Την ώρα που η χώρα βγαίνει από το lockdown και γίνονται τα πρώτα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, ανοίγει η συζήτηση για τη κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους

 

Έγιναν τα πρώτα βήματα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά το άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, του τουρισμού και την κατάργηση του sms και όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν, ανοίγει η συζήτηση για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Οι ΗΠΑ άνοιξαν το δρόμο, ανακοινώνοντας την Πέμπτη την κατάργηση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους για όσους έχουν εμβολιαστεί. Στην Ελλάδα, η συζήτηση για τη μάσκα έχει ανοίξει, καθώς για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας το lockdown αποτελεί παρελθόν.

 

 

Οι ειδικοί θέτουν δύο προϋποθέσεις για να πετάξουμε τις μάσκες: να έχουμε κάτω από 300 κρούσματα ημερησίως, και οι εμβολιασμένοι να φτάσουν το 60% του πληθυσμού, κάτι που οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συμβεί μέσα στο καλοκαίρι.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η μεταδοτικότητα του ιού στους εσωτερικούς χώρους είναι 15 με 20% φορές μεγαλύτερη απ’ ότι στους εξωτερικούς χώρους.

 

Άλμπερτ Μπουρλά: Θα χρειαστεί τρίτη δόση του εμβολίου μετά από 8 μήνες

Κομμάτι της ζωής μας φαίνεται ότι θα γίνουν οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού καθώς θα επαναλαμβάνονται τακτικά.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Όπως επισήμανε ο CEO της Pfizer, Αλπμερτ Μπουρλά μιλώντας χθες, Παρασκευή, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, θα χρειαστεί μια τρίτη δόση από το ίδιο εμβόλιο μεταξύ 8-12 μηνών, καθώς μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι η ανοσία που επιφέρει διαρκεί 6 μήνες, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να επιβεβαιωθεί αν η ανοσία θα παραμείνει επαρκής ως τους 12 μήνες.

 

 

Στη συνέχεια, εκτίμησε ότι θα χρειάζεται ετήσιος εμβολιασμός μετά την 3η δόση. Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε τη χορήγηση της 3ης δόσης του εμβολίου της Pfizer.

 

Ικανοποίηση Γεωργαντά για τους εμβολιασμούς – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για επιλογή εμβολίου

Ικανοποιημένος από την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιώργος Γεωργαντάς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αυτή την στιγμή γίνονται 107 έως 110.000 εμβόλια για τον κορονοϊό καθημερινά, γεγονός που «μας δημιουργεί την προσδοκία ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν».

Έως τώρα, υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, έχει εμβολιαστεί συνολικά το 58% των άνω των 60 ετών. «Και με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού θα φτάσουμε στο 74%. Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω να φτάσουμε παραπάνω από αυτό το ποσοστό» σημείωσε, ενώ έκανε λόγο ότι οι εμβολιασμοί στις ηλικιακές ομάδες 45-60 και 30-44 πήγαν πολύ καλά.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

 

 

Όπως τόνισε ο υφυπουργός, το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα επιλογής όλων των εμβολίων, με σειρά προτεραιότητας την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, στη συνέχεια τους 35-39 και μετά τους 30-34. Παράλληλα, είπε, ότι έως τώρα, εμβολιάστηκαν πλήρως 1.510.000 συμπολίτες μας, ενώ 732.000 εκτύπωσαν την βεβαίωση του εμβολιασμού τους. Ακόμα, εκτίμησε, ότι μέχρι τέλος του μήνα, «ο μεγαλύτερος αριθμός των νησιών μεσαίου μεγέθους, θα έχει εμβολιαστεί πλήρως».

 

Βατόπουλος: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, τους εμβολιασμούς και το ενδεχόμενο να βγάλουμε τις μάσκες μίλησαν στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Αλκιβιάδης Βατόπουλος και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Όπως είπε «πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα» και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό «όταν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί». Ανέφερε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά, για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο». «Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που ασχολείται με τον τουρισμό. Ταξιτζήδες, υπάλληλοι αεροδρομίων κλπ. Ο δείκτης θετικότητας αυτή τη στιγμή είναι λίγο μπερδεμένος».

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

 

 

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, από την πλευρά της, σημείωσε ότι πάντα θα είναι κίνδυνος οι μεταλλάξεις και θα παραμείνουν μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη. Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Μπουρλά για το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου, η ίδια αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για τη διάρκεια ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο. Είναι πολύ βιαστικό να το πούμε», ενώ για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες τόνισε ότι δεν είναι ακόμη κάτι σίγουρο, «να εμβολιαστούν πρώτα 6.000.000 Έλληνες». Η κ. Λινού σημείωσε επίσης ότι είναι ανησυχητικό με το άνοιγμα του τουρισμού να επιτρέπεται η εστίαση σε εσωτερικό χώρο.

 

Πηγή: reader.gr