Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση

 

Ποιο είναι το δημοφιλέστερο cocktail του κόσμου; Την απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση συνηθίζει να δίνει κάθε χρονιά η λίστα του Drinks International, η οποία περιλαμβάνει συνήθως τα πιο γνωστά κλασικά και όπου το Old Fashioned στρογγυλοκάθεται στην κορυφή εδώ και αρκετά έτη. Μία νέα ανάλυση όμως έρχεται να κάνει την ανατροπή.

 

Margarita for the win

Το Funkin έκανε μία πιο ενδελεχή και διαδραστική έρευνα, συγκεντρώνοντας όλα τα δεδομένα από την Google που σχετίζονται με τις αναζητήσεις για cocktails. Η μελέτη της επεκτάθηκε σε 115 χώρες (μεταξύ των οποίων εκείνες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο), για μερικούς μήνες. Τα αποτελέσματα έβγαλαν νικήτρια την Margarita, με μέσο όρο 546.280 searches/μήνα.

Υπήρξε το ποτό που έψαξαν περισσότερο από κάθε άλλο σε 30 χώρες, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Mojito, με 302.840 μηνιαίες αναζητήσεις και τα πρωτεία σε 26 χώρες – κυριάρχησε σε κράτη όπως η Ιταλία, η Πολωνία και η Νορβηγία.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

Εν τω μεταξύ, η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν το Pornstar Martini που βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων σε 18 χώρες (Φιλιππίνες, Ρωσία κ.α.). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα White Russian και Sangria. Μπορείς να δεις αναλυτικά τον διαδραστικό χάρτη εδώ.

 

Η ιστορία της Margarita

Τεκίλα, χυμός lime και triple sec, συν το αλάτι για το χείλος του ποτηριού. Αυτά τα λίγα υλικά αρκούν για τη δημιουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων cocktails που φτιάχτηκαν ποτέ, που μάλιστα τυγχάνει να συγκαταλέγεται και στα best sellers ποτά όλων των εποχών. Η Margarita πίνεται παντού, κάθε εποχή, με την προσθήκη ή μη αλατιού, ενώ συναντάται σε εκατοντάδες παραλλαγές.

Η μεξικάνικη καταγωγή της δεν αμφισβητείται, όμως οι ιστορίες που σχετίζονται με την παρθενική της εμφάνιση είναι αρκετές. Μία από τις επικρατέστερες, φέρει το διάσημο cocktail να φτιάχτηκε για πρώτη από τον Carlos “Danny” Herrera στο μπαρ του ξενοδοχείου Rancho la Gloria, στην Τιχουάνα του Μεξικό, το 1938. Η Αμερικανίδα χορεύτρια Marjorie King ήταν τακτική θαμώνας, αλλά είχε αλλεργία σε κάθε τύπο αλκοόλ, εκτός από την τεκίλα, την οποία όμως δεν μπορούσε να πιει σκέτη. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Herrera εμπνεύστηκε τη συνταγή.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

 

 

Μία άλλη εκδοχή του origin story της Margarita τοποθετείται τρία χρόνια αργότερα και θέλει τον bartender και ιδιοκτήτη του μπαρ Cantina Hussong στην Ενσενάδα του Μεξικό, Carlos Orozco, να είναι ο “πατέρας” του ποτού. Τον Οκτώβριο του 1941, η κόρη του Γερμανού πρέσβη Margarita Henkel βρέθηκε στο μαγαζί και του ζήτησε να της φτιάξει κάποια cocktails με τεκίλα. Εκείνο που της άρεσε περισσότερο, πήρε και το όνομά της, καθώς ήταν η πρώτη που το ήπιε. Οι ισχυρισμοί για την απαρχή του ποτού εκτείνονται σε δεκάδες ιστορίες, όμως οι δύο παραπάνω μοιάζουν να είναι οι επικρατέστερες.

Η εξάπλωση του ποτού έγινε ραγδαία, αρχικά στις ΗΠΑ και έπειτα στον υπόλοιπο πλανήτη, στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και στις αρχές των 50s. Πολλοί Αμερικανοί από τις νότιες πολιτείες πήγαιναν στο Μεξικό. Εκεί, δοκίμαζαν τις Margaritas και ενθουσιασμένοι μετέφεραν την τεχνογνωσία πίσω στη χώρα τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην Αμερική, την ίδια εποχή έκανε θραύση ένα σχεδόν παρεμφερές cocktail, το Daisy, που φτιαχνόταν με μπράντι, χυμό λεμόνι, γρεναδίνη και σιρόπι ζάχαρης.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

 

 

Σημαντική συμβολή στη δημοφιλία της Margarita έχει παίξει και το περιοδικό Esquire, που το 1953 την είχε αναδείξει σε “Ποτό του Μήνα” (Drink of the Month) στο τεύχος του Δεκεμβρίου. “Κύριοι, είναι Μεξικάνα, είναι προκλητική και είναι συναρπαστική” ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του κορυφαίου αντρικού περιοδικού του πλανήτη.  Σε περίπτωση που όλα τα παραπάνω σε έψησαν για μία Margarita, δες τη συνταγή εδώ.

 

Πηγή: esquire.com.gr