Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού ξεχασιάρηδες.

 

Πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε έναν tracker πιο ελκυστικό;” Αυτή πρέπει να ήταν η ερώτηση που απασχόλησε τους μηχανικούς της Apple περισσότερο κατά τη δημιουργία των νέων AirTags. Όμως η απάντηση είναι πολύ απλή: Πρέπει να διευκολύνουμε σε μεγάλο βαθμό την ανίχνευση ώστε ο χρήστης να έχει τη δυνατότητα να δηλώσει ακριβώς πού βρίσκεται το εν λόγω αντικείμενο. Η τοποθεσία δεν είναι πλέον αρκετή – στο “σπίτι” ή στο “γραφείο” – αλλά είναι απαραίτητο να υποδείξουμε συγκεκριμένη τοποθεσία ώστε να του δίνεται η ευκαιρία να το εντοπίσει με απόλυτη ακρίβεια, επιτρέποντάς του να χρησιμοποιήσει το iPhone ως κανονικό ανιχνευτή.

Για να μπορούμε λοιπόν για παράδειγμα, να βρούμε τα κλειδιά που έπεσαν κάτω από τον καναπέ ή το πορτοφόλι κάτω από το κρεβάτι, η Apple έχει εξοπλίσει τα πιο πρόσφατα iPhone με το ίδιο τσιπ με τα AirTags, που βασίζεται στην Ultra Wideband τεχνολογία. Είναι πιο αξιόπιστη από το Bluetooth – και στη συνέχεια διαφοροποιήθηκε ακόμη περισσότερο από άλλα μοντέλα της αγοράς: δημιούργησε το μεγαλύτερο δίκτυο στον κόσμο για τον εντοπισμό ξεχασμένων, χαμένων ή κλεμμένων αντικειμένων.

 

 

Έτσι, η Apple εκμεταλλευόμενη την εφαρμογή Where is, έχει μετατρέψει εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές σε όλο τον κόσμο σε μικρά, σιωπηλά κυνηγόσκυλα που υποδεικνύουν την παρουσία άλλων gadget της Apple που έχουν χαθεί, χωρίς να διαβιβάζονται δεδομένα και να διακυβεύεται το απόρρητο για τους χρήστες. Εισάγοντας τα AirTags μέσα σε αυτόν το μηχανισμό, αποκτούμε ένα πρακτικά τέλειο σύστημα. Όσοι αγοράζουν τον tracker για να μην χάσουν ποτέ το σακίδιό τους μπορούν να βασίζονται στην “υποστήριξη” εκατομμυρίων αγνώστων, οι οποίοι, εν αγνοία τους, θα αναφέρουν τη θέση τους στους ιδιοκτήτες σε περίπτωση που η συσκευή βρίσκεται μακριά από τον κάτοχό της ή δηλώνεται ως χαμένη.

Διαβάστε επίσης  Cabana Mare Beach Club & Cabana Mare Disco are coming! (04/5)

Tο ίδιο στο μεταξύ, ισχύει και στην αντίστροφη περίπτωση: Όσους περισσότερους ανιχνευτές πουλά η Apple, τόσο πιο ακριβές θα είναι το δίκτυο των χρηστών, ολοκληρώνοντας έναν πραγματικά τέλειο μηχανισμό. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορούμε να θεωρήσουμε τα AirTags ως ένα από τα πιο καινοτόμα προϊόντα της Apple τα τελευταία χρόνια. Η χρήση τους θα μας κάνει να ξεχάσουμε μια για πάντα τι σημαίνει να χάνουμε τσάντες, σακίδια, υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές, ποδήλατα ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο. Όσοι αποφασίσουν να τα αγοράσουν θα κάνουν μία τεράστια χάρη στην Apple, συνθέτοντας και δημιουργώντας ένα δίκτυο πιο εύκολα ανιχνεύσιμων προϊόντων. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα iPhones, τα MacBooks και τα AirTags, αλλά και τα προϊόντα Belkin, Chipolo και VanMoof, που ουσιαστικά θα είναι τα πρώτα που θα προστεθούν στο εν λόγω δίκτυο ως “εξωτερικοί συνεργάτες“.

 

Πώς λειτουργούν τα AirTags

Κατασκευασμένο από γυαλισμένο ανοξείδωτο ατσάλι, κάθε AirTag είναι μικρό και ελαφρύ, ανθεκτικό στο νερό και τη σκόνη στις προδιαγραφές IP67. Επιπλέον, διαθέτει ενσωματωμένο ηχείο που μεταδίδει ήχους για να το εντοπίσει κάποιο άλλο AirTag, ενώ ένα αφαιρούμενο καπάκι διευκολύνει τους χρήστες να αντικαταστήσουν την μπαταρία που διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Αλλά πάνω απ ‘όλα η ρύθμισή του είναι εξαιρετικά απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος για να το χρησιμοποιήσει είναι να το φέρει κοντά στο iPhone. Επιπρόσθετα, έχει ήδη κυκλοφορήσει μεγάλη γκάμα αξεσουάρ από την Apple, μάλιστα υπάρχει επίσης μια συλλογή AirTag Hermès, με μια κομψή ποικιλία από χειροποίητα δερμάτινα αξεσουάρ (π.χ γούρια, μπρελόκ και ετικέτες αποσκευών).

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 791: Against all odds

 

 

Μόλις οριστικοποιηθεί, το AirTag θα εμφανιστεί στη νέα καρτέλα “Αντικείμενα” (Objects) στην εφαρμογή Find My iPhone, όπου θα μπορεί κανείς να δει την τωρινή ή την τελευταία γνωστή τοποθεσία του αντικειμένου σε χάρτη. Εάν χάσει το εν λόγω αντικείμενο σας και βρίσκεται εντός εμβέλειας Bluetooth, μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για αναπαραγωγή ήχου και να το εντοπίσει ή να ζητήσει απευθείας από τη Siri να σώσει την κατάσταση. Η ομιλία παρεμπιπτόντως είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα στην περίπτωση ενός iPhone 11 ή 12, καθώς ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί το U1 chip που επιτρέπει τη λειτουργία Precise Position. Αυτή η προηγμένη τεχνολογία μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την απόσταση και την κατεύθυνση ενός χαμένου AirTag όταν είναι εντός εμβέλειας.

 

Τι γίνεται με την ιδιωτικότητά μας;

Τα AirTags έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα δεδομένα της τοποθεσίας ιδιωτικά και ασφαλή. Δεν αποθηκεύονται δεδομένα ή ιστορικό τοποθεσίας και άλλοι χρήστες του δικτύου δεν έχουν “εικόνα” του iPhone σας αν δεν έχει δηλωθεί ως απολεσθέν. Η επικοινωνία με το δίκτυο είναι κρυπτογραφημένη “end-to-end”, έτσι ώστε μόνο ο κάτοχος μιας συσκευής να έχει πρόσβαση στα δεδομένα τοποθεσίας και κανείς, ούτε καν η Apple, δεν γνωρίζει την ταυτότητα ή την τοποθεσία οποιασδήποτε συσκευής που έχει βοηθήσει σε κάποια ανεύρεση.

Διαβάστε επίσης  Issue 791

 

 

Σε περίπτωση απώλειας, για να βρεθεί γρήγορα, ο χρήστης πρέπει να βάλει το AirTag σε lost mode και θα ειδοποιηθεί όταν βρεθεί εντός εμβέλειας ή έχει εντοπιστεί από άλλη συσκευή της Apple. Αλλά η απομάκρυνση από το iPhone για μεγάλο χρονικό διάστημα αρκεί για να αρχίσει να παίζει, οπότε είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να αποτρέψετε τους κλέφτες. Επιπλέον, έχει σχεδιαστεί για να αποθαρρύνει την ανεπιθύμητη παρακολούθηση. Δηλαδή αν προσπαθήσεις να βάλεις κρυφά ένα AirTag στο σακίδιο άλλου ατόμου, η συσκευή θα στείλει μήνυμα στο χρήστη ή θα αρχίσει να χτυπάει για να επισημάνει την παρουσία της.

Τα νέα AirTags θα είναι διαθέσιμα σε μονές συσκευασίες των 35 Eυρώ ή σε τετραπλές με κόστος 119 Eυρώ.

 

Πηγή: esquire.com.gr