Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι διεκδικούν το στέμμα της Πρωταθλήτριας Ευρώπης.

 

Η ποδοσφαιρική σεζόν 2020-21 σε συλλογικό επίπεδο ολοκληρώνεται με τον τελικό του Champions League, στον οποίο θα βρεθούν αντιμέτωπες οι αγγλικές Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι. Σου παρουσιάζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το σπουδαίο αν μη τι άλλο ματς, που κατά κάποιο τρόπο θα αποτελέσει και ορεκτικό για το επερχόμενο EURO 2021.

 

Το μέρος

Ο φετινός τελικός του Champions League θα φιλοξενηθεί στο Estádio do Dragão του Πόρτο. Πρόκειται φυσικά για το ίδιο γήπεδο που φιλοξένησε τον τελικό του UEFA Nations League 2019 και φτιάχτηκε -όπως όλοι θυμόμαστε- για τις ανάγκες του EURO 2004.

Αρχικά, είχε αποφασιστεί από την UEFA το στάδιο Atatürk της Κωνσταντινούπολης αλλά η κατάσταση λόγω της Covid-19 στην Τουρκία, επέβαλλε την αλλαγή της έδρας του τελικού.

Στο γήπεδο του Πόρτο θα υπάρξει πληρότητα 33%, με κάθε φιναλίστ να έχει περίπου 6.000 φιλάθλους στο πλευρό της.

 

Κάποια fun facts για τον τελικό του Champions League

 

  • O Tuchel δεν πίνει κρασί ή μπύρα αλλά έχει δηλώσει πως μετά από σημαντικές νίκες απολαμβάνει σαμπάνια ή gin tonic. Επίσης, όπως ο ίδιος λέει “προσπαθώ να είμαι vegetarian αλλά κάποιες μέρες αυτό δεν βοηθά καθόλου. Μετά από νίκες τσακίζω ότι βρω μπροστά μου: Σοκολάτες, τσιπς, ξηρούς καρπούς ή fast food”.
  • Το ξενοδοχείου που διαμένει η Τσέλσι στο Οπόρτο έχει υιοθετήσει ένα γεράκι με το όνομα Lucifer και το οποίο χρησιμοποιείται για να απομακρύνει τα περιστέρια. Τα τελευταία συχνά παρεμποδίζουν τους ενοίκους να απολαύσουν το φαγητό ή τον καφέ τους στην ταράτσα του ξενοδοχείου.
  • Ο γνωστός Αμερικανός DJ Marshmello, που συνηθίζει να φορά μία χαρακτηριστική μάσκα, θα είναι αυτός που θα ανοίξει την τελετή έναρξης του τελικού, μαζί με την Selena Gomez και τον Khalid, δύο ώρες πριν το πρώτο σφύριγμα.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη marshmello (@marshmellomusic)

 

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

Ο διαιτητής

Ο τύπος με τη σφυρίχτρα στον τελικό του Champions League θα είναι ο 44χρονος Ισπανός Antonio Miguel Mateu Lahoz, ο οποίος θα δώσει το παρών και στο EURO 2021, που ακολουθεί σε λίγες ημέρες.

Θα υπάρχει ασφαλώς και VAR, ενώ κάθε ομάδα θα μπορεί να πραγματοποιήσει 5 αλλαγές, συν μία ακόμη αν το ματς οδηγηθεί στην παράταση.

Ως τυπικά γηπεδούχος έχει οριστεί η Μάντσεστερ Σίτι.

 

Η Μάντσεστερ Σίτι

Η ομάδα του Pep Guardiola είναι συνολικά η 42η που θα αγωνιστεί στον τελικό του θεσμού και η τρίτη διαδοχική πρωτοεμφανιζόμενη σε αυτόν, μετά τις Τότεναμ (2019) και Παρί Σεν Ζερμέν (2020). Αν κερδίσει, θα γίνει η 23η νικήτρια του θεσμού και η πρώτη ‘φρέσκια’ του επιτεύγματος, μετά την Τσέλσι, το 2012.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Manchester City (@mancity)

 

Είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός τελικός της Σίτι, μετά από εκείνον του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1970, όταν και είχε κερδίσει την πολωνική Γκούρνικ Ζάμπζε, στο Prater Stadion της Βιέννης, με 2-1.

Διαβάστε επίσης  Και τις απόκριες όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Bras de Frères!

Ο Pep Guardiola από την πλευρά του έχει κατακτήσει το τρόπαιο δύο φορές με την Μπαρτσελόνα (2009 και 2011) – ο Καταλανός προπονητής έχει την ευκαιρία να γίνει ο 6ος που θα το κάνει με δύο διαφορετικές ομάδες μετά τους Ernst Happel (Φέγενορντ – 1970, Αμβούργο – 1983), Ottmar Hitzfeld (Μπορούσια Ντόρτμουντ – 1997, Μπάγερν Μονάχου – 2001), José Mourinho (Πόρτο – 2004, Ίντερ – 2010), Jupp Heynckes (Ρεάλ Μαδρίτης – 1998, Μπάγερν Μονάχου – 2013) και Carlo Ancelotti (Μίλαν – 2003 και 2007, Ρεάλ Μαδρίτης – 2014).

 

 

Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της Σίτι που έχει ξαναβρεθεί σε τελικό Champions League είναι ο Ilkay Gündoğan, με τη φανέλα της Ντόρτμουντ, το 2013. Η ομάδα του είχε ηττηθεί με 2-1 από την Μπάγερν και αυτός ήταν ο σκόρερ της, από το σημείο του πέναλτι.

Μάλιστα, ο εξαιρετικά φορμαρισμένος φέτος 30χρονος μέσος έχει τη δυνατότητα να γίνει μόλις ο 4ος ποδοσφαιριστής που θα σκοράρει σε δύο τελικούς με διαφορετικές φανέλες, μετά τους Velibor Vasović (Παρτιζάν- 1966, Άγιαξ – 1969), Cristiano Ronaldo (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – 2008, Ρεάλ Μαδρίτης – 2014, 2017) και Mario Mandžukić (Μπάγερν – 2013, Γιουβέντους – 2017).

Διαβάστε επίσης  Chania City app: Τα Χανιά μας σε ένα application!

 

Η Τσέλσι

Από την πλευρά της, η ομάδα του Thomas Tuchel θα βρεθεί για 3η φορά σε τελικό Champions League, έχοντας μία κατάκτηση του τροπαίου. Παραδόξως και τις δύο προηγούμενες φορές είχε οδηγήσει το παιχνίδι στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Γερμανός προπονητής γίνεται ο πρώτος που θα δώσει το παρών σε δύο διαδοχικούς τελικούς με δύο διαφορετικές ομάδες, μετά την περσινή σεζόν με την Παρί Σεν Ζερμέν.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chelsea FC (@chelseafc)

 

Στο ματς της 23ης Αυγούστου μάλιστα, αρχηγός των Παριζιάνων ήταν ο Thiago Silva, ο οποίος είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της Τσέλσι που έχει ξαναβρεθεί σε αντίστοιχο παιχνίδι. Υπάρχει και ο Mateo Kovačić που ήταν μεν στην αποστολή της Ρεάλ Μαδρίτης στους τελικούς του 2017 και 2018 αλλά δε χρησιμοποιήθηκε καθόλου.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Thiago Silva (@thiagosilva)

 

Πηγή: esquire.com.gr