Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι διασταυρώνουν τα ξίφη τους στον τελικό του Champions League (29/05, 22:00), ο οποίος αναμένεται καθηλωτικός!

 

Η στιγμή περιμένουν οι ποδοσφαιρόφιλοι από την αρχή της χρονιάς, επιτέλους έφτασε! Ο τελικός του Champions League είναι προ των πυλών και, συνολικά, οκτώ φορές έχουν τεθεί αντιμέτωπες ομάδες από την ίδια χώρα σ’ αυτόν. Η Τσέλσι ήταν παρούσα σε μία από αυτές. Το 2007-08, αντιμετώπισε στο Λουζνίκι της Μόσχας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε έναν τελικό που εξελίχθηκε σε θρίλερ, πήγε στα πέναλτι μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης κι εκεί οι «κόκκινοι Διάβολοι» κατέκτησαν την κούπα. Φέτος, η Τσέλσι αντιμετωπίζει στο Ντραγκάο του Οπόρτο την άλλη ομάδα του Μάντσεστερ, τη Σίτι, θέλοντας να επαναλάβει τον θρίαμβο του 2012, όταν κατάφερε να επικρατήσει στον τελικό της Μπάγερν Μονάχου. Από την άλλη, άπαντες στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα θεωρούν ότι το πλήρωμα του χρόνου έχει επιτέλους φτάσει. Η αξίας 3.4 δις ευρώ (σύμφωνα με τη λίστα forbes) Σίτι, λοιπόν, αντιμετωπίζει την Τσέλσι των 2.6 δις, με στόχο την κούπα που είναι… ανεκτίμητης αξίας!

Διαβάστε επίσης  Και τις απόκριες όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Bras de Frères!

 

Η «μηχανή» του Πεπ

Κακά τα ψέματα, το Champions League είναι ένας τίτλος που από την πρώτη στιγμή θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη πρόκριση για την πορεία του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο ίδιος είχε στο παρελθόν σταθεί στη σημασία ενός πρωταθλήματος, καθώς αποτελείται από έναν Μαραθώνιο αγώνων, όμως η λάμψη της Ευρώπης δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο, πόσο μάλλον από τη στιγμή που οι «γαλάζιοι» του Μάντσεστερ δεν έχουν κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο. Σε μια σεζόν που ξεκίνησε δύσκολα, ο Καταλανός τεχνικός κατάφερε όχι απλώς να διορθώσει τα κακώς κείμενα, αλλά να απογειώσει την απόδοση της ομάδας του από τον Νοέμβριο, αποδεικνύοντας ότι δεν φοβάται τις αλλαγές. O Kέβιν Ντε Μπρόινε τον βοήθησε πολύ να προσαρμόσει την επιθετική του τακτική, μετρώντας 3 γκολ και τέσσερις ασίστ σε 7 ματς στη διοργάνωση. Ο Ρούμπεν Ντίας έγινε ο «βράχος» της άμυνας, ενώ ο Μαχρέζ έγινε πρωταγωνιστής της ομάδας του στο Champions League, με τέσσερα γκολ στα τελευταία τρία ματς.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει νικήσει τα 7 τελευταία της παιχνίδια στο Champions League, σκοράροντας τουλάχιστον δύο γκολ σε κάθε ένα από αυτά! Ο φετινός τελικός θα είναι ο τρίτος στην καριέρα του Γκουαρδιόλα, καθώς μετρά ακόμα δύο με την Μπαρτσελόνα, το 2009 και το 2011. Με μια νίκη ακόμα, η ομάδα του θα ισοφαρίσει το ρεκόρ της Ρεάλ από τη σεζόν 2001-02, με 12 νίκες σε μια σεζόν στη διοργάνωση. Πέραν των επιθετικών αρετών, σημείου κατατεθέν στις ομάδες του Πεπ, οι «Πολίτες» έχουν καταφέρει φέτος να βρουν αμυντική ισορροπία, με μόλις τέσσερα γκολ παθητικό στα 12 παιχνίδια τους στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης  Τσικνοπέμπτη με τους Βιγλάτορες @ Παραδοσιακός Σύλλογος "Βιγλάτορες" (07/3)

 

 

Με την αύρα του Τούχελ

Από τη μέρα που ο Τόμας Τούχελ διαδέχθηκε τον Φρανκ Λάμπαρτ στον πάγκο των «Μπλε», η Τσέλσι έχει ηττηθεί μόλις πέντε φορές, σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Γερμανός προπονητής κατάφερε πολύ γρήγορα να αλλάξει τον αγωνιστικό χαρακτήρα των Λονδρέζων και να τους προσδώσει στοιχεία που αντανακλούν την αγωνιστική του φιλοσοφία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επιλέξει ούτε έναν παίκτη του ρόστερ. Η αλλαγή συστήματος σε 3-4-3 έδειξε ότι αποδίδει, οι παίκτες-προσωπικότητες, όπως ο Καντέ, ο Χάβερτς και ο Ζορζίνιο μοιάζουν αναγεννημένοι, ενώ και άλλοι ποδοσφαιριστές που έμοιαζαν «τελειωμένοι», έχουν βρει ρόλο. Ο Μάουντ, που θεωρούταν «παιδί» του Λάμπαρντ, έχει κομβικό ρόλο.

Ο Τούχελ οδήγησε την Τσέλσι στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και έγινε ο πρώτος Γερμανός προπονητής που καταφέρνει κάτι αντίστοιχο, ωστόσο ηττήθηκε από τη Λέστερ. Αυτή τη φορά, απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, θέλει να… πιει νερό από την πηγή και να ράψει το δεύτερο αστέρι στη φανέλα της ομάδας του. Η Tσέλσι παρουσιάζει αξιοσημείωτη αμυντική σταθερότητα στο Champions League, έχοντας δεχθεί μόλις τέσσερα γκολ σε ολόκληρη τη διοργάνωση. Είναι αήττητη στα 11 από τα τελευταία της παιχνίδια στο Champions League, ενώ στα 7 πιο πρόσφατα που έχει δώσει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση έχουν σημειωθεί under 2.5 γκολ. Aν και ηττήθηκε από την Άστον Βίλα στο τελευταίο ματς της σεζόν, κατάφερε να τερματίσει τέταρτη στην Premier League. Ο Τούχελ αντιμετώπισε δύο φορές τον Πεπ Γκουαρδιόλα φέτος, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και κατάφερε να επικρατήσει και στις δύο. Θα… τριτώσει τις νίκες; Οι απαντήσεις το βράδυ του Σαββάτου!

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

 

Πηγή: protothema.gr