Οι νικητές των Greek Beer Awards.

 

Οι νικητές των Greek Beer Awards (ή οι κορυφαίες ελληνικές μπύρες για το 2021) ανακοινώνονται για πρώτη φορά τέτοια εποχή, αφού μια διαφορετική διαδικασία ακολουθήθηκε, όσον αφορά την αξιολόγηση των μπυρών που συμμετείχαν στα Greek Beer Awards. Τα τελευταία πραγματοποιήθηκαν και φέτος, με τους κριτές να λαμβάνουν τα δείγματα συσκευασμένα και καλυμμένα στο χώρο τους, δίνοντας διαδικτυακό ραντεβού για να πραγματοποιήσουν την ταυτόχρονη γευστική δοκιμή.

 

Τα διαφορετικά φετινά βραβεία

Τη νέα συνήθεια, που υιοθέτησε ολόκληρος ο πλανήτης τον τελευταίο χρόνο χρησιμοποίησε και η BeerBartender, για να ενώσει τους κριτές των Greek Beer Awards με την Ελλάδα και τις μπύρες της. Οι καταξιωμένοι κριτές δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο της ελληνικής ζυθοποιίας και προσαρμόστηκαν εύκολα και άμεσα στο νέο τρόπο αξιολόγησης και υποβολής σχολίων που πλέον θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Την ομάδα δοκιμής συμπλήρωσαν κριτές από Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία και Γερμανία, με τον Tim Hampson να επανέρχεται στην θέση του επικεφαλής των κριτών.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

 

Οι μπύρες που ξεχώρισαν

Στους μεγάλους νικητές της πέμπτης διοργάνωσης των Greek Beer Awards, βρέθηκε μια μπύρα με ανελλιπή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια και μία νέα, που συμμετείχε για πρώτη φορά. Ο λόγος για τις Voreia Smoked από τη Μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος και Chloe, μια συνεργατική μπύρα των Μικροζυθοποιία Μεταμόρφωσης και Strange Brew, που ξεχώρισαν σαν Top Ale και Top Lager αντίστοιχα, καταλαμβάνοντας και την πρώτη θέση, άρα και το χρυσό μετάλλιο στις κατηγορίες που συμμετείχαν (Specialty Ale και Pale Lager).

 

Με χρυσό διακρίθηκαν επίσης οι Monday’s της Μικροζυθοποιίας Septem που επανήλθε φέτος στο διαγωνισμό, Lola IPA από την Ζυθοποιία Πηνειού και Insomnia από την Noctua Μικροζυθοποιία Αθήνας. Η Sknipa Imperial Stout από την Πρότυπη Μικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης διακρίθηκε επίσης με χρυσό βραβείο, ανεβαίνοντας μια θέση σε σχέση με πέρσι που είχε αποσπάσει ασημένιο μετάλλιο.

Πρωτοεμφανιζόμενη στα Greek Beer Awards είναι και η Candia Lager από τις Κρητικές Ζυθοποιίες Ζηδιανάκη, που έλαβε το ασημένιο μετάλλιο στις Pale Lager. Ασημένια διάκριση έλαβε και η Canal Dive Pilsner της Κορινθιακής Ζυθοποιίας στις Pilsner όπου μοιράστηκε τη θέση με τη νομαδική Valtinger Chalkidiki. Εξαιρετική ήταν και η παρουσία των νομαδικών Eden IPL, Methia Pale Ale και Η ψυχή του πάρτι, αποσπώντας ασημένια μετάλλια στις κατηγορίες τους, αποδεικνύοντας ότι το μεράκι των νομάδων σε συνδυασμό με την αρμονική συνεργασία με το ζυθοποιείο που επιλέγουν, χαρίζουν στην χώρα μας και τους επισκέπτες μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

Εντύπωση προκάλεσαν στους κριτές οι Mikònu Barrel Aged Porter on Pomace Brandy, Ammousa IPA και Alea California Common, κερδίζοντας μεν χάλκινο μετάλλιο στις κατηγορίες Barrel Aged, IPA και Specialty Lager αντίστοιχα, αναφερόμενοι στις δυο πρώτες ως πολύ ιδιαίτερες μπύρες και για την τρίτη ότι είναι μια από τις καλύτερες California Common εκτός Η.Π.Α. Εγκωμιαστικά σχόλια έλαβαν και οι Salonikia Honey Pilsner και Voreia Smoked, από τους κριτές αναφερόμενοι ότι και οι δυο είναι εξαιρετικές μπύρες με δυνατότητες για “διεθνή καριέρα”, ενώ όσο αφορά την καπνιστή από τις Σέρρες, πρόσθεσαν ότι δεν έχουν συναντήσει πιο αξιόλογη προσπάθεια καπνιστής μπύρας στην Ευρώπη, εκτός Μπαμπεργκ και ότι ουδέποτε θα είχαν στο μυαλό τους ότι αυτή θα προέρχεται από την Ελλάδα.

 

Αναλυτικά οι μπύρες που βραβεύτηκαν ανά κατηγορία

 

  • Pale Lager: Chloe (Alea Brewing Co. & Strange Brew/ Χρυσό) και Candia (Cretan Breweries Zidianakis S.A./ Αργυρό)
  • Pils: Monday’s (Septem Microbrewery/ Χρυσό), Valtinger Chalkidiki (Standard Microbrewery of Thessaloniki & Valtinger Nomad Brewing/ Αργυρό) και Canal Dive Pilsner (Corinthian Microbrewery/ Αργυρό)
  • Specialty Lager: Salonikia Honey Pilsner (Standard Microbrewery of Thessaloniki/ Αργυρό), Eden IPL (Standard Microbrewery of Thessaloniki & Utopia Craft Beer/ Αργυρό) και California Common (Alea Brewing Co.)
  • Pale Ale: Friday’s (Septem Microbrewery/ Αργυρό) και Methia Pale Ale (Standard Microbrewery of Thessaloniki & Valtinger Nomad Brewing/ Αργυρό)
  • Red & Amber Ale: Sknipa Strong (Standard Microbrewery of Thessaloniki)

 

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!
Πηγή: esquire.com.gr