Οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους σε εστίαση, διασκέδαση, αθλητισμό, εκπαίδευση, την ώρα που επιστρέφουν οι μάσκες για όλους και σε εξωτερικούς χώρους.

 

 

“Μπλόκο” και ίσως ένα lockdown στους ανεμβολίαστους είναι έτοιμη να βάλει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο, με σκοπό την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας που φέρνει ξανά το ΕΣΥ στα όριά του.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με το σχέδιο για τη διαχείριση της πανδημίας, από το οποίο σίγουρα θα απουσιάζει μια λέξη: lockdown. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου γενικού lockdown, με τα όποια περιοριστικά μέτρα να αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Ήδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση “Συμπληγάδων” για όσους δεν σπεύσουν να κλείσουν το ραντεβού τους σε ένα από τα 1.500 και πλέον εμβολιαστικά κέντρα της χώρας.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται και θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες, είναι η επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα λιανικής εκτός πλάνου φαίνεται να είναι η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

 

Τα μέτρα στην ψυχαγωγία και τον αθλητισμό

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα, οι χώροι εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι) θα λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες από την πανδημία.

Ένα ζήτημα που απασχολεί, πάντως, τους λοιμωξιολόγους είναι και η πληρότητα στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η μετάλλαξη “Δέλτα” του πανδημικού ιού αγγίζει και τους πολίτες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους.

Όσον αφορά τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, έχει αφεθεί ως εκκρεμότητα η οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο εισόδου και με αρνητικό εργαστηριακό τεστ.

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα εισέρχεται το κοινό σε γήπεδα. Όσον αφορά τον μαζικό αθλητισμό, μόνο 5% θα είναι οι ανεμβολίαστοι σε αγώνες άνω των 300 ατόμων (ουσιαστικά αφορά δρομείς οι οποίοι όμως δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους και όχι γιατί αρνούνται). Θα πρέπει να έχουν προσκομίσει αρνητικό PCR 48 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ήρθε από τα Σφακιά να ξετρελάνει τα Χανιά!

 

Τι θα γίνει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Καθηγητές ΑΕΙ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δάσκαλοι επιστρέφουν στην εργασία τους μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή με 2 αρνητικά εργαστηριακά τεστ/εβδομάδα τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι.

Παράλληλα οι μαθητές οφείλουν να πραγματοποιούν 2 self test την εβδομάδα (το κόστος των οποίων καλύπτει το κράτος) ή να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για άνω των 12 ετών).

Αναλυτικότερα, τα μέτρα θα ανακοινωθούν κατά πάσα πιθανότητα είτε την Τρίτη 24/8 είτε την Πέμπτη 26/8 με την εφαρμογή τους να τοποθετείται στα μέσα Σεπτέμβρη μαζί με το άνοιγμα των σχολείων, χωρίς να αποκλείεται η έναρξη εφαρμογής τους λίγες μέρες νωρίτερα.

Παράλληλα, σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αναμένεται να επιβληθεί η υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού μοριακού ή rapid test, όπως θα ισχύσει και για ανεμβολίαστους καθηγητές ΑΕΙ και εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Πηγή: esquire.com.gr