Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότητα – Ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και αυξάνεται ο αριθμός των πελατών στα μεγάλα καταστήματα από σήμερα

 

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αποφάσισε χθες για τον οδικό χάρτη για το άνοιγμα των μουσείων, των κινηματογράφων, των θεάτρων, αλλά και των αθλητικών δραστηριοτήτων. Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει άνοιγμα των μουσείων στις 14 Μαΐου, των θερινών σινεμά στις 21 Μαΐου και των θεάτρων και συναυλιών στις 28 Μαΐου, σχέδιο στο οποίο η επιτροπή εισηγήθηκε θετικά.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Εμμανουήλ Δερμιτζάκης, καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γενεύης, υποστήριξε πως το άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε ήδη να έχει δρομολογηθεί, καθώς δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να διατηρούν καλή ψυχολογία και να προσέχουν τις συναναστροφές τους, σε ένα περιβάλλον που περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού.

Σημειώνεται πως στο τραπέζι βρίσκεται και η διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα οι γονείς καλούνται να κάνουν υπομονή δύο εβδομάδων μέχρι το άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

 

 

Βουτιές σε οργανωμένες πλαζ

Από σήμερα οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται τις οργανωμένες παραλίες, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα ισχύσουν τα ίδια μέτρα με εκείνα στην εστίαση – και συγκεκριμένα σαφώς ορισμένες αποστάσεις και απαγόρευση της χρήσης μουσικής. Αισιόδοξοι εμφανίζονται τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι τυχεροί που σκοπεύουν άμεσα να κάνουν τα πρώτα τους μπάνια στις αγαπημένες του πλαζ.

 

Περισσότεροι πελάτες στα μεγάλα καταστήματα

Παράλληλα, από τις 8 Μαΐου μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο, κάτι που σημαίνει πως θα επιτρέπεται πλέον η παράλληλη είσοδος περισσότερων καταναλωτών στα μεγάλα μαγαζιά. Σημειώνεται πως από τις 14 Μαΐου τελειώνουν το click away και το click inside με τα οποία κάνουμε τα ψώνια μας, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.

Ο κ. Σταμπουλίδης είπε ακόμη ότι θα επανεξαταστούν συνολικά τα SMS στο 13033 ενώ όσον αφορά το τρίωρο που έχουν στη διάθεση τους οι καταναλωτές για τις αγορές τους, προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères σημαίνει live διασκέδαση για όλους! (28/3 - 07/4)

 

Στην τελική ευθεία για μετακίνηση εκτός νομού

Αν και όλα είναι έτοιμα για να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, το πώς ακριβώς θα γίνει και υπό ποιες προϋποθέσεις παραμένει «θολό». Η πιθανότερη ημερομηνία για την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων είναι η 15η Μαΐου, όπως έχει διαφανεί και μέσω δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων. Το… ασαφές του πλαισίου ανοίγματος των μετακινήσεων, επισήμανε σήμερα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στο Open. Όπως ανέφερε, αν και δεν έχει συζητηθεί στην επιτροπή το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό με προΰποθέσεις το «πάσο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού ακόμα και της πρώτης δόσης ή με self test, δεν φαίνεται να προκρίνεται ως λύση.

 

Lockdown: Τι θα «ανοίξει» τις επόμενες ημέρες

Σύμφωνα με ό,τι έχει ανακοινωθεί μέχρι τώρα τις επόμενες ημέρες θα επανεκκινήσουν μία σειρά από δραστηριότητες.

 

  • 8 Μαΐου: μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
  • 8 Μαΐου: επαναλειτουργούν οργανωμένες παραλίες.
  • 10 Μαΐου: επαναλειτουργούν λύκεια, γυμνάσια, δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
  • 10 Μαΐου: επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • 10 Μαΐου: ανοίγουν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων.
  • 15 Μαΐου: επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.
  • 15 Μαΐου: «ανοίγει» ο τουρισμός
  • 17 Μαΐου: επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

 

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)
Πηγή: reader.gr