Σήμερα το μεσημέρι οι υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεπετρίτης και Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

 

 

Βήμα – βήμα η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της για τις διευκολύνσεις που θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι σε μια σειρά από δραστηριότητες, ενώ παράλληλα δίνεται ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους ακόμη είναι επιφυλακτικοί προκειμένου να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το μεσημέρι οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους εσωτερικούς χώρους της εστίασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να δημιουργηθούν “covid free” εστιατόρια και καφέ – μπαρ στα οποία οι πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την στιγμή της ανάρρωσης τους από τον κορονοϊό, θα μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα και χωρίς αυτοδιαγνωστικό έλεγχο. “Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα σε κλειστούς χώρους όπου η χωρητικότητα για αυτούς, για τους εμβολιασμένους δηλαδή, θα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά“, τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση η πληρότητα των καταστημάτων δεν θα είναι στο 100%, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι πελάτες στην είσοδο του καταστήματος θα δείχνουν μέσω εφαρμογής στο κινητό τους το QR code, η εγκυρότητα του οποίου θα διασταυρώνεται από τον υπεύθυνο του εστιατορίου ή του μπαρ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει έλεγχος και βρεθεί κάποιος ανεμβολίαστος στο εστιατόριο τότε τα πρόστιμα θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά και θα περιλαμβάνουν ακόμα και την αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.

Προκειμένου να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός, καθώς στόχος των διευκολύνσεων δεν είναι ο διχασμός της κοινωνίας, αλλά η ενθάρρυνση όσων το ακόμα το σκέφτονται να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, θα δημιουργηθούν και τα λεγόμενα μεικτά καταστήματα εστίασης στα οποία θα μπορούν να βρίσκονται εμβολιασμένοι και μη. Στους εσωτερικούς χώρους των συγκεκριμένων εστιατορίων όσοι δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο θα πρέπει να έχουν διάθεση τους αρνητικό self -test. Ωστόσο, εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι η πληρότητα που θα υπάρχει στα συγκεκριμένα καταστήματα.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

 

Οι ιδιοκτήτες θα αποφασίζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στην εστίαση θα είναι εκείνοι που θα αποφασίζουν αν στο κατάστημα τους θα δέχονται μόνο εμβολιασμένους ή και ανεμβολίαστους πολίτες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συνεχώς τονίζει πως η απάντηση στις μεταλλάξεις της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός και η δημιουργία ενός τείχους ανοσίας απέναντι στην νόσο είχε από τις αρχές Ιουνίου προαναγγείλει από το βήμα της Βουλής τα covid free εστιατόρια και μπαρ.

Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορέψει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του“. Εκείνο που προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση και το λέει σε όλους τους τόνους είναι να μην χρειαστεί το φθινόπωρο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown.

 

Ποια προνόμια θα ακολουθήσουν

Το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ανακοινωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς οι διευκολύνσεις που θα υπάρχουν για τους πλήρως εμβολιασμένους στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους αθλητικούς αγώνες.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Παράλληλα ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά την εφαρμογή για το QR code με ποιον τρόπο θα ελέγχεται η εγκυρότητα του πιστοποιητικού, αλλά και τι θα γίνει με όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι και δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή τηλεφώνου (smart phone).

Όσον αφορά τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις συναυλίες οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται ελεύθερα χωρίς διαγνωστικό έλεγχο ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους, ενώ η μάσκα θα είναι υποχρεωτική για όλους από την στιγμή που θα υπάρχουν και οι δύο κατηγορίες πολιτών στον ίδιο χώρο. Στους αθλητικούς αγώνες η σκέψη που υπάρχει είναι η είσοδος να επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί ή έχουν περάσει κορονοϊό.

 

Πηγή: esquire.com.gr