Το κύμα καύσωνα έχει κάνει επέλαση στην χώρα μας και αν δεν είστε από του τυχερούς που φεύγουν με άδεια σε κάποιο νησί ή αν επιστρέψατε από τις διακοπές σας, η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι αποπνικτική.

 

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν για τις επόμενες ημέρες και θα κάνουν την παραμονή και την καθημερινότητα μας στην πόλη σωστό μαρτύριο. Εκτός από το air-condition, του οποίου η συνεχής λειτουργία είναι μονόδρομος, υπάρχουν κι άλλες λύσεις για να περάσουμε όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τον καύσωνα.Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τη θερμοκρασία στον χώρο μας;

 

1. Κατεβάστε τα παντζούρια /κλείστε τις κουρτίνες

Οι ειδικοί προτείνουν να τις διατηρείτε κλειστές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί επιπλέον προσοχή αν έχετε μεταλλικές περσίδες και σκούρες κουρτίνες, καθώς αυτές μπορούν να απορροφήσουν θερμότητα.

 

2. Ανοίξτε τα παράθυρά σας μόνο τη νύχτα

Μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να πέφτει το βράδυ, τότε είναι καλή στιγμή να ανοίξετε τα παράθυρα σας. Η κίνηση αυτή θα επιτρέψει την κυκλοφορία δροσερού αέρα μέσα στο σπίτι. Αν αποφασίσετε να ανοίξετε τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας, βεβαιωθείτε ότι διευκολύνετε τη διέλευση του αέρα, ότι δημιουργείτε δηλαδή ρεύμα.

Διαβάστε επίσης  Issue 787

 

3. Κατεβάστε την τέντα

Κατεβάστε τις τέντες σας τις ώρες που ο ήλιος πέφτει στα παράθυρα και ανεβάστε τις αμέσως μετά για ν’ αφήσετε το αεράκι να μπει και να δροσίσει τον χώρο.

 

4. Απενεργοποιήστε τις συσκευές

Μια εκπληκτική ποσότητα θερμότητας δημιουργείται από τις συσκευές που έχετε στο σπίτι. Οι ειδικοί συνιστούν για έναν πιο ευχάριστο και δροσερό ύπνο το βράδυ να απενεργοποιήσετε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα καθώς εκπέμπουν θερμότητα.

 

5. Μην χρησιμοποιείτε λάμπες πυρακτώσεως.

Οι συγκεκριμένες λάμπες, όχι μόνο καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια από τις LED για παράδειγμα, αλλά εκλύουν παράλληλα και πολύ περισσότερη θερμότητα.

 

6. Πείτε ναι στα φυτά εσωτερικού χώρου

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ψύξη ενός σπιτιού, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν υγρασία σε ένα κλειστό δωμάτιο και να κάνουν την ατμόσφαιρα πιο δροσερή.

 

7. Βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής δουλεύουν αριστερόστροφα

Οι περισσότεροι σύγχρονοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

 

Πηγή: jenny.gr