Μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό και τον επισιτισμό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας

 

Μέτρα στήριξης των εποχικά εργαζόμενων στον τουρισμό και τον επισιτισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας και παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί την επόμενη Τετάρτη μαζί με το εργασιακό νομοσχέδιο.

 

Στήριξη όσων δεν επαναπροσλήφθηκαν σε τουρισμό – επισιτισμό

Πιο αναλυτικά, με την τροπολογία εντάσσονται οι εποχικά εργαζόμενοι που είχαν δικαίωμα επαναπρόσληψης και δεν επαναπροσλήφθηκαν σε ξενοδοχειακά καταλύματα και τουριστικά λεωφορεία ως οδηγοί κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, στην αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για το ποσό αυτό. Οι δικαιούχοι θα λάβουν το ποσό με υποβολή μονομερούς υπεύθυνης δήλωσής τους, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

Δείτε την τροπολογία ΕΔΩ

Για αυτούς που θα επαναπροσληφθούν για τους μήνες από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, δίνεται η δυνατότητα να ενταχθούν στο Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με κάλυψη επιπλέον και των εργοδοτικών εισφορών για το διάστημα που εργάζονται.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

 

Στο πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας οι μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης

Οι λοιποί εποχικά εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό, μη υποχρεωτικής επαναπρόσληψης, θα μπορούν να ενταχθούν από 1η Ιουνίου και έως 6 μήνες από την πρόσληψή τους, στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας, ακόμα και με συμβάσεις μικρότερης διάρκειας του εξαμήνου και με επιπλέον 200 ευρώ επιδότηση, πλέον της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών.

 

Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράλληλα, παρατείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021, με αντίστοιχη κάλυψη των εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό για εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση κατά την 31η Μαρτίου 2021.

 

Μεταφορά υπόλοιπου αδείας για όσους ήταν σε αναστολή

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα μεταφοράς μετά την 30η Ιουνίου του υπόλοιπου της αδείας του 2020 για όσους τελούσαν σε αναστολή, και συγκεκριμένα τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Διαβάστε επίσης  Το Τριώδιο ξεκινάει από το Bras de Frères!

Ρυθμίσεις για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ

Η τροπολογία περιλαμβάνει επιπλέον ρυθμίσεις για μεγαλύτερη ευελιξία κι αποτελεσματικότητα στα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, αίρονται αντικίνητρα για την κατάρτιση με βραχυχρόνια προγράμματα των πρόσφατα εγγεγραμμένων ανέργων, καθώς καταργείται πλέον η προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων τουλάχιστον για 4 μήνες κατά το τελευταίο 12μηνο, ενώ ξεμπλοκάρεται η αποπληρωμή προγραμμάτων επανακατάρτισης του ΟΑΕΔ έως το 2020, η οποία στηριζόταν σε στοιχεία χορηγούμενα από τον ΕΦΚΑ (ως προς τις εισφορές της επιχείρησης), χρησιμοποιώντας αντί για αυτά τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των επιχειρήσεων.

 

Ζητήματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής

Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνονται και δυο ρυθμίσεις που αφορούν θέματα πρόνοιας και επιδοματικής πολιτικής. Μετατίθεται χρονικά στο επόμενο σχολικό έτος 2021-2022 η προϋπόθεση συνεπούς φοίτησης του τέκνου για τη χορήγηση επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, λόγω των δυσκολιών που εμφανίστηκαν στον τρέχον σχολικό έτος εξαιτίας της πανδημίας.

Στο επίδομα αναδοχής, προβλέπεται η αναστολή χορήγησης των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων προς τους βιολογικούς γονείς, καθ’ όλη τη διάρκεια χορήγησης του επιδόματος αναδοχής, και η αντίστοιχη προσαύξηση του επιδόματος αναδοχής προς τον ανάδοχο.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ένα χορταστικό έργο τέχνης!

 

Πηγή: reader.gr