Κάτω από το 1% ο δείκτης θετικότητας.

 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έδωσε την Πέμπτη, στη δημοσιότητα τους νέους χάρτες με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Γηραιά Ήπειρο. Η Ελλάδα παραμένει “πράσινη” όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, ο οποίος βρίσκεται κάτω από το 1%.

H χώρα μας μαζί με την Κύπρο εξακολουθεί να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα περισσότερα τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

 

 

Τέλος, σε σχέση με τον συνδυαστικό χάρτη, ο οποίος περιλαμβάνει αριθμό τεστ, κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα είναι “πορτοκαλί” χρώμα σχεδόν στο σύνολό της, με Ανατολική Πελοπόννησο, Θράκη και νησιά να εμφανίζουν και σε αυτή την περίπτωση βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα.

 

Παπαευαγγέλου: Στο 0,76% το Rt στην επικράτεια

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας βελτιώνεται συνεχώς, ο μέσος κυλιόμενος των 7 τελευταίων ημερών μειώθηκε σημαντικά στα 617 νέα κρούσματα ανά ημέρα, μείωση κατά 37% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

Όπως είπε η μείωση αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερή στα 35 έτη. Η διασπορά του ιού μειώνεται, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε κατά 40%, ο δείκτης θετικότητας παραμένει σταθερά χαμηλός, το ίδιο και το Rt στην επικράτεια, περίπου στο 0,76%.

Ωστόσο σε κάποιες περιοχές παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, κυρίως σε νέους ανθρώπους, όπως στο Ρέθυμνο, την Σύρο και την Σαντορίνη και ο λόγος, όπως είπε, της μείωσης της διάμεσης ηλικίας των νέων αυτών κρουσμάτων σχετίζεται με την αυξημένη κινητικότητα ή και την έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών.

Ταυτόχρονα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, παρατηρείται αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα φαινόμενα αυτά τονίζουν είπε η κ. Παπαευαγγέλου την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού των πολιτών άνω των 50 ετών, καθώς όπως είπε μέσα στο καλοκαίρι είναι αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στους νέους που στη συνέχεια θα μεταδώσουν την λοίμωξη στους μεγαλύτερους.

Διαβάστε επίσης  New entry Tried & Tested: Strapatsada at The Jar cafe

 

Πηγή: esquire.com.gr