Τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στις αγορές στο λιανεμπόριο αναμένουν καταναλωτές και έμποροι, προκειμένου να τονωθεί η αγοραστική κίνηση όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα. Παράλληλα αναμένεται και η απόφαση για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων που εξακολουθούν να παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας.

 

Υπενθυμίζεται πως στις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης προς την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων την περασμένη Παρασκευή ήταν τόσο η παύση των ραντεβού στα καταστήματα όσο και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων, με τους ειδικούς ωστόσο να μην δίνουν το «πράσινο φως» εκτιμώντας πως η επιδημιολογική εικόνα δεν το επιτρέπει για την εβδομάδα που διανύουμε. Οι παραπάνω προτάσεις αναμένεται να βρεθούν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων στη νέα συνεδρίαση την προσεχή Παρασκευή, με τους λοιμωξιολόγους να αποφασίζουν σχετικά με το τι θα ισχύσει από τις 19 Απριλίου και ενώ στις 26 Απριλίου ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα.

 

«Κλειδί» τα self tests

Άλλωστε η υποχρεωτική διενέργεια self test που αναμένεται άμεσα, βάσει των κυβερνητικών εξαγγελιών, να επεκταθεί και στους εργαζομένους του λιανεμπορίου εκτιμάται πως θα διευκολύνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ έκανε λόγο για έναν «αγώνα δρόμου» που κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο ώστε να ενταχθεί στην διαδικασία των self test το λιανεμπόριο. Όπως σημείωσε, στην περίπτωση που αυτό επιτευχθεί τις επόμενες μέρες είναι εφικτό ενδεχομένως τη Δευτέρα να υπάρχει περαιτέρω άνοιγμα του κλάδου με τον περιορισμό του SMS των τριών ωρών και όλων των μέτρων προστασίας, χωρίς click inside. «Ο εμπορικός κόσμος έχει δίκιο να ζητά την ευκολότερη πρόσβαση στα καταστήματα» τόνισε χαραkτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του και ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εξέφρασε την εκτίμηση ότι ακόμη και πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορούν να ψωνίζουν οι πολίτες από τα καταστήματα χωρίς ραντεβού. Παράλληλα πρόσθεσε ότι από την επόμενη εβδομάδα, εφόσον αποφανθεί θετικά η Επιτροπή θα ανοίξουν και τα εμπορικά κέντρα.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 787: Ο Αλέξης επέστρεψε...

Η αγωνία των εμπόρων για τον πασχαλινό τζίρο ο οποίος σε εποχές προ Covid έφτανε κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ, κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα καθώς παρά την ικανοποίηση που εκφράζουν για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εκτιμούν ότι η μέθοδος click away κάνει διστακτικούς στις αγορές του καταναλωτές.

Από την άλλη πλευρά τα εμπορικά κέντρα αναμένουν να ανάψει και για εκείνα το «πράσινο φως» καθώς πλέον ακόμη και τα μεγάλα πολυκαταστήματα που λειτουργούν κάτω από ένα ενιαίο νομικό πρόσωπο, έχουν ανοίξει.

 

Πηγή: insider.gr