Καθώς οι πληροφορίες για επικείμενη συμφωνία αγοράς των κινηματογραφικών στούντιο της MGM από την Amazon φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, η θέση του τεχνολογικού γίγαντα στην αγορά του streaming ενισχύεται

 

Η Amazon φέρεται να βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει την MGM, το φημισμένο κινηματογραφικό στούντιο που ήταν βασικό στοιχείο της Χρυσής Εποχής του Χόλιγουντ. Μια ενδεχόμενη συγχώνευση θα έδινε στον τεχνολογικό κολοσσό ένα μεγάλο εμπορικό σήμα για να χειριστεί καθώς ο ανταγωνισμός στο streaming αυξάνεται διαρκώς.

Το κλασικό λογότυπο της MGM με το λιοντάρι που βρυχάται έχει παίξει πριν από σωρεία κλασικών ταινιών, συμπεριλαμβανομένης της σειράς ταινιών του Τζέιμς Μποντ. Η αξία του στούντιο θα μπορούσε να αποτιμηθεί μεταξύ 7 και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες. Παρότι η Amazon δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό από το CNN, οι φήμες για επικείμενη συμφωνία έχουν ήδη κυκλοφορήσει εδώ και χρόνια. Η Amazon θα ήθελε να αγοράσει μια μεγάλη εταιρεία παροχής ψυχαγωγίας για να ενισχύσει την υπηρεσία βίντεο συνεχούς ροής. Το 2018, το Bloomberg ανέφερε ότι επρόκειτο να αγοράσει τα Landmark Cinemas, μια αλυσίδα κινηματογράφου ρεπερτορίου.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Ωστόσο, η εξαγορά ενός στούντιο παρέχει ένα πιο προφανές και άμεσο όφελος για την Amazon από μια αλυσίδα σινεμά, αφού οι ταινίες και τα τηλεοπτικά έργα της MGM θα μπορούσαν εύκολα να βρουν χώρο στο Prime Video, το οποίο έχει πρόσβαση σε αρκετά σπίτια. Οι συνδρομητές μπορούν να εγγραφούν στην υπηρεσία ως αυτόνομο προϊόν, αλλά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Prime Video είναι ότι περιλαμβάνεται στο πολύ δημοφιλές πρόγραμμα Amazon Prime, το οποίο προσφέρει γρήγορη παράδοση και άλλα οφέλη έναντι ετήσιας συνδρομής.

Η Amazon δεν έχει δημοσιοποιήσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το Prime Video, ωστόσο αυτό διαθέτει πλέον περισσότερους από 200 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ οι ώρες streaming της υπηρεσίας αυξάνονται περισσότερο από 70% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να κάνει το Prime Video ένα μεγαλύτερο σημείο πώλησης για την υπηρεσία της. Για παράδειγμα, μια πολυαναμενόμενη τηλεοπτική εκπομπή φέρεται να κοστίζει 465 εκατομμύρια δολάρια για μία μόνο σεζόν.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

 

Το βλέμμα στα Όσκαρ

Η Amazon έχει επίσης βλέψεις στο κύκλωμα βραβείων. Το κινηματογραφικό τμήμα των Amazon Studios διένειμε το «Manchester by the Sea», το οποίο ήταν υποψήφιο για καλύτερη ταινία στα Όσκαρ του 2017. Η MGM έχει χάσει κάποια από τη λάμψη της από τότε που παρήγαγε βραβευμένες ταινίες, όπως το «Ένας Αμερικανός στο Παρίσι» το 1951 και το «Μπεν Χουρ» το 1959, αλλά παραμένει ένα διάσημο εμπορικό σήμα. Ορισμένα franchises της MGM έχουν επίσης αποδεδειγμένο ιστορικό στο box office. Οι ταινίες του Τζέιμς Μποντ είναι από τις πιο προσοδοφόρες του Χόλιγουντ, με το «Spectre» του 2015 να αποφέρει σχεδόν 900 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το BoxOfficeMojo.

Το τοπίο στο streaming γίνεται εσχάτως εξαιρετικά ανταγωνιστικό. Τη Δευτέρα (17/5), η AT & T ανακοίνωσε ότι η WarnerMedia θα συγχωνευτεί με την Discovery. Η συμφωνία θα φέρει τα HBO, Warner Bros., HGTV και Food Network κάτω από μια στέγη. Την ίδια στιγμή, το Netflix συνεχίζει να αντλεί δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει τη δική του βιβλιοθήκη ταινιών και σειρών. Το Disney+ έχει αυξήσει τους συνδρομητές του σε περισσότερους από 100 εκατομμύρια κατά το πρώτο έτος του.

Διαβάστε επίσης  Issue 787

 

Πόσο θα κοστίσει

Σε περίπτωση που η πώληση της MGM πραγματοποιηθεί, το συνολικό τίμημα δεν θα είναι πολύ μικρότερο από τα 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια που κατέβαλε η Amazon για το Whole Foods το 2017, την πιο ακριβή συμφωνία που έκανε ποτέ η εταιρεία. Ωστόσο, η Amazon είναι επίσης ένα μεγαθήριο με ανώτατο όριο αγορών σχεδόν 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η αγορά της MGM μπορεί να κοστίσει λίγο περισσότερο από τα καθαρά κέρδη της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

Πηγή: reader.gr