Είναι σωστό να πέσουν οι μάσκες προστασίας όταν εμβολιαστούμε;

 

Κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που δεν ανυπομονεί να πέσουν οι μάσκες, στην κυριολεξία. Μία βόλτα στο κέντρο της Αθήνας θα σε πείσει ότι με την άρση του lockdown, αυτό έχει ήδη συμβεί, καθώς μεγάλο ποσοστό του κόσμου που κυκλοφορεί δε φορά μάσκα προστασίας ή την έχει μόνιμα κατεβασμένη στο πηγούνι χωρίς να υπάρχει οδηγία από τους λοιμωξιολόγους ότι είναι ασφαλές.

Στο εξωτερικό βέβαια, και δη στις Η.Π.Α. οδηγία υπήρξε και μάλιστα την περασμένη Πέμπτη: Οι συστάσεις που ανακοίνωσαν την Πέμπτη τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) αφορούσαν τη συμπεριφορά που επιτρέπεται να υιοθετήσουν οι Αμερικανοί πολίτες εφόσον έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με αυτές, ο κόσμος μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και χωρίς να τηρεί τις μέχρι πρότινος απαραίτητες αποστάσεις. “Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την Αμερική στη μακρά μάχη κατά της Covid-19“, τόνισε ο Joe Biden. Οι διευκρινίσεις για περαιτέρω χρήση της μάσκας αφορούσε μόνο τα ταξίδια, τα υγειονομικά κέντρα και νοσοκομεία και τις φυλακές.

Διαβάστε επίσης  Γυμναστήρια: Ανοίγουν από τη Δευτέρα με self test και διπλή μάσκα

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι παραπάνω πληροφορίες δημιούργησαν κυρίως σύγχυση, αλλά και ενθουσιασμό στον κόσμο που έτσι κι αλλιώς ανυπομονούσε να μην τις ξαναδεί στα μάτια του. Το ζήτημα βέβαια, που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλο, ώστε να γίνουν εκ νέου διευκρινίσεις επί των διευκρινίσεων για τα σχολεία, τις εγκαταστάσεις τους και τα λεωφορεία. Παρόλα αυτά, μία μεγάλη μερίδα επιστημόνων και γιατρών εξέφρασαν την έκπληξή τους για αυτήν εξέλιξη, καθώς το 80% από αυτούς συστήνει υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους με ή χωρίς εμβόλιο, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

 

 

Μόνο το 5% εξ αυτών θεωρεί ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είμαστε ασφαλείς χωρίς μάσκα και το 88% επιμένει στη χρήση της ακόμη κι αν πρόκειται για εμβολιασμένο πλήθος. Θυμίζουμε στο μεταξύ, ότι στις ΗΠΑ έχει ήδη εγκριθεί η χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά covid-19 για όλους άνω των 12 ετών.

 

Τα ελληνικά δεδομένα

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, στα τέλη Μαΐου και σε περίπου 15 ημέρες, αναμένεται να ανοίξουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια με προτεραιότητα στις ηλικίες άνω των 40. Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής 1,6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με τους μισούς περίπου από αυτούς να έχουν ζητήσει εκτύπωση της βεβαίωσης εμβολιασμού ώστε να εξασφαλίσουν ελεύθερη μετακίνηση. Ωστόσο, η ελληνική γραμμή αναφορικά με τη χρήση της μάσκας ταυτίζεται με την πλειοψηφία της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας που θεωρεί επισφαλή την απαλλαγή μας από αυτήν.

Διαβάστε επίσης  Dior στο Καλλιμάρμαρο: Με «άρωμα» Ελλάδας η επίδειξη - Δείτε φωτογραφίες από τη φαντασμαγορική βραδιά

Εν ολίγοις, αν θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να πέσουν οι μάσκες. Και όσο ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, τόσο αυτός ο δρόμος θα πολλαπλασιάζεται.

 

Πηγή: esquire.com.gr