Νέα μελέτη δείχνει μείωση της μετάδοσης του κορονοϊού το καλοκαίρι, αλλά με επιφυλάξεις.

 

Το καλοκαίρι του 2021 πλησιάζει και εσύ απορείς για το πώς ο κορονοϊός μπορεί να επηρεάσει τις διακοπές σου; Μάλλον, έχουμε καλά νέα. Όλοι οι διαφορετικοί κορονοϊοί που έχουν μελετηθεί, παρουσιάζουν μεταβολές στην συμπεριφορά τους, ανάλογα με την εποχή. Κι ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Covid-19 συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο, αυτή η τάση μάλλον συνδέεται και με τις δικές μας συνήθειες κατά τη διάρκεια του χρόνου.

 

Καλοκαίρι-Χειμώνας, σημειώσατε 1

Το καλοκαίρι, περνάμε αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο ιός δεν μεταδίδεται με την ίδια ένταση, ενώ ο οι συνήθειές μας την περίοδο του θέρους μας κάνουν πιο δραστήριους και έτσι το σώμα μας αντιδρά καλύτερα στις κάθε είδους μολύνσεις.

Επιπλέον, το φως του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό μας, προστατεύοντάς τον, την ίδια στιγμή που η υπεριώδης ακτινοβολία μειώνει τον χρόνο κατά τον οποίο ο ιός επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες.

Διαβάστε επίσης  Issue 788

Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια του χειμώνα μένουμε κλεισμένοι μέσα στο σπίτι μας και κινούμαστε κυρίως σε κλειστούς χώρους. Οι μετακινήσεις μας σε αυτούς, αυξάνουν τη μετάδοση του ιού, λόγω της αύξησης της υγρασίας και των χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης, το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι κάπως πιο αδύναμο και ο ιός παρουσιάζει ανθεκτικότητα.

Αυτές οι ευκολονόητες, απλοποιημένες αναλύσεις, όμως, έχουν μελετηθεί εις βάθος και με επιστημονικό τρόπο από αρκετούς επιδημιολόγους, οι οποίοι έχουν παρουσιάσει κάπως πιο ακριβείς και ξεκάθαρες απαντήσεις πάνω στο θέμα.

 

Πού καταλήγει μία νέα επιδημιολογική μελέτη

Ο δείκτης που μας μαρτυρά την επέκταση μίας πανδημίας είναι ο R0. Όσο πιο υψηλός είναι ο αριθμός αυτής της μεταβλητής, τόσο πιο γρήγορα μεταδίδεται η πανδημία. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από τις ανά τον κόσμο εξάρσεις, μία νέα έρευνα έλαβε υπόψη της τον δείκτη R0 του κορονοϊού για 359 μεγάλες πόλεις. Κάθε μία εξ αυτών είχε πάνω από 500.000 κατοίκους και βίωσε μία σημαντική έξαρση της πανδημίας μέσα στο 2020.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας, που είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όντως σχετίζεται με τη μείωση της διάδοσης του κορονοϊού. Παρόλα αυτά, απαιτείται προσοχή στα συμπεράσματα που βγάζουμε, για να μη διαστρεβλωθούν τα στοιχεία της μελέτης. Κι αυτό γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία φέρεται να είναι μία μόνο από τις μεταβλητές που επηρεάζουν το αποτέλεσμα του R0 και όχι η κύρια.

 

Τι επηρεάζει περισσότερο τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού

Ο αριθμός του δείκτη R0 επηρεάζεται κυρίως από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, τη μόλυνση, τα μέτρα που λαμβάνονται για τη δημόσια υγεία και, προφανώς, τον αριθμό των εμβολιασμών. Στην παρούσα φάση, μάλιστα, τα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, είναι πιο σημαντικά από τον καιρό που μας κάνει εκεί έξω.

Τέλος, όσο συνεχίζεται η πανδημία, τόσο οι παράγοντες που την κάνουν να εξαπλώνεται θα διαφοροποιούνται και γι’ αυτό θα πρέπει να παραμένουμε υπ’ ατμόν και να παρακολουθούμε τη διάρκεια της ανοσίας, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και τις μεταλλάξεις του ιού.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 787: Ο Αλέξης επέστρεψε...

 

Πηγή: esquire.com.gr