4 βήματα πριν ξεκινήσεις την προπόνηση.

 

Δε χρειάζεται να ανέβεις στον Όλυμπο για να απολαύσεις τα οφέλη της πεζοπορίας. Σκέψου τη σαν μια μεγάλη βόλτα στη φύση, όπου μπορείς να περπατάς με οποιονδήποτε ρυθμό, σε όποια κλίση εδάφους και για όσα χιλιόμετρα, ώρες ή ακόμη και μέρες επιθυμείς ή αντέχεις. Κι αυτό ακριβώς είναι το περιθώριο ευελιξίας που σου δίνει η πεζοπορία, η οποία κάλλιστα μπορεί να αξιοποιηθεί ως μία εξαιρετικά χρήσιμη και αποδοτική προπόνηση.

Όσο δύσκολο (ή εύκολο) κι αν είναι το μονοπάτι που ακολουθείς, κάθε πεζοπορία έχει τα θετικά της. Πρώτον, ακόμα και με μια μέτριας έντασης πεζοπορία μιας ώρας μπορεί να κάψεις περίπου 400 θερμίδες και να σμιλεύσεις τον κορμό και το κάτω μέρος του σώματος. Και όσο αυξάνεται η κλίση του εδάφους, αυξάνονται και τα οφέλη.

 

Πώς θα ξεκινήσεις

Όσο πιο δύσκολη είναι η πεζοπορία, τόσο περισσότερες θερμίδες –και άγχος– θα διώξεις από πάνω σου. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουν οι περισσότεροι ειδικοί επί του θέματος. Βασικό bonus: Δε χρειάζεσαι πολλά για να ξεκινήσεις. Σε αντίθεση με άλλα σπορ εξωτερικού χώρου, που απαιτούν εξοπλισμό και μαθήματα, όπως η αναρρίχηση και το σκι, ο πήχης για να ξεκινήσεις πεζοπορία είναι χαμηλός, τουλάχιστον όσον αφορά τα ‘σύνεργα‘ που κάθε φορά είναι απαραίτητα.

Διαβάστε επίσης  Survivor - Αλέξης Παππάς: Η επιστροφή στην Ελλάδα και ο «χαμός» στο αεροδρόμιο

 

 

Στην πραγματικότητα χρειάζεσαι μόνο δύο βασικά αντικείμενα, τα οποία όμως είναι απαραίτητα και αυτά δεν είναι άλλα από τα κατάλληλα παπούτσια και ένα σακίδιο. Μπορείς να ξεκινήσεις συμμετέχοντας στις πεζοπορίες ενός ορειβατικού συλλόγου ή βρίσκοντας ομάδες πεζοπορίας στην περιοχή σου.

Μια άλλη επιλογή είναι να κατεβάσεις ένα χάρτη πεζοπορίας από το κινητό σου. Θυμήσου να τον αποθηκεύσεις, γιατί μπορεί σε κάποιο σημείο της διαδρομής να μην έχεις σήμα.

Αν κάνεις ήδη εκδρομές γύρω από το σπίτι σου, είναι ώρα να βιώσεις το επόμενο στάδιο με μια ολοήμερη πεζοπορία.

Δώσε ιδιαίτερη σημασία στην ενυδάτωση του σώματός σου, πίνοντας συνέχεια λίγο νερό ή κάποιο ισοτονικό ρόφημα που θα σε τονώσει και θα σου δώσει extra ενέργεια. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία στην καρδιά και να νιώσεις τάσεις λιποθυμίας.

 

Πηγή: esquire.com.gr