Η συζήτηση για διευκολύνσεις και επιπλέον ελευθερίες που θα παρέχονται σε εμβολιασμένους έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες, ενώ η αναφορά του Πρωθυπουργού για εστιατόρια που ενδεχομένως να ζητήσουν να δέχονται μόνο πελάτες που έχουν εμβολιαστεί, βάζει στο «τραπέζι» των συζητήσεων και τον κλάδο της εστίασης.

 

«Τον χειμώνα που θα έρθει οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, οι ανεμβολίαστοι προφανώς δεν θα μπορούν να μπουν» επεσήμανε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες του κλάδου εκφράζουν τους προβληματισμούς τους κατά πόσον μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, να υπάρχουν δηλαδή από το φθινόπωρο κάποια εστιατόρια μόνο με εμβολιασμένους και με πρωτοβουλία μάλιστα των ίδιων των ιδιοκτητών τους.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, σημειώνει στο insider.gr ότι για να επιλέξει ένας επιχειρηματίας να δέχεται μόνο εμβολιασμένους πελάτες στο κατάστημά του, θα πρέπει το ποσοστό των εμβολιασμών το φθινόπωρο να είναι υψηλό, κάτι άλλωστε που αποτελεί και γενικότερο στόχο. Από εκεί και πέρα, ο κ. Καββαθάς εκτιμά πως είναι δύσκολα εφαρμόσιμο ως προς τον έλεγχο, ότι απαιτείται τεχνολογικός εξοπλισμός για τις επιχειρήσεις ενώ θα πρέπει να εφαρμοστεί και με τρόπο που θα είναι βιώσιμο για τις επιχειρήσεις. «Εάν δηλαδή για παράδειγμα σε μία παρέα 6 ατόμων, υπάρχουν 2 που δεν έχουν εμβολιαστεί, σε αυτή την περίπτωση το κατάστημα ουσιαστικά θα επιλέγει να τους διώξει» εξηγεί.

Διαβάστε επίσης  Μια ανάσα πριν το μεγαλύτερο beach party του νησιού!!! CBP 2022 is back!!!

Από την άλλη πλευρά ο ίδιος εκτιμά ωστόσο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζεται ήδη για τους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης, που αυτή τη στιγμή είναι κλειστοί, ώστε να μπορούν να λειτουργούν έστω μόνο με εμβολιασμένους πελάτες.

 

Ικανοποίηση για τη χαλάρωση των περιορισμών

Ο κλάδος πάντως εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η μουσική επιστρέφει στην εστίαση από το Σάββατο καθώς και για τη διεύρυνση του ωραρίου έως τη 1.30 σε πρώτη φάση καθώς οι επιχειρηματίες εκτιμούν ότι θα τονώσει την κίνηση και κυρίως στις τουριστικές περιοχές που αρκετά εστιατόρια παραμένουν ακόμα κλειστά.

Επιπλέον και η αύξηση του αριθμού των καλεσμένων στις δεξιώσεις σε 300 άτομα από την 1η Ιουλίου δίνει «ανάσα» στις επιχειρήσεις που αγωνιούν να μη χαθεί ένα δεύτερο καλοκαίρι για τον κλάδο, ευελπιστώντας ότι πλέον θα αυξηθούν και οι κρατήσεις από ζευγάρια που επιθυμούν να κάνουν γάμο ή βάφτιση το φετινό καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι για τις δεξιώσεις και υπηρεσίες Catering υπάρχει ισχυρή σύσταση η είσοδος των καλεσμένων να πραγματοποιείται είτε με αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (self-test ή PCR ή rapid test) 24 ώρες πριν, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε με πιστοποιητικό νόσησης.

Διαβάστε επίσης  Τουρισμός για όλους: Το Σάββατο 16 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα – Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

 

Πηγή: insider.gr