Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει έναν διάσημο αστικό μύθο.

 

Ο ήλιος καίει, ο υδράργυρος έχει χτυπήσει κόκκινο, έχεις πάρει επιτέλους άδεια και κάθεσαι παρέα με φίλους κι αγαπημένα πρόσωπα. Είτε είσαι στην παραλία, είτε στην πισίνα είτε σε κάποια βεράντα ξενοδοχείου το μόνο σίγουρο είναι ότι αν σου αρέσει να πίνεις, αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνεις. Ή μήπως όχι; Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποια ιστορία με πολύ άσχημη κατάληξη που στην εξίσωση είχαν μπει το αλκοόλ και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

Εμπειρικά είναι σίγουρο ότι ο συνδυασμός δεν βοηθά, αφού ο αστικός μύθος θέλει τη μέθη να έρχεται πολύ πιο γρήγορα. Τι λέει, όμως, η επιστήμη επί του θέματος; Το ολλανδικό Esquire απευθύνθηκε στον κατάλληλο φορέα, το Trimbos Institute, για να πάρει τις απαραίτητες απαντήσεις.

 

 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όντως μεθάς πιο γρήγορα όταν κάθεσαι στον ήλιο. Μπορεί, τώρα, καμία έρευνα να μην έχει γίνει επί του θέματος όμως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για αυτό. Γνωρίζουμε ότι η ζέστη αυξάνει την παροχή αίματος στα αιμοφόρα αγγεία με αποτέλεσμα το αλκοόλ να κάνει πιο γρήγορα αισθητή την παρουσία στο σώμα και το μυαλό των ανθρώπων. Επί της ουσίας, ναι, μεθάς πιο γρήγορα στη ζέστηαναφέρει χαρακτηριστικά ο Daan Keiman, εργαζόμενος του Ινστιτούτου.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

Αρκεί όμως αυτό για να θεωρηθεί ένοχος ο ήλιος;Επιπλέον, ιδρώνεις περισσότερο, με αποτέλεσμα να διψάς περισσότερο. Συνήθως όμως αντί για νερό πίνεις περισσότερο αλκοόλ. Μία καλή συμβουλή είναι πάντα πίνεις μερικά ποτήρια νερό παραπάνω όταν καταναλώνεις ποτά για να ενυδατώνεσαι καλύτερασυμπληρώνει, αποκαλύπτοντας και τη λύση στο πρόβλημα.

Όσο για το ποια ποτά είναι χειρότερα κάτω από τον ήλιο;Το ζήτημα δεν είναι τι ποτό πίνεις αλλά πόσο αλκοόλ καταναλώνεις. Ένα μπουκάλι μπύρας κι ένα ποτήρι ουίσκι έχουν λίγο έως πολύ το ίδιο αλκοόλ” σημειώνει ο Keiman, καταρρίπτοντας τους παραδοσιακούς μύθους που ήθελαν τα cocktails ιδανικά για το καλοκαίρι. Το μόνο, τελικά, που μπορεί να σε σώσει στη ζέστη είναι περισσότερο νερό και, δυστυχώς, λιγότερα ποτά.

 

Πηγή: esquire.com.gr