Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το εμβόλιο

 

Συναγερμό έχει σημάνει στις αρχές η αύξηση των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα (ινδικό) στη χώρα και κυρίως στην Κρήτη. Από τα συνολικά 29 κρούσματα κορονοϊού που έχουν ανιχνευθεί στην επικράτεια, τα 19 (εκ των οποίων τα 15 νέα) εντοπίζονται στο νησί και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ηρακλείου.

Πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία φέρονται να είναι ανεμβολίαστα και δεν φαίνεται να συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό. Το θετικό στοιχείο είναι ότι δεν πρόκειται για “ορφανά” κρούσματα, που σημαίνει ότι με την ιχνηλάτηση και απομόνωση των διαγνωσμένων περιπτώσεων η διασπορά μπορεί να περιοριστεί. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πολλά δείγματα που διερευνώνται, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα κρούσματα ενδέχεται να είναι πολλά περισσότερα.

Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην Κρήτη, προκάλεσε έντονη ανησυχία στις αρχές, οδηγώντας την Πέμπτη, σε έκτακτη σύσκεψη, με την συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, των υφυπουργών παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου και Θόδωρου Λιβάνιου, του Περιφερειάρχη αλλά και δημάρχων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να αυξηθούν οι εμβολιαστικές γραμμές στην Κρήτη, προκειμένου οι κάτοικοι του νησιού να κλείσουν άμεσα ραντεβού για το εμβόλιο.

Διαβάστε επίσης  Big Brother: Παίκτρια θέλει να αποχωρήσει οικειοθελώς από το παιχνίδι

Εντούτοις, ειδικοί εκτιμούν ότι οι διαδοχικές περιπτώσεις ανεπιθύμητων ενεργειών που καταγράφηκαν στο νησί έχουν κάνει τους κατοίκους του ιδιαίτερα επιφυλακτικούς αναφορικά με την ασφάλεια των εμβολίων, γεγονός το οποίο έχει μειώσει σημαντικά τα ραντεβού για εμβολιασμό.

 

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει στην Κρήτη

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης μέχρι το βράδυ της Πέμπτης στο νησί είχαν γίνει συνολικά 446.115 εμβολιασμοί, ενώ τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα ανέρχονται σε 193.550.

 

Νομός Ηρακλείου

Πληθυσμός*: 313.766

Εμβολιασμοί
Σύνολο: 197.118
1η δόση: 116.997
2η δόση: 83.031

 

Νομός Λασιθίου

Πληθυσμός: 76.319

Εμβολιασμοί
Σύνολο: 66.776
1η δόση: 38.598
2η δόση: 31.920

 

Νομός Ρεθύμνου

Πληθυσμός: 81.936

Εμβολιασμοί
Σύνολο: 55.177
1η δόση: 32.452
2η δόση: 24.199

 

Νομός Χανίων

Πληθυσμός: 150.387

Εμβολιασμοί
Σύνολο: 127.044
1η δόση: 74.014
2η δόση: 54.400

 

Ανησυχία στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παραλλαγή Δέλτα γίνεται κυρίαρχη, ενώ εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εκτιμά ότι στις αρχές Αυγούστου θα αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη και το 90% έως το τέλος του Αυγούστου.

Διαβάστε επίσης  Big Brother: Ανατροπή στην πρεμιέρα – Η πρώτη δοκιμασία, η αποχώρηση, το «μυστικό δωμάτιο» και το... Twitter

Το στέλεχος Δέλτα, προκαλεί ανησυχία καθώς δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο νέος κορονοϊός βρήκε μια εναλλακτική οδό εξέλιξης. Οι μεταλλάξεις που φέρει βελτιώνουν την ικανότητά του να προσκολλάται στα κύτταρα του αναπνευστικού αλλά και την ικανότητά του να διαφεύγει από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, έχει έως και 60% αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος. Μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που μολύνονται από αυτό έχουν επίσης υψηλότερο ιικό φορτίο. Επομένως, διασπείρουν περισσότερα μολυσμένα σωματίδια στον αέρα γύρω τους και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

 

Ο εμβολιασμός το σημαντικότερο όπλο

Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το σημαντικότερο διαθέσιμο όπλο για τον περιορισμό της διασποράς του στελέχους Δέλτα αποτελεί ο εμβολιασμός.

Μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καταδεικνύουν προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο επικεφαλής της Pfizer στο Ισραήλ, Αλόν Ράπαπορτ, ανέφερε πως το σκεύασμα της εταιρείας έχει αποδειχθεί πως είναι κατά περίπου 90% αποτελεσματικό κατά της μετάλλαξης Δέλτα, με βάση στοιχεία εργαστηριακών μελετών.

Διαβάστε επίσης  Αντίο φορτιστή

Εντούτοις, σύμφωνα με αναφορά στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine, η ακριβής εικόνα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των μεταλλαγμένων στελεχών απαιτεί ειδικές κλινικές μελέτες, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμες.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την Έκθεση του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που αφορά στην περίοδο 11 Μαΐου 2021 έως 16 Ιουνίου 2021, από τα συνολικά 29 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, τα 18 είναι νέα.

Εκτός από τα 19 κρούσματα της Κρήτης, έχουν καταγραφεί συνολικά 5 κρούσματα στην Αττική, 1στην Αχαΐα, 1 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, 2 στη Θεσσαλονίκη και 1 στην Κόρινθο.

Σύμφωνα με τα μοντέλα, η εισαγωγή του στελέχους Δέλτα και στη χώρα μας ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, οι πλέον ειδικοί εκτιμούν ότι η έξαρση δεν θα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική εάν έχουμε ικανοποιητική εμβολιαστική κάλυψη.

 

Πηγή: reader.gr