Το ποδόσφαιρο μόλις πέθανε. Ή πιο ορθά, έγινε 100% επιχείρηση.

 

Και εγένετο European Super League. Με μία απρόσμενη -ίσως και όχι- κίνηση κάποιες από τις σπουδαιότερες ομάδες ποδοσφαίρου του πλανήτη ανακοίνωσαν πως δημιουργούν τη δική τους λίγκα, θυμίζοντας την αντίστοιχη ενέργεια προ εικοσαετίας στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, που έφερε τη δημιουργία της Euroleague. Αυτή τη φορά όμως μιλάμε για μπάλα και για πολλά -μα πάρα πολλά- περισσότερα λεφτά.

 

Η διακήρυξη

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ έκαναν επισήμως γνωστή την πρόθεσή τους να αγωνιστούν σε ένα δικό τους πρωτάθλημα, που έρχεται να προστεθεί απέναντι στο Champions League και ξεκινώντας έτσι ένα μεγάλο πόλεμο με την UEFA.

 

 

Πιθανότατα, μετά από αυτή την κίνηση να μην έχουμε ποτέ ξανά στο απώτερο μέλλον ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις και εθνικά πρωταθλήματα όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα. Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν ίσως και να επηρεάσουν τις διοργανώσεις τις UEFA και της FIFA όσον αφορά και τα τουρνουά των εθνικών ομάδων.

Δώδεκα από τα ηγετικά clubs της Ευρώπης συναντήθηκαν και συμφώνησαν στην καθιέρωση μίας νέας διοργάνωσης, η οποία θα λαμβάνει χώρα στο μέσο της εβδομάδας, της Super League και η οποία θα κυβερνάται από τα ιδρυτικά μέλη της. Μαν. Γιουνάιτεντ, Μαν. Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ είναι τα ιδρυτικά μέλη και αναμένονται ακόμα τρεις σύλλογοι να προστεθούν σε αυτά τα μέλη, με τη διοργάνωση να ξεκινάει το συντομότερο δυνατόαναφέρει μεταξύ άλλων η διακήρυξη της δημιουργίας του νέου θεσμού.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

 

 

Γιατί;

Η πιο άμεση και εύλογη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό όλων είναι μία: Γιατί έκαναν κάτι τέτοιο τα κορυφαία κλαμπ; Η απάντηση είναι κάτι παραπάνω από προφανής. Κινητήρια δύναμη είναι το χρήμα. Η European Super League (ESL) πιστεύει πως μέσω αυτής θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανομή εσόδων μέσα από το παιχνίδι για τους εμπλεκόμενους συλλόγους.

Τα έσοδά τους έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, έπειτα από τη διακοπή των διοργανώσεων και την έλλειψη φιλάθλων στα γήπεδα. Οι mega stars του ποδοσφαίρου κάπως πρέπει να πληρωθούν.

Τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη FIFA και την UEFA, ώστε να δημιουργηθούν οι συνεργασίες που θα συμβάλουν για το καλό της νέας δομής, αλλά και του ποδοσφαίρου γενικότερα. Η εν λόγω δημιουργία καθιερώνεται σε μία εποχή, κατά την οποία η πανδημία επιτάχυνε τις συνέπειες της αστάθειας του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου. Για τα επόμενα χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη έχουν ως στόχο τη βελτίωση και τη μεταβολή της διοργάνωσης, ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και οι κορυφαίοι παίκτες να μπορούν να ανταγωνίζονται σε σταθερή βάσηαναγράφεται επίσης στη διακήρυξη και απλά επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

 

 

Το ειρωνικό είναι πως στα ιδρυτικά μέλη συναντά κανείς ομάδες που μέχρι σήμερα υποστήριζαν πως λαμβάνουν σοβαρά την άποψη των οπαδών τους, όπως η Μπαρτσελόνα και η Λίβερπουλ. Το αφήγημα κατέρρευσε με τον πιο αποδομητικό για τα ίδια τα clubs τρόπο, φανερώνοντας την πραγματικότητα.

 

Τι θα συμβεί με τα εγχώρια πρωταθλήματα

Πρωταθλήματα όπως η Premier League και η Serie έχουν τεράστιο κοινό παγκοσμίως. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα αυτών θα εξασθενίσουν ως προϊόν μετά την ESL. Η UEFA, το βράδυ της Κυριακής, ανέφερε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα τιμωρηθούν, με αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της – μεταξύ των οποίων και οι εγχώριες λίγκες.

Όπως αντιλαμβάνεσαι όλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει, ειδικά από τη στιγμή που το νέο πρωτάθλημα έχει πανίσχυρα οικονομικά κίνητρα. Κάθε club που θα αποδεχθεί την πρόσκληση θα λάβει περισσότερα από 450 εκατ. Ευρώ, ενώ η JP Morgan σε μία πρώτη ανάλυση εκτιμά πως τα οικονομικά της ESL θα ξεπερνούν σε πρώτη φάση τα 5,5 δισ. Ευρώ, με αυξητική κάθε φορά τάση και αν όλα πάνε βάσει σχεδίου.

Διαβάστε επίσης  Issue 790

Πρακτικά, αυτό σημαίνει απαξίωση, ίσως και πλήρη, οποιουδήποτε άλλου θεσμού.

 

 

Πώς θα λειτουργήσει

Η European Super League έχει σχεδιαστεί για να συμμετέχουν σε αυτήν 20 ομάδες – τα 15 ιδρυτικά μέλη και 5 ακόμη που θα προκύπτουν από προκριματικά κάθε σεζόν.

Οι αγώνες θα γίνονται μεσοβδόμαδα, σε δύο γκρουπ των 10 ομάδων και διπλούς αγώνες. Οι τρεις πρώτοι κάθε γκρουπ θα περνούν αυτομάτως στα προημιτελικά ενώ οι τέταρτοι και οι πέμπτοι θα διεκδικούν τις εναπομείνασες θέσεις σε διπλούς νοκ άουτ αγώνες. Η συνέχεια θα είναι ακριβώς όπως στο Champions League, με τον τελικό να διεξάγεται τον Μάιο σε ουδέτερη έδρα.

Η νέα λίγκα σκοπεύει να ξεκινήσει άμεσα, ίσως και από την επόμενη σεζόν.

 

Πηγή: esquire.com.gr