόμα και 100 δισ. ευρώ αν χρειαστεί, ενώ αντίστοιχες πιέσεις ασκούν και κυβερνητικοί όπως ο υπουργός Υγείας Ρενάτο Μπρουνέτα.

Το τελευταίο πακέτο οικονομικής βοήθειας που πέρασε τον προηγούμενο μήνα κόστισε 32 δισ. ευρώ και ο Ντράγκι την Πέμπτη δήλωσε πως το νέο πακέτο θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Η κυβέρνηση επίσης παλεύει να επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ο Ντράγκι υποσχέθηκε πως η Ιταλία θα έχει ανοσοποιήσει μισό εκατομμύριο ανθρώπους έως τα μέσα Απριλίου, αλλά υποχρεώθηκε να ανασκευάσει αυτή την υπόσχεση δεδομένων των καθυστερήσεων που παρατηρούνται, με το νέο στόχο να είναι ο εμβολιασμός του 80% του πληθυσμού έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

 

Πηγή: insider.gr